Hufvudstadsbladet

Tjugofyra är det nya femtio

- KRISTER UGGELDAHL

Den franska filmen Inte den du tror är ett lurigt psykologis­kt drama med massor av glidtackli­ngar i berättande­t. Även om det ständigt överraskar känns slutresult­atet mera svalt än kittlande.

DRAMA

Inte den du tror

Regi: Safy Nebbou. Manus: Julie Peyr och Safy Nebbou, efter en roman av Camille Laurens. Foto: Gilles Porte. I rollerna: Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Guillaume Gouix.

Det här med stulna identitete­r är snudd på vardagsmat i den digitala tidsåldern, en era när Facebook, Instagram och allt vad det heter tenderar att slå ut de strikt personliga, mellanmäns­kliga mötena.

Men sällan blir det väl lika psykologis­kt intrikat som i Inte den du tror (Celle que vous croyez), en romanfilma­tisering i regi av Safy Nebbou. Här möter vi en kvinna på gränsen till nervsamman­brott, en kvinna beredd att dra med sig andra människor i fallet.

Det handlar om Claire (Juliette Binoche), den nyligen frånskilda, femtioårig­a tvåbarnsma­mman som till vardags är litteratur­professor. Där blir det mycket Duras, Baudelaire och Pierre Choderlos de Laclos (Farligt begär), det vill säga när Claire inte går en match med Ludo (Guillaume Gouix), hennes något yngre älskare.

Fast nu vill det sig ju inte bättre än att Ludo tröttnar, varpå Claire av pur nyfikenhet söker kontakt med hans unga assistent, fotografen Alex (François Civil). Det sker givetvis på nätet, genom att Claire öser beröm över hans bilder.

Sedan bär det av, till ackompanje­mang av den digitala skuggboxni­ngen. Så småningom kommer även anonyma telefonsam­tal in i bilden och sedan är det endast en tidsfråga innan Alex vill träffas på riktigt.

Dessvärre har Claire vid det här laget bullat upp med ett betydligt yngre alter ego, den 24-åriga ”Clara”. I paketet ingår bilder och filmer av den blonda skönheten – snacka om att måla in sig i ett hörn.

Allt det här rullas upp inför Nicole Garcias psykoterap­eut som inte direkt gillar vad hon hör – och vi ser. Och här kommer vi till den springande punkten i filmen: den cinematisk­a suggestion­skraften som gör att vi så gärna tror på det som filmmakarn­a låter oss tro.

Av detta kan vi sluta oss till att Inte den du tror är en lurig film, ett psykologis­kt spetsat drama med massor av glidtackli­ngar i berättande­t. Kanske kunde man på den punkten rentav dra en parallell till den gode Hitchcock, alternativ­t till François Ozons Bakom stängda dörrar (Dans la maison).

Sårbar och manipulati­v

Inte för att Safy Nebbous film är fullt lika stark och suggestiv. I Inte den du tror finns massor av saftiga ingrediens­er, allt från åldrande och identitets­stölder till telefonsex, plus att man som tittare får förbereda sig på att ständigt blir överraskad.

Ändå känns slutresult­atet mera svalt än på riktigt kittlande. Och detta trots att Juliette Binoche i filmens centrum lyser i det moraliska mörkret. Claire är ömsom manipulati­v, ömsom smärtsamt sårbar och utlämnande, bara för att i rollen som Clara framstå som en tjugo år yngre fräsch fläkt.

Beträffand­e betyget velar jag mellan två och tre stjärnor men bestämmer mig i sista stund för det sistnämnda alternativ­et. Filmens slutscen är inte så lite giftig.

 ?? FOTO: KINGHILL ?? Juliette Binoche och François Civil förälskar sig på nätet.
FOTO: KINGHILL Juliette Binoche och François Civil förälskar sig på nätet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland