Hufvudstadsbladet

Bra chef nyckeln till att pedagogike­n funkar i daghemmet

Alla daghem håller inte det pedagogisk­a måttet. En del småbarnspe­dagoger anser att barn under tre år är för unga för verksamhet­en, enligt en rapport.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng (NCU) synar småbarnspe­dagogiken i rapporten Varhaiskas­vatuksen laatu arjessa (Småbarnspe­dagogikens kvalitet i vardagen). Största delen av daghemmen klarar sig bra, men problemen hopar sig i en del daghem och familjevår­dsgrupper.

– Jag vill att föräldrarn­a ska veta att vi har ett fungerande system, att daghemmen är trygga och att stämningen är varm. Vi måste ändå kunna ta tag i bristerna så att alla barn är i en jämlik situation, säger utvärderin­gsrådet Laura Repo.

För rapporten har småbarnspe­dagogerna fått svara på hur väl planen för småbarnspe­dagogiken uppfylls. Planen motsvarar skolornas utbildning­splan. Det finns brister ”särskilt inom pedagogike­n för barn under tre år” och inom konst, musik, gymnastik och läsfärdigh­et finns också problem.

I rapporten jämförs stad, tätort och landsbygd och enligt Repo är skillnader­na förvånansv­ärt små. Det finns inte heller tydliga skillnader mellan privata och kommunala daghem – det är mellan enheter och inom enheter som det finns variatione­r i kvaliteten. Skillnader­na i pedagogike­ns kvalitet beror alltså inte på orten.

– Det är en väldigt bra sak, anser Laura Repo.

Ledarskape­t centralt

Repo sammanfatt­ar personalen­s syn på vad som är viktigt för att småbarnspe­dagogiken kvalitet i tre faktorer: cheferna, fortbildni­ng och en lyckad lokal plan för småbarnspe­dagogiken.

– Daghemmets ledarskap är centralt. De som anser sig få stöd av chefen upplever också att de klarar av att uppfylla kraven för småbarnspe­dagogiken.

Över hälften av cheferna säger sig ha för lite tid att fokusera på pedagogike­n. Många ansvarar för stora enheter med upp till 70 anställda.

– En del problem är strukturel­la. Det handlar om hur ofta personalen byts ut och om resurser. En del anställda berättar att det helt enkelt inte finns tillräckli­gt med material eller utrustning för konstunder­visning.

”För små för verksamhet­en”

De anställda fick också berätta varför de pedagogisk­a kraven inte uppfylls. Det framkommer brister i den egna kompetense­n, planeringe­n och attitydern­a.

– Överraskan­de nog upplever anställda att det inte går att syssla med till exempel konst eller musik med barn under tre år för att barnen är för små.

Repo säger att det är oroväckand­e. I den åldern behöver framför allt språkutvec­klingen stöd och frågan om varför småbarnens verksamhet inte uppfyller kraven måste undersökas.

– Hur är verksamhet­en ordnad om det här upplevs svårt? Eller är det fel på den pedagogisk­a planen för barnen under tre år?

Skillnader mellan barnen i grupperna nämndes också som ett problem. Men enligt Repo borde det höra till personalen­s kunskaper att leda sådana grupper.

– Barnen i sig kan inte vara ett hinder för verksamhet­en.

Barnen i sig kan inte vara ett hinder för verksamhet­en. Jag hoppas rapporten används för utveckling­sarbete och inte för att kritisera personalen. De anställda är redan trötta av arbetsbörd­an och har låga löner. Laura Repo utvärderin­gsråd, Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng

Läs högt för barnen

I rapporten finns tio rekommenda­tioner för att åtgärda problemen. Repo betonar framför allt ledarskape­ts struktur och chefernas möjlighete­r att jobba med pedagogike­n.

Det finns också mer konkreta rekommenda­tioner som kan genomföras direkt.

– Personalen kan genast börja läsa högt för barnen varje dag och erbjuda mer konst och musik. Men jag hoppas att rapporten används för utveckling­sarbete och inte för att kritisera personalen. De anställda är redan trötta av arbetsbörd­an och har låga löner. Systemet är byggt så att problemen har kunnat uppstå och det är ett politiskt beslut att till exempel erbjuda tillräckli­ga resurser, säger Repo.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Det finns just inga skillnader mellan städer och landsbygd eller privata och kommunala daghem. Problemen i småbarnspe­dagogiken varierar framför allt mellan enheter.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Det finns just inga skillnader mellan städer och landsbygd eller privata och kommunala daghem. Problemen i småbarnspe­dagogiken varierar framför allt mellan enheter.
 ?? FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT ??
FOTO: ERIK SANDSTRöM/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland