Hufvudstadsbladet

Dags för nytänkande vid 30-årsjubiler­ande Sibeliusda­gar

- MATS LILJEROOS

Mats Liljeroos efterlyser en mer medvetet fokuserad spegling av Sibelius via hans finländska och nordiska samtid.

KLASSISKT

Sibeliusda­garna i Lovisa

Öppningsko­nsert i Traditions­centrum Kuggom 4.9. Elina Vähälä, Anna-Liisa Bezrodny, violin, Razvan Popovici, altviolin, Jan-Erik Gustafsson, cello, Monica Groop, mezzosopra­n, Niklas Häggblom, recitation. Mahler, Sibelius, Wessman, Ravel.

Jan-Erik Gustafsson är en härlig musiker och en trevlig prick som får alla att trivas, men programpla­nering är en gång för alla inte hans starkaste sida. Inte sällan har helheterna känts spretiga och ofokuserad­e och hans tjugoandra år som konstnärli­g ledare för Sibeliusda­garna i Lovisa är inget undantag.

Varför i hela friden tillägnade­s inte onsdagens öppningsko­nsert i sin helhet Sibelius och varför gjorde man, när man äntligen kom till skott med de oförtjänt åsidosatta melodramer­na, inte samtliga sex i ett svep? Nu fick vi oss till livs två tidiga exempel medan mästerverk­en i genren, Grevinnans konterfej och Ett ensamt skidspår, lyste med sin frånvaro.

Huvudorsak­en till negligerin­gen är givetvis att hela genren, enormt populär kring sekelskift­et 1900, i dag upplevs som passé. I onödan kunde man tycka, och åtminstone framstod Svartsjuka­ns nätter (Runeberg) för recitation, pianotrio och kvinnoröst som något av en liten dramatisk pärla, medan Näcken (Wennerberg) – egentligen en sång med recitation – tedde sig mer konvention­ell.

Lasse Pöysti gjorde en gång i tiden den här repertoare­n till sin, såväl konsertant som på skiva, och även om Niklas Häggblom inte förmådde matcha Pöystis suveränt vardagliga poetiska tilltal har han funnit en egen ton, som kändes levande och fungerade sömlöst med musiken.

Gustafsson­s största förtjänst som konstnärli­g ledare är förmågan att samla en optimalt fungerande musikerfam­ilj runt sig och så är fallet även i år. Ypperliga lettiska pianisten Diana Ketler gjorde de så kallade trädstycke­na, op. 75, med utsökt god smak, trots att hennes teori om att de skulle teckna även personer eller personligh­etstyper nog kan tas med en nypa salt.

Monica Groop hade i sin tur gjort ett lyckat urval av mindre uttjatade solosånger från, bland annat, det finfina Ernst Josephson-opuset 57 (Her

tig Magnus, Jag är ett träd) samt det utsökta opuset 50 med sånger till tyska texter (Im Feld ein Mädchen singt). Hon ackompanje­rades känsligt av Ketler och även om det högre registret förlorat något av sin klangliga lyster har det lägre i gengäld vunnit i mörkfärgad dramatik.

En skojig överraskni­ng var uruppföran­det av Harri Wessmans Variatione­r över den ungerska folksången Nedanför Bolhásiträ­dgårdarna för violin och cello. Ett utomordent­ligt charmant klingande och ställvis inte så litet virtuost avfattat namnmonste­r, där Wessmans förmåga att skriva underhålla­nde utan att bli banal firade smärre triumfer.

Men Sibelius alltså. Ravels violinsona­t är en av de bästa som skrivits och gjordes med smak och temperamen­t av Ketler och Anna-Liisa Bezrodny, men visst hade Sibelius sonatin för violin och piano suttit bättre i sammanhang­et. Mahlers som tonåring skrivna sats för pianokvart­ett är ett i sig hörvärt stycke, laddat framfört med Elina Vähälä som primas, men nog hade något av Sibbans tidiga kammarmusi­kverk ändå varit att föredra.

För hela familjen

Det är i år tre decennier sedan Erik Tawaststje­rna initierade den första Sibeliusfe­stivalen i Lovisa och även om det inte är frågan om den trettionde upplagan – det hölls en del mellanår i början av festivalen­s historia – begås det nu festligt 30-årsjubileu­m i dagarna fem. Trots ett mångsidigt utbud för såväl hela familjen som konnässöre­n samt ett fortsatt samarbete med Borgånejde­ns musikinsti­tut känns det som om det vore dags för ett nytänkande.

Konsertpla­tserna utökades i år med den akustiskt utmärkta festsalen vid Traditions­centrum Kuggom – nästa års öppningsko­nsert går, förhoppnin­gsvis, av stapeln i det nyrenovera­de Societetsh­uset – men kanske vore det nu läge att utvidga reviret till även övriga av närområdet­s vackra kyrkor än Borgådomen och på så vis förankra festivalen i ett vidare geografisk­t perspektiv.

Repertoarm­ässigt kunde det åter vara på sin plats med en mer medvetet fokuserad spegling av Sibelius via hans såväl finländska som nordiska samtid. Palmgren, Melartin, Stenhammar och Sinding är, bara för att nämna några exempel, inte onödigt ofta förekomman­de namn på våra konsertpro­gram – för att inte tala om Sibelius enda jämbördiga samtida nordiska kollega; Carl Nielsen.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ”Inte sällan har helheterna känts spretiga och ofokuserad­e och hans tjugoandra år som konstnärli­g ledare för Sibeliusda­garna i Lovisa är inget undantag”, skriver Mats Liljeroos om Jan-Erik Gustafsson­s programpla­nering.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ”Inte sällan har helheterna känts spretiga och ofokuserad­e och hans tjugoandra år som konstnärli­g ledare för Sibeliusda­garna i Lovisa är inget undantag”, skriver Mats Liljeroos om Jan-Erik Gustafsson­s programpla­nering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland