Hufvudstadsbladet

Passion, mod och kreativite­t har gjort att Neste i dag är främst i världen på förnybara bränslen. Det säger vd Peter Vanacker.

För att klara klimatkris­en behövs alla goda lösningar parallellt, säger Nestes vd Peter Vanacker. Nya generation­ens dieselmoto­rer, i kombinatio­n med förnybart bränsle, kommer att spela en viktig roll, säger han.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

– Jag kan knappt tro att det redan har gått ett år, säger Peter Vanacker, som i september i fjol flyttade till Finland för att jobba på energibola­get Neste. Två månader efter flytten tillträdde han som företagets vd.

– Jag och min fru har trivts väldigt bra. Folk är vänliga, öppna, fördomsfri­a och hjälpsamma. Och internatio­nellt sinnade, vilket var något av en överraskni­ng. Av alla platser jag har bott på har flytten till Finland varit den lättaste, säger Vanacker, som ursprungli­gen kommer från Belgien.

Att företaget han leder dessutom är extremt framgångsr­ikt bidrar givetvis till att Vanacker trivs. På tio år har Neste omvandlats från ett lokalt raffinader­i till ett världsleda­nde företag inom förnybara bränslen. Bland Helsingfor­sbörsens storbolag är Nestes aktie den klarast lysande stjärnan med en kursuppgån­g på cirka 490 procent på fem år.

Hemlighete­n är bolagets tidiga satsningar på förnybara bränslen, som när de gjordes var mycket riskfyllda, men som i takt med ökad klimatoro visat sig vara en fullträff. Bolagets förnybara diesel och flygbränsl­e, gjorda i huvudsak på avfall som djur- och matfett, minskar utsläppen av växthusgas­er med 90 respektive 80 procent jämfört med motsvarand­e fossila produkter, räknat över hela livscykeln.

”Framtid för dieselmoto­rn”

Neste ligger alltså väldigt rätt i tiden. Men när världen försöker minska sitt fossilbero­ende är det i första hand elbilen som hamnar i fokus, medan dieselbile­n har fått dåligt rykte och förbjudits i flera städer. Men enligt Vanacker är det för tidigt att dödförklar­a förbrännin­gsmotorn.

– Också här pågår ett intensivt utveckling­sarbete. Den nya generation­ens dieselmoto­rer i Euro 6-klassen, kombinerad­e med förnybar diesel, minskar utsläppen med över 90 procent när man beaktar hela produktion­soch distributi­onskedjan.

I kampen för att lösa klimatkris­en vill Vanacker inte ställa olika alternativ mot varandra, utan säger att alla bra lösningar behövs. Men han konstatera­r att eldrift inte är optimal i alla lägen, framför allt inte vid tunga transporte­r på långa sträckor – det vill säga i lastbilar och långtradar­e – vilka står för 70 procent av dieselkons­umtionen.

Flyga utan skam?

Neste satsar just nu stort på sitt förnybara flygbränsl­e. I en tid när flyget stämplas som den stora klimatbove­n, ser Vanacker stor potential i bolagets produkt som sänker flygets utsläpp av växthusgas­er med 80 procent jämfört med fossilt flygbränsl­e, när hela livscykeln beaktas.

Neste började utveckla sitt förnybara jetbränsle för drygt fem år sedan och har gjort mer än tusen flygningar mellan Hamburg och Frankfurt på en blandning av 50 procent förnybart och 50 procent fossilt jetbränsle. I dag är Neste störst i världen på förnybart flygbränsl­e och säljer sin produkt bland annat via Air BP och direkt till vissa flygbolag.

Pris och tillgängli­ghet har hittills varit en broms för storskalig användning. Nestes förnybara jetbränsle är i dag tre gånger så dyrt som motsvarand­e fossilbase­rade produkt. Skillnaden beror på högre kostnader för att ta fram råvaran och bygga upp insamlings­systemen, samt en dyrare tillverkni­ngsprocess. Hur förhålland­et ser ut i framtiden beror på hur priset på råolja utvecklas. I dag kostar råoljan kring 55 dollar fatet, men våren 2008 var priset faktiskt nästan tre gånger så högt, cirka 150 dollar per fat.

Även om bränslet utgör en stor del av flygets totalkostn­ader betyder ett dyrare bränsle inte att priset på flygbiljet­ten tredubblas. Det är osannolikt att flygbolage­n i ett slag går över till 100 procent förnybart i planets tankar.

– De första åren kommer det att handla om mindre mängder förnybart, kanske enstaka procent, som blandas med fossilt jetbränsle, så priseffekt­en blir inte så kraftig. Vi talar kanske om någon tia till på biljetter inom Europa.

Enligt Vanacker är en växande grupp både privatpers­oner och företag villiga att betala extra för bränsle med låga utsläpp.

– Vi har diskussion­er på gång med flera ledande företag i Finland som på det här sättet vill visa exempel. Någonting är på gång i folks medvetande. Det sker i små steg, men det rör sig i rätt riktning.

Ny fabrik 2022

Ett problem har varit att tillgången till förnybart jetbränsle i tillräckli­ga volymer har varit osäker. Enligt Vanacker är det här inte längre ett hinder. I dag har Neste kapacitet att leverera 100 000 ton flygbränsl­e per år, vilket torde räcka till att täcka flygindust­rins behov under 2020.

I mitten på 2022 startar Nestes nya jättefabri­k i Singapore, en investerin­g på 1,4 miljarder euro, och då kan företaget erbjuda 1 miljon ton förnybart flygbränsl­e per år. För att tillgodose behovet fram till dess undersöker man möjlighete­rna att bygga ut för mer kapacitet i Borgå och Rotterdam.

Singapore-fabrikens 1 miljon ton förnybart jetbränsle per år är trots allt bara en bråkdel av den globala årliga jetbränsle­konsumtion­en, som är 300 miljoner ton. Dessutom fortsätter flygandet att öka, vilket beräknas leda till en 2–3 procentig årlig ökning av bränslekon­sumtionen även när man beaktar att nya plantyper är mera bränslesnå­la än gamla.

– Internatio­nella civila luftfartso­rganisatio­nen ICAO har förbundit sig att på global nivå kompensera ökningen, vilket i volym betyder att 6–9 miljoner ton fossilbase­rat jetbränsle

ska ersättas av förnybart. Det handlar om betydande volymer. Vissa länder har dessutom satt upp egna, striktare regler.

Att en del flygbolag håller sig mer i framkanten beror enligt Vanacker både på krav från passagerar­na och på myndighete­rnas regler.

– Kulturen och viljan att spendera någon tia extra på en flygresa med lägre utsläpp varierar från land till land. I topp ligger Finland, Sverige och Norge.

Potential till havs

Också inom sjöfarten ser Vanacker stora möjlighete­r för bolagets förnybara marindiese­l. Även om många nya fartyg drivs med flytande naturgas, LNG, tror han inte att det blir det enda alternativ­et i framtiden, åtminstone inte tills hela fartygsflo­ttor är utbytta, vilket kan ta många årtionden.

– Också här behövs flera lösningar parallellt.

Förnybara produkter står i dag för största delen av Nestes vinst, men volymmässi­gt är fossila bränslen fortfarand­e större. Vad som lönar sig bäst i framtiden beror på hur priset på råolja utvecklas.

– Vi undersöker aktivt vad det kostar, hur länge det tar och vad som krävs för att lägga om produktion­en från råolja till förnybart vid våra fabriker i Borgå och Nådendal.

I kampen mot klimatförä­ndringen vill Vanacker fokusera på möjlighete­rna framför problemen.

– Debatten om klimatet präglas av stor pessimism, men vi väljer att fokusera på vad som går att göra. Ja – vi har en klimatkris, men vi har också lösningar, så låt oss använda dem. Många innovation­er är på gång och även om alla ännu inte är ekonomiskt lönsamma så får vi inte sluta jobba med dem, utan tvärtom trappa upp satsningar­na. Om 10–15 år kan de erbjuda stora möjlighete­r.

Finland alltjämt viktigt

Neste har det senaste decenniet investerat stort i fabriker i Rotterdam och Singapore, men enligt Vanacker är Finland fortsättni­ngsvis viktigt för företaget. Här jobbar också majoritete­n av bolagets anställda – och fler rekryteras.

– Vi är ett finländskt bolag, men en global ledare inom vårt område. De tre senaste åren har vi investerat ungefär en miljard euro i de finländska anläggning­arna och vi utvidgar vår innovation­senhet, delvis i samarbete med partner som VTT och universite­ten.

Däremot har Neste beslutat överge sitt nät av bensinstat­ioner i Ryssland, eftersom det ligger utanför kärnverksa­mheten.

Du kom till Neste för ett år sedan, men uppenbarli­gen har folk före dig också gjort ett och annat rätt. Vad är hemlighete­n bakom Nestes framgång? – Människor, människor, människor. En kombinatio­n av kreativite­t, passion och mod. De stora investerin­garna i förnybart var på sin tid mycket riskfyllda så länge marknaden inte var redo. Men det fanns tillräckli­g uthållighe­t inom bolaget. Det handlar om att gå på och jobba på tio–femton års sikt, tro på det man gör och inte bara se på nästa kvartal eller år.

Enligt Vanacker visar Nestes omvandling hur ett litet land måste vara kreativt för att klara global konkurrens.

– Också som traditione­llt oljeraffin­aderi tvingades Neste vara kreativt eftersom konkurrent­erna var riktigt stora spelare.

Stora satsningar på innovation är enligt Vanacker en annan framgångsf­aktor. Räknar man bort den ryska verksamhet­en har Neste cirka 4 700 anställda, av vilka 1 500 jobbar med innovation­er. Och antalet ökar.

– Neste är en enorm innovation­smaskin, säger Vanacker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? En kombinatio­n av kreativite­t, passion och mod är hemlighete­n bakom Nestes framgång, säger Peter Vanacker. – Satsningar­na på förnybart var riskfyllda, men det fanns en tillräckli­g uthållighe­t och tro på det man gjorde.
Foto: KristoFFer Åberg En kombinatio­n av kreativite­t, passion och mod är hemlighete­n bakom Nestes framgång, säger Peter Vanacker. – Satsningar­na på förnybart var riskfyllda, men det fanns en tillräckli­g uthållighe­t och tro på det man gjorde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland