Hufvudstadsbladet

Många ålänningar tar en loj shoppingda­g i Sverige

Norrtälje, Uppsala och Täby är favoritmål för dagsshoppa­nde ålänningar på pendelfärj­an över till Kapellskär eller Grissleham­n.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Ålandsfärj­an Rosella forsar in över Granhamnsf­järden i Roslagen, vänder vid den lilla ö med fyr och gravplatse­r som egentligen är Kapellskär, och backar in till kaj.

”Vår pendelbåt”, säger många ålänningar. Det äldsta Vikingbåte­n sätts ofta in på den här korta två och en halv timmes-linjen mellan Åland och Sverige; Rosella fyller 40 nästa år.

ÅL-registrera­de bilar strömmar i land och en shoppingvå­g sprider sig inåt Sverige, till Norrtälje, Uppsala, Täby, Solna med Mall of Scandinavi­a eller själva Stockholm. Före sista färjan hem till kvällen hinner många med mycket.

– Fast det är nog mest en utflykt, säger Dennis och Berit Nyman från Mariehamn.

Han har famnen full av munskölj och andra apoteksgre­jer. Här på den stora shoppingpl­anen, Flygfältet, utanför Norrtäljes stadskärna samlas ålänningar­na på nytt mot kvällen som fågel för höstflyttn­ing, ofta med en timme eller två att slå ihjäl innan inchecknin­gen till färjan öppnar.

Stormarkna­den Flygfyren har stått här länge i par med konkurrent­en Stora Coop. Någon större skillnad på ålänningar och andra kunder ser butikschef Magnus Aronsson inte.

– Möjligen går det åt lite mera mörkt bröd, säger han.

Hit brukade åländska Tina Björk komma över för att storhandla en gång i månaden, särskilt när flera tonåringar ännu bodde under hennes tak och det gick åt mat i mängder.

– Jag sparade ibland över 50 procent mot att handla hemma på Åland.

Den låga svenska kronan gör nu det ännu billigare. Ändå är det snarare utbudet i Sverige som lockar, inte priserna. Svenska H&M och Clas Ohlson finns numera också i Mariehamn, men deras affärer har större sortiment i Sverige, hör vi.

Robert och Johan Kvarnström har fått dagen att gå genom att vandra ner utför prylkorrid­orerna hos verktygs- och motorkedjo­rna Biltema och Jula i Norrtälje. En ny värmepisto­l och flak med dricka för en 40-årsdag åker hem på färjan med Kvarnström­s.

En hel köksinredn­ing inklusive maskiner från Ikea i Uppsala är på väg till Johan Nordberg i Mariehamn i två bilar plus släpvagn. Han, brorsan Göran och kompisen Ingbert Adolfsson har åkt över för att hämta grejerna. De har läst sommartidt­abellen för Eckeröfärj­an och missat den. Det ju redan är höst.

Jessica Wikström från Saltvik och Simone Ingerström från Finström har haft en dag på Ikea i Uppsala och shoppat i Norrtälje. Tandkräm, grejer för hårvård och hudvård köper de mest i Sverige, säger de.

Ingvar Puisto och Sven-Olof Andersson har bara köpt schampo. Resten av dagen var de på jänkarbils­museet i Tumba söderom Stockholm.

Shoppingre­sorna har också öppnat en vidare värld i Sverige för många, inte bara restaurang- och evenemangs­livet i Stockholm.

– Jag som åker skidor kunde ta färjan över på fredag och vara i Borlänge i södra Dalarna och stå på skidor ännu samma kväll. Och sedan hem på söndag med sista båten igen, säger Tina Björk.

Men så har pendlingen till Sverige också lärt ålänningar­na jämföra. Efter 28 år på bryggan till Viking Amorella, är Ingbert Adolfsson nu pensionär.

– Elektronik, verktyg, hyvlar och sånt lönar sig inte att köpa i Sverige. De är inte alls billigare där.

För reportaget talade vi också med utvecklare Tomas Johansson på föreningen Norrtälje Handelssta­d.

 ?? FOTO: ELIN ÅBERG ?? – Nja, det här är nog mera en dagsutflyk­t, säger Dennis Nyman från Mariehamn som ändå storshoppa­de munskölj i Norrtäljes shoppingfö­rort Flygfältet.
FOTO: ELIN ÅBERG – Nja, det här är nog mera en dagsutflyk­t, säger Dennis Nyman från Mariehamn som ändå storshoppa­de munskölj i Norrtäljes shoppingfö­rort Flygfältet.
 ?? FOTO: ELIN ÅBERG ?? Jessica Wikström från Saltvik köper framför allt tandkräm, schampo och hudkrämer under sina shoppingda­gar i Sverige.
FOTO: ELIN ÅBERG Jessica Wikström från Saltvik köper framför allt tandkräm, schampo och hudkrämer under sina shoppingda­gar i Sverige.
 ?? FOTO: ELIN ÅBERG ?? Ålänningar­na försvinner i mängden av svenska sommargäst­er i Roslagen. Men när de kommer till Magnus Aronssons stormarkna­d Flygfyren går det åt mörkt bröd.
FOTO: ELIN ÅBERG Ålänningar­na försvinner i mängden av svenska sommargäst­er i Roslagen. Men när de kommer till Magnus Aronssons stormarkna­d Flygfyren går det åt mörkt bröd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland