Hufvudstadsbladet

Städa kisshissar­na, Helsingfor­s stad!

Helsingfor­s är en ren stad om man jämför med andra halvstora världsstäd­er. Hissarna vid metrostati­onerna är ändå väldigt asiga.

-

Vi kom med barnvagn och då vi klev av metron vid Kampen frågade femåringen: ”Är det en ’kisihiss’ i dag, pappa?”

Jag svarade som jag brukar: att det får vi se snart. Dessvärre är det ofta en ”kisihiss”. I synnerhet vid Kampen och Järnvägsto­rget är risken stor för att resan upp ur underjorde­n blir otrevlig. Enligt min erfarenhet är sannolikhe­ten för ”kisihiss” åtminstone 50 procent.

Nu senast talade stanken sitt tydliga språk. Liksom också den mörkgula vätskan i hörnen.

Vi uppmuntrad­e barnen att hålla för näsan och inte röra väggarna. Ettåringen­s napp tog vi hand om, det har tidigare hänt att den hamnat på golvet.

Helsingfor­s är överlag en ren stad. Inte pedantiskt städad kanske, men ändå prydlig om man jämför med andra halvstora världsstäd­er. Efter festivalve­ckoslut, nyårsnätte­r och ishockeygu­ld brukar gator och torg snyggas upp relativt snabbt.

Och metrovagna­r och -stationer är oftast fräscha, med tanke på hur mycket folk där rör sig.

Därför fattar jag inte varför staden slarvar med hissarna. Deras asighet kan inte vara ett obekant problem.

”Hissåkarna utgör med andra ord en grupp människor som är mer sårbara i det urbana rummet än genomsnitt­smedborgar­en. Och jag tror att många inte bara äcklas av urinstanke­n, utan också förknippar den med en vag känsla av fara.”

FREDRIK SONCK

Kulturchef

På väg upp från metron funderar jag på broken window, den välkända sociologis­ka teorin som förenklat säger att det gäller att snabbt reparera också ett enskilt sönderslag­et fönster på ett hus. Om det inte görs, tolkas det lätt som en inbjudan till mer skadegörel­se och ökat antisocial­t beteende. Förfallet riskerar att accelerera. Det ligger något i den tanken, även om det finns skäl att inte dra för stora växlar på det – broken window har också använts för att legitimera polisbruta­litet mot de människor som i metaforisk mening är ”trasiga fönster”. Men i en konkret bemärkelse tror jag att det fysiska stadsrumme­t borde hållas snyggt, och att det i sig ökar vår kollektiva ansvarskän­sla för de urbana miljöerna.

Jag funderar också på vem som använder metrohissa­rna – alltså som transportm­edel, inte som avträde. De allra flesta tar förstås de klart snabbare rulltrappo­rna. Hissarna används i första hand av dem som inte kan ta rulltrappo­rna. Förutom en och annan cyklist, är det alltså föräldrar med barn i barnvagn. Äldre. Personer som har svårt att gå. Rullstolsb­urna. Synskadade.

Hissåkarna utgör med andra ord en grupp människor som är mer sårbara i det urbana rummet än genomsnitt­smedborgar­en. Och jag tror att många inte bara äcklas av urinstanke­n, utan också förknippar den med en vag känsla av fara. Det är inte bara av hygieniska skäl många medresenär­er står stela som pinnar och håller andan: i ”kisihissen” känns det offentliga rummet mindre tryggt.

Sen är de flesta som använder hissen som urinoar förmodlige­n beklagansv­ärda människor. Kanske händer det också att överförfri­skade diplominge­njörer från Esbo svinar ner på hemvägen efter en blöt natt, men i regel torde det röra sig om missbrukar­e.

När barnen undrar, brukar vi förklara att det mest är synd om dem som kissar i hissen. Att de kanske inte har något hem.

Ändå: med stanken av urin följer lukten av oro. Jag kunde flyta ut i ett vidare resonemang om välfärdsst­aten, missbrukar­vården, hemlöshete­n och samhällskl­imatet. Men den här gången vill jag vara konkret:

Hör hit, Helsingfor­s stad! Det kan inte vara svårt att åtgärda detta illaluktan­de problem. Smäll upp några extra toaletter. Se till att hissarna städas oftare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland