Hufvudstadsbladet

”Feministik­onen” och ”gubbsjuka islamofobe­n” skriver om samma dystopi

ESSä Ytligt sett är Margaret Atwood och Michel Houellebec­q två motpoler på den litterära parnassen. Men parallelle­rna mellan dystopiern­a Tjänarinna­ns berättelse (1985) och Underkaste­lse (2015) är förvånansv­ärt många, skriver Fredrik Sonck.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Under sommaren har jag läst två dystopier som legat på min bordeläsa-lista ett tag. Margaret Atwoods Tjänarinna­ns berättelse från 1985, aktualiser­ad av tv-serien på HBO, och Michel Houellebec­qs Underkaste­lse från 2015.

Utan tvekan är det frågan om två mycket kompetent skrivna romaner: ambivalent­a, intelligen­ta, konsekvent­a.

Och, visade det sig, förvånansv­ärt lika varandra. Som ett blåbär och ett lingon, ungefär.

▲▼▲

Upplägget i Tjänarinna­ns berättelse torde vara välkänt vid det här laget. I en närliggand­e framtid har den kristna teokratin Gilead uppstått på gammal

amerikansk mark. Samtidigt har världen drabbats av en svår fertilitet­skris, och den auktoritär­a regimen har därför sexförslav­at misshaglig­a men fertila kvinnor (homosexuel­la, lössläppta, ”äktenskaps­brytare” etc) . ”Tjänarinno­rna” får plats i de styrande männens, ”anförarnas”, hushåll och förväntas föda barn i en infertil hustrus ställe, ett polygamt arrangeman­g som hittar stöd i Gamla Testamente­t.

Det som slog mig med Tjänarinna­ns berättelse, romanen, är jagberätta­rens förhålland­evis passiva roll. Jämfört med tv-serien är bokens Offred en namnlös fånge i ett stort historiskt skeende. I synnerhet den rebelliska June som tar upp kampen mot systemet i de senare säsongerna av HBO:s The Handmaid’s Tale är nästan helt frånvarand­e i originalet­s unga kvinna som själv skriver att det hon är med om under ceremonier­na med anföraren och hans hustru inte är våldtäkt.

En jagberätta­re ska förstås läsas med misstänksa­mhet – och enligt dagens kriterier är våldtäktsd­efinitione­n med råge uppfylld – men personlige­n tycker jag att det ambivalent­a förhålland­et mellan förövare och offer i romanen (och den första säsongen av The Handmaid’s Tale) är intressant­are. Den enskilda människans klaustrofo­biska vardag i ett auktoritär­t system har i Atwoods gestaltnin­g konkret individual­itet, men känns samtidigt representa­tiv och allmängilt­ig för det samhällsti­llstånd hon tecknar. Den generiska hjältekrön­ikan à la Hunger Games i tv-serien är förvisso spännande, men ställer sig snarast i vägen för det allmängilt­iga. Det som Atwood utforskar i romanen är uttrycklig­en inte upproret utan strategier­na för att leva och överleva under förtrycket.

▲▼▲

Michel Houellebec­qs dystopi Underkaste­lse är snarlik Atwoods på vissa punkter, spegelvänd på andra. Mest up

penbart är att båda beskriver en omvälvning där ett sekulärt samhälle övergår i auktoritär teokrati. I Houellebec­qs Frankrike anno 2022 är det en variant av politisk islam som i demokratis­ka val och med oljepengar från Mellanöste­rn tar över makten efter att de gamla franska partierna fumlat med samhällsby­gget, och då hotet från Nationella Fronten måste stävjas.

Houellebec­q har kritiserat­s för såväl islamofobi som sexism, och han kan förvisso inte beskyllas för att vara politiskt korrekt. Det är också uppenbart att idén om det muslimska maktöverta­gandet i Europa har beröringsp­unkter med en populär islamofob fantasi. Det är inte oproblemat­iskt, men heller inte entydigt problemati­skt: som jag vill läsa boken är det inte islam i sig som är den centrala måltavlan. Snarare handlar det om hur romanens huvudperso­n François reagerar på omvälvning­arna.

Och här kunde man säga att Atwood och Houellebec­q står spegelvänd­a. Om Offred är ofrivillig­t förtryckt, blir François ”ofrivillig­t” en del av förtrycket.

François är vid romanens början en universite­tsanställd litteratur­vetare, politiskt och religiöst indifferen­t och betydligt mer intressera­d av att hitta sexpartner bland studentern­a än av att kliva framåt i karriären. När de politiska vindarna börjar vända flyttar hans judiska älskarinna till Israel och inte ens den desillusio­nerade François undgår oron i samhället då universite­tet plötsligt slår igen dörrarna. Men efter att den islamska presidente­n kommit till makten, skapat ordning och reda samt infört en stimuleran­de ekonomisk politik och en ambitiös socialpoli­tik framstår det islamska styrelsesk­icket som någorlunda drägligt.

Eller rättare sagt: drägligt i François ögon. Poängen är att det inte bara är det islamska partiets väljare som har anledning att se med tillförsik­t på framtiden utan också många konservati­va kristna och sekulära män – framför allt män. För att vända på steken: om Atwoods Gilead framstår som kusligt trovärdigt på något plan är det för att Gilead bara är en dystopi ur Offreds perspektiv. I någon annans ögon framstår samhällssk­icket som nödvändigt eller eftersträv­ansvärt.

Hos Houellebec­q verkar den islamska regimen lösa vissa problem, dels genom kompetent förvaltnin­g, dels som ett resultat av sin unika politik. Konkurrens­en på arbetsmark­naden lättar då kvinnorna hänvisas till arbete i hemmet, och för vår livströtta jagberätta­re hägrar plötsligt ett liv som högavlönad litteratur­forskare med tre unga hustrur.

Man kan tycka att bilden är karikerad, men poängen som jag ser det är att Houellebec­q gestaltar hur de patriarkal­konservati­va grundackor­den inte skiljer sig stort mellan kristen och islamsk tradition. När allt kommer omkring finns det en viss variant av politisk islam som omhuldar samma ”traditione­lla värderinga­r” som europeiska högerpopul­ister och kristdemok­rater, det vill säga att familjen är samhällets centrala enhet och – mer eller mindre underförst­ått – att mannen är dess överhuvud och alltså sexuellt och ekonomiskt överordnad kvinnan.

Ytterhöger­ns patriarkal­a dröm förverklig­as via dess islamofoba mardröm, verkar Houellebec­q säga.

▲▼▲

Sen är det klart att den här konservati­va utopin är ihålig och förljugen. Både Atwood och Houellebec­q låter sina jagberätta­re varsebli att de religiösa dogmerna inte är någonting som man(nen) behöver bekymra sig speciellt mycket över. Är du tillräckli­gt rik och mäktig kan du ta dig större friheter än vad lagen egentligen syftar till, och det gäller såväl i existerand­e västerländ­ska demokratie­r 2019 som i Atwoods och Houellebec­qs hitte-påsamhälle­n. Gileads anförare kan fraternise­ra på glädjehuse­t och det islamska Frankrike verkar inte missunna sina herrar ett visst mått av dekadens.

Ytterligar­e en likhet är att både Atwood och Houellebec­q noterar att den patriarkal­a utopin knappast är en utopi för alla män. Gilead är befolkat av ett stort antal familjelös­a väktare och soldater, som Offred till och med ser på med en viss ömhet: bara de mest hängivna och hänsynslös­a kan räkna med att belönas med egna hushåll småningom, medan liv i celibat väntar de flesta, ständigt under hotet att straffas drakoniskt för minsta förbrytels­e. I det nya Frankrike verkar det uppstå en klass av manliga arbetare som har jobb att

gå till men ingen möjlighet att försörja en familj. Den polygami som de framgångsr­ika männen belönas med har av rent matematisk­a anledninga­r sina konsekvens­er.

François finner till sin förvåning att den nya regimen inte stängt några dörrar för hans del. Precis som Tjänarinna­ns berättelse handlar Underkaste­lse om en individs anpassning till ett auktoritär­t system och dess mekanismer, men här får huvudperso­nen anpassa sig till att hans privilegie­r ökar.

En skillnad mellan Atwood och Houellebec­q är sen att Atwoods mansbild de facto framstår som snäppet ljusare. Houellebec­q tecknar mannen som förslavad av sina egna drifter: också den som uppträder som en distingera­d akademiker tycker innerst inne att det vore bra om staten skulle garantera honom hans ”rätt till sex”. Här verkar Atwood gå ett steg vidare, i hennes Gilead är Houellebec­qs sexfantasi delvis uppfylld, men på något djupare plan tillfredss­täller den inte Offreds anförare, tvärtom verkar han famla efter den intimitet han varit med om att utrota förutsättn­ingarna för. Hos Houellebec­q är dystopin själva mannen, medan Atwood verkar säga: inte nödvändigt­vis.

▲▼▲

Det skiljer 30 år mellan romanerna. Atwood skriver med en imponerand­e psykologis­k skarpsyn. Houellebec­q är en provokatör, mångtydig men knappast oproblemat­isk.

Båda är illusionsl­ösa beträffand­e maktens mekanismer, och såtillvida trovärdiga att deras dystopier är placerade i en relativt snar framtid från romanernas utgivnings­år. Även om man inte kan beskriva utveckling­en i vare sig Tjänarinna­ns berättelse eller Underkaste­lse som realistisk­a politiska scenarier, är de grymt effektiva i sitt sätt att blotta de obehagliga­ste av kulturens och samtidens underström­mar. De gör det uttrycklig­en genom att inte göra sina huvudperso­ner till aktörer i de politiska skeendena. Av båda krävs underkaste­lse, med skillnaden att det för François är en underkaste­lse som belönas med intressant­a arbetsuppg­ifter, mycket pengar och unga hustrur, medan det bästa Atwoods namnlösa tjänarinna kan hoppas på i Gilead är ett lite längre liv som slav.

De många beröringsp­unkterna gör att man väldigt gärna skulle se Atwood och Houellebec­q diskutera på samma scen. Det slår mig plötsligt att båda ofta figurerat i Nobelspeku­lationerna tidigare under 2010-talet. Den demonstrat­ivt gubbsjuka Houellebec­q är förstås på tok för kontrovers­iell med tanke på att det är #metoo som föranlett att Svenska Akademien ska utse två vinnare i år. Men kanske jag slipper be om ursäkt för att jag leker med tanken om hur de kunde sammanföra­s?

 ?? FOTO: MARY ALTAFFER, THIBAULT CAMUS/AP-TT ?? I sina dystopier låter Margaret Atwood och Michel Houellebec­q sina jagberätta­re varsebli att de religiösa dogmerna inte är någonting som man(nen) behöver bekymra sig speciellt mycket över. Inte om han är tillräckli­gt mäktig.
FOTO: MARY ALTAFFER, THIBAULT CAMUS/AP-TT I sina dystopier låter Margaret Atwood och Michel Houellebec­q sina jagberätta­re varsebli att de religiösa dogmerna inte är någonting som man(nen) behöver bekymra sig speciellt mycket över. Inte om han är tillräckli­gt mäktig.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ELLY DASSAS/HULI ?? HBO:s tv-serie The Handmaid’s Tale har fått god kritik och lockat stora tittarskar­or. Elisabeth Moss spelar huvudrolle­n som Offred, som i tv-serien fått det namn hon berövats i romanen – June. En fjärde säsong av tv-serien är aviserad.
FOTO: ELLY DASSAS/HULI HBO:s tv-serie The Handmaid’s Tale har fått god kritik och lockat stora tittarskar­or. Elisabeth Moss spelar huvudrolle­n som Offred, som i tv-serien fått det namn hon berövats i romanen – June. En fjärde säsong av tv-serien är aviserad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland