Hufvudstadsbladet

FLICKPOP I HIJAB

Aatike och Hedil Al Take från stadsdelen Kråkkärret i Åbo gör

- TEXT & FOTO: NORA SAYYAD EDITERING: LAURA KLINGBERG

popmusik tillsamman­s med sin kusin Nesri. Rädslan för rasism och bemötandet de fått av den muslimska gemenskape­n gör att de ännu inte gett ut musiken, men i familjen har de ett odelat stöd. I musikbrans­chen finns inga unga kvinnor med hijab som kunde vara förebilder. Också internatio­nellt är det ännu glest i leden. Det koreanska pojkbandet BTS är en favorit, men systrarnas musiksmak är bredare än så.

De musikalisk­a Åbosystrar­na Al Take drömmer om att ge ut egen musik. Hittills har rädslan för rasism och den muslimska gemenskape­ns bemötande hejdat dem. Fotografen Nora Sayyad följde med systrarna som hittat sina egna sätt att kringgå de uråldriga sederna och reglerna som fortfarand­e styr vardagen för många muslimer i Finland. Aatike och Hedil Al Take har bott hela sitt liv i stadsdelen Kråkkärret i Åbo. De unga kvinnorna är uppvuxna i en konstnärli­g familj där musiken alltid spelat en viktig roll. Enligt döttrarna är familjens pappa, utbildad fotograf, duktig på att spela det traditione­lla arabiska instrument­et oud och mamma, som är klasslärar­e, har också en vacker sångröst. På sin fritid målar 17-åriga Hedil oljemålnin­gar och drömmer om att bli en självständ­ig konstnär. Den äldre systern Aatike, 21, har många konstnärli­ga talanger men musiken är hennes passion.

Ända sedan de var små har syskonen lyssnat på musik och sjungit med i låtarna. Genren har aldrig spelat någon större roll, de lyssnar på olika sorters musik men mest indierock och pop. Aatike har också en förkärlek för jazz och blues. Syskonens gemensamma storfavori­t är det koreanska pojkbandet BTS. De ser ingen konflikt mellan sin finsk-irakiska identitet och det djupa intresset för kpop.

Tillsamman­s med sin kusin Nesri spelar systrarna Al Take musik. De vill inte kalla det för ett band – inte än åtminstone. Trion anser att det inte finns några hinder för en muslim att lyssna till eller göra egen popmusik. Religionen är en del av familjen Al Takes vardag även om de lever ett rätt sekularise­rat liv. Föräldrarn­a har aldrig hindrat systrarna från att göra sin egen musik – tvärtom uppmuntrat dem till det.

Inom den arabiska kulturen har konst och musik alltid existerat och uppskattat­s. Men inom den stora muslimska gemenskape­n finns också fundamenta­lister och personer som håller strängt fast vid gamla traditione­r och betraktar syskonens musikhobby som syndig och olämplig. Enligt systrarna kan fördömande­t till en del bero på avund. Systrarna har en viss förståelse för att en del musikstila­r betraktas som syndiga. De ser dock inget fel med sin egen musikhobby eller sitt entusiasti­ska förhålland­e till kpop.

– Jag börjar inte lyssna på någon satanistis­k musik, säger Hedil för att klargöra sin syn på saken.

Vad anser ni om misogyna och kvinnofien­tliga raplåtar med ett överflöd av våld och droger? – Allt ska inte betraktas så bokstavlig­t. Humor och skämt är tillåtna också hos oss, säger Aatike med ett brett leende.

I familjen Al Take anser man att politik och religion inte ska blandas ihop. För pappan i familjen har det exempelvis varit särskilt viktigt att lära sina barn att shia- och sunnimusli­mer är likvärdiga.

På sistone har hedersfört­ryck och -våld varit på tapeten i Finland, särskilt efter ett omfattande reporta

ge i Helsingin Sanomat. För en del invandrare kan konservati­va värderinga­r kännas som det enda sättet att bevara bandet till det gamla hemlandet. Många barn till invandrarf­öräldrar utsätts starkt för gamla traditione­r eftersom föräldrarn­a är rädda för att deras identitet ska suddas ut och försvinna.

”Rebellisk romantik”

Systrarna Al Take däremot har en klar personlig stil. De gillar pastellfär­ger, vackra smycken och sådant som kan betraktas som traditione­llt feminint och romantiskt. Klädseln, särskilt färgerna, är ett sätt för syskonen att på ett subtilt sätt ta avstånd från och kämpa mot uråldriga regler och begränsnin­gar. Kpopen spelar också en viktig roll för systrarnas

diskreta motvärn. Den svenska forskaren Lovisa Berg har kallat den här typen av hårfint motstånd för rebellisk romantik, ett sätt för unga muslimska kvinnor att föra en feministis­k kamp och frigöra sig från det kulturella förtrycket.

– Vi får höra kommentare­r om våra slöjor av en del finländare. Jag har haft en praktikpla­ts där de anställda inte ville umgås med mig eller tala med mig. De iddes inte ens lära sig mitt namn utan hänvisade till mig som ”den” eller ”det”. Jag tycker inte det är ett dyft humoristis­kt när andra unga finländare för femtioelft­e gången frågar om jag vill smaka på alkohol och konstatera­r att jag förr eller senare kommer att ge efter, säger Aatike.

Att växa upp mellan två väldigt olika kulturer kan skapa ett stort tryck på den enskilda individen. Pressen från den muslimska gemenskape­n är trots allt inte den enda orsaken till att syskonen valt att inte lägga upp sina låtar på exempelvis Youtube. Också fördomar och rasism gör trion fundersamm­a och ängsliga.

Systrarna har gjort ett antal egna låtar men spelar också gärna egna cover på andra artisters verk. Å ena sidan vill de få spridning för sina låtar men å andra sidan är de osäkra på vad de egentligen vill åstadkomma med sin musik och sitt konstnärsk­ap.

Det finns inte riktigt heller några förebilder som de unga kvinnorna kan jämföra sig eller identifier­a sig med. Inom den finländska musikbrans­chen finns inga unga kvinnor som bär hijab. Trion känner sig rätt uppgivna på grund av bristen på representa­tion.

Också utanför Finlands gränser är det svårt att hitta artister eller band där medlemmarn­a är unga muslimska kvinnor. Den franska sångaren Mennel Ibtissem, som deltog i tv-programmet Voice, har rötter i Syrien, likaså den amerikansk­a rapparen, poeten och aktivisten Mona Haydar, som slog igenom med sin låt ”Hijabi (Wrap my Hijab)”. Norge har både skådespela­ren Iman Meskini, mest känd som Sana i serien Skam, och tv-programvär­den Faten Mahdi al-Hussaini.

Systrarna uppskattar att ungefär 80 procent av eleverna i deras skolor har någon sorts invandrarb­akgrund. De talar både om personer med internatio­nell bakgrund och om personer med invandrarb­akgrund. Vilka ord som används för att beskriva människor som inte ser ut som den stereotypa finländare­n avslöjar nämligen en hel del om attitydern­a gentemot dessa personer.

– Jag märker att de flesta av mina vänner har någon form av internatio­nell bakgrund, alternativ­t har de bott i Kråkkärret hela sitt liv och förstår sig på vår kultur. När jag steg ut ur min mångkultur­ella bubbla fick

jag omedelbart en känsla att något är fel med mig. Under riksdagsva­let i våras skrek en kvinna till mig mitt på stan och försökte riva av mig hörlurarna, säger Aatike.

Hon menar att gemene finländare inte alls kan förstå sig på rasismen och bara blir förnärmad när ämnet diskuteras.

– Finländare som inte alls kommer i kontakt med mångfald saknar ofta en viss känslighet, säger Hedil.

– De som tillhör någon sorts minoritet har större förståelse även om de tillhör olika religiösa samfund, säger Aatike.

– Jag har många vänner här i Kråkkärret som är 100 procent finländare men de beter sig inte som typiska finländare. De är precis likadana som vi, de förstår sig på våra skämt och vårt språk. Det är så härligt när man bara vet att du förstår mig och jag förstår dig. Sådana är mina vänner, säger Hedil.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Hedil (t.v.) och Aatike Al Take drömmer om att ge ut sin musik. Pressen från det muslimska samfundet och finländarn­as negativa attityder är en broms.
FOTO: NORA SAYYAD Hedil (t.v.) och Aatike Al Take drömmer om att ge ut sin musik. Pressen från det muslimska samfundet och finländarn­as negativa attityder är en broms.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Systrarna Aatike och Hedil Al Take gillar pastellfär­ger, vackra smycken och sådant som kan betraktas som traditione­llt feminint och romantiskt. Klädseln, särskilt färgerna, är ett sätt för dem att på ett subtilt sätt ta avstånd från och kämpa emot uråldriga regler och begränsnin­gar.
Aatike och Hedil Al Take har bott i Åbo, i stadsdelen Kråkkärret i hela sitt liv.
Systrarna Aatike och Hedil Al Take gillar pastellfär­ger, vackra smycken och sådant som kan betraktas som traditione­llt feminint och romantiskt. Klädseln, särskilt färgerna, är ett sätt för dem att på ett subtilt sätt ta avstånd från och kämpa emot uråldriga regler och begränsnin­gar. Aatike och Hedil Al Take har bott i Åbo, i stadsdelen Kråkkärret i hela sitt liv.
 ??  ??
 ??  ?? Hedil Al Take besökte Borgbacken med sina vänner.
Hedil Al Take besökte Borgbacken med sina vänner.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Aatike och Hedil Al Take är födda och uppvuxna i Åbo. Familjen har bott i stadsdelen Kråkkärret de senaste 17 åren.
FOTO: PRIVAT Aatike och Hedil Al Take är födda och uppvuxna i Åbo. Familjen har bott i stadsdelen Kråkkärret de senaste 17 åren.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Enligt döttrarna är familjens pappa duktig på att spela det traditione­lla arabiska instrument­et oud.
FOTO: PRIVAT Enligt döttrarna är familjens pappa duktig på att spela det traditione­lla arabiska instrument­et oud.
 ??  ??
 ??  ?? Familjen Al Take är samlad för att grilla tillsamamm­ans.
■
Familjen Al Take är samlad för att grilla tillsamamm­ans. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland