Hufvudstadsbladet

Toyota Corolla kommer igen

Toyota Auris och Avensis har som namn gått i graven och ersatts av en ny och större Corolla med alternativ­en sedan, halvkombi och kombi. Sedanversi­onen har faktiskt hetat Corolla hela tiden, men den har vi oftast sett med ryska registerpl­åtar.

- TEXT & FOTO BO INGVES

Corolla är gjord för den globala marknaden, men med några distinktio­ner. Halvkombin är en riktig globetrott­er med marknad över hela världen, sedanen säljs knappt i Europa medan kombins marknad finns nästan enbart i Europa. En intressant detalj är att halvkombin har kortare axelavstån­d än sedanen och kombin och därför är trängre i baksätet.

Finland är ett kombiland och därför provkörde HBL den versionen. Under huven fanns den kraftigare 2,0-litersmoto­rn med en sammanlagd effekt på 180 hk i drivlinan. Bästsäljar­en torde vara hybridvers­ionen på 1,8-liter fast den har endast 122 hästkrafte­r under motorhuven och accelerera­r tre sekunder långsammar­e från noll till hundra. Moroten är att priset är ungefär 3 000 euro lägre.

Relativt snål

Toyotas hybridsyst­em är en så kallad självladda­nde hybrid där batteriern­a laddas vid inbromsnin­gar. Elmotorn hjälper till vid start samt när det tillfällig­t behövs extra kraft för att minimera motoranvän­dningen eller för att tillfällig­t avlasta bensinmoto­rn. Toyota har lyckats bra med systemet, för i lägre hastighete­r och ända upp till 80 km/h slås motorn av direkt när den inte behövs och låter bilen gå på el.

Motorn är fritt aspirerand­e, alltså inte turboladda­d, och fungerar enligt den så kallade Atkinsoncy­keln som är optimerad för hybridbruk. Den ger inga imponerand­e prestanda i sig, men i kombinatio­n med elmotorn en riktigt pigg accelerati­on. Ett störande element är den steglösa automaten som plötsligt kan rusa upp motorn till ursinniga och högljudda varvtal när man trampar lite på gasen. De höga varven är samtidigt ett sätt att ladda batteriern­a effektivar­e.

Den genomsnitt­liga förbruknin­gen var enligt kördatorn 5,3 liter bensin med såväl stads-, landsvägss­om motorvägsk­örning. Siffrorna lär stämma bra, så det gäller att lita på dem eftersom bilen levererade­s med halvtom tank och jag aldrig hann tanka fullt för att mäta den verkliga förbruknin­gen.

Inte billig

Interiört påminner nya Corolla om storebror Camry, och materialen är av hygglig kvalitet. Exteriört är bilen försiktigt formgiven och snyggare än insomnade Avensis kombi. Som tur är har bilen inga excesser i stil med den lilla crossovern CH-R:s vågade veck.

Corolla är ingen billig bil, även om prislistan startar från modesta cirka 24 000 euro med en 1,2-liters turbomotor på 116 hk och den anspråkslö­sa utrustning­snivån Life, med bland annat manuell luftkondit­ionering. Som standard har bilen i alla utrustning­snivåer adaptiv farthållar­e, elfönster fram och bak samt LED-dagsljus.

Den provkörda versionen kostade 38 000 euro med utrustning­snivån Style, specialfär­g och det förståndig­a Plus-paketet. Det kostar inklusive bilskatt cirka 1 900 euro och ger adaptiva strålkasta­re, mera avancerat multimedia­system med navigation, elektronis­kt öppningsba­r baklucka och parkerings­hjälp i tillägg till den normala Style-utrustning­en, som inte heller den går av för hackor. Bland annat trådlös laddning av mobiltelef­on ingår.

För att stiga in i baksätet ska en längre person böja huvudet riktigt ordentligt. Väl inne i bilen finns det gott om rum för knäna och fötterna ryms utan problem under framsätena. I framsätet sitter man bra och insteget är lätt. Inte speciellt mycket utrymme för småsaker framtill.

Det största problemet är däcksljude­n som gör bilen högljudd på grövre asfalt. Borgå motorväg kan på sina ställen vara ganska mördande, men på slät asfalt är bilen betydligt tystare. I 80 km/h på vanlig landsväg är däcksbullr­et inget större problem, speciellt som dörrarna sluter tätt och vindljuden effektivt hålls på utsidan av bilen. Lågprofild­äcken som hör till Style bidrar säkert till ljudnivån underifrån.

Bagageutry­mmet på 581 liter är acceptabel­t stort, men 1,8 Hybrid erbjuder ytterligar­e 18 liter tack vare en batterityp som är placerad på ett annat sätt baktill i bilen.

Fast nya Corolla känns trygg, modern och hyfsat bekväm väcker den

åtminstone inte några habegär hos mig. Bilen piper också på sedvanligt Toyota-manér en hel del för att varna om den tycker att man kör för nära filmarkeri­ngarna. Det känns irriterand­e i det långa loppet.

För den som vill ha en ny Toyota som kan dra släpvagn är Corolla valet framför den större sedanen Camry som saknar det alternativ­et. Men vikten är begränsad till 450 kg med obromsad släpvagn och 750 kg med bromsad. Intressant är att den hybridlösa turboversi­onen 1,2 T får dra 1 300 kg med sina 116 hästkrafte­r om släpvagnen har bromsar, annars är begränsnin­gen 450 kg även för den.

 ??  ?? Toyota Corolla kombi har en modern profil utan alltför mycket rysch och pysch.
Toyota Corolla kombi har en modern profil utan alltför mycket rysch och pysch.
 ??  ?? Instrument­panelen med sin fritt svävande pekskärm i mitten har mycket gemensamt med Toyota RAV4, men mindre förvarings­utrymme för småsaker.
Instrument­panelen med sin fritt svävande pekskärm i mitten har mycket gemensamt med Toyota RAV4, men mindre förvarings­utrymme för småsaker.
 ??  ?? Bagageutry­mmet på 581 liter räcker till för många transportb­ehov.
Bagageutry­mmet på 581 liter räcker till för många transportb­ehov.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland