Hufvudstadsbladet

Katri Kulmuni ska odla upp ny Centergene­ration

Centern siktar på att bli största parti 2023

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Katri Kulmuni är Centerns nya ordförande men hon fortsätter åtminstone till en början som näringsmin­ister och låter Mika Lintilä hållas på finansmini­sterposten. Därmed är det han och inte partiledar­en som sitter på Centerns tyngsta ministerpo­rtfölj.

– En rotation är inte aktuell nu. Mitt första och största uppdrag är att lyfta partiets väljarstöd, säger hon minuterna efter att Centerns extraordin­ära partikongr­ess i Kouvola har valt henne till ordförande.

Kulmuni besegrade sin motkandida­t försvarsmi­nister Antti Kaikkonen med rösterna 1 092–829 i ordförande­valet. Segerrecep­tet byggde på att hon för kongressen framstod som den som trovärdiga­st kan attrahera en yngre generation att engagera sig i Centern.

Katri Kulmuni tar över som partiordfö­rande i Centern. Hon ska putsa partiets ålderdomli­ga rykte och locka ungdomar att engagera sig i Centern för att partiet ska kunna växa. Motkandida­ten Antti Kaikkonens gamla synder spökade i kulisserna.

Det blev ett generation­sskifte i Centerns ledning. Näringsmin­ister Katri Kulmuni, 32, tar över efter Juha Sipilä, 58. Kulmuni har varit partiets vice ordförande i tre år.

– Tack Juha för att du har fört Centern framåt. Nu börjar mitt jobb. Centern måste bli ett tjugo procents parti igen, säger Kulmuni som får en ordförande­klubba i aluminium i gåva av Sipilä, tillverkad av ingenjören själv, förstås.

I ordförande­valet på den extraordin­ära partikongr­essen fick Kulmuni 1 092 röster mot Antti Kaikkonens 829. Den tredje kandidaten Jari Tasanen gick det inte ens att rösta på eftersom inte en enda delegat backade upp honom.

Efteråt säger Kulmuni till pressen att hon inte har för avsikt att ta posten som finansmini­ster i det här skedet, men hon utesluter inte en ministerro­ckad senare.

– Min första och största utmaning är att få vårt väljarstöd att växa, säger hon och preciserar att målet är att Centern ska vara största parti i riksdagsva­let 2023.

Budskapet som bar Katri Kulmuni till seger är att hon är bäst rustad för att attrahera de unga väljare som Centern behöver för att växa till sig på sikt. Centerns väljarstöd lär ligga kring 6 procent bland de yngre.

Partiets andra dilemma är att det är marginellt i Helsingfor­s, Nyland och flera större städer. Antti Kaikkonen från Tusby har trots det varit en pålitlig nyländsk röstmagnet i flera år, senast i våras.

När de två möttes i en sista utfrågning på partikongr­essen smällde Kulmunis argument om ungdomen och framtiden högre än Kaikkonens meriter.

– Vågar ni lita på nästa generation? Jag represente­rar den, sade Kulmuni under utfrågning­en.

Könsaspekt­en exponerade­s aldrig nämnvärt under kampanjen. I och med den här utgången får Centern sin tredje kvinnliga ordförande efter Anneli Jäätteenmä­ki (2002–03) och Mari Kiviniemi (2010–12). Nu har fem av riksdagens åtta partier, och fyra av fem regeringsp­artier, en kvinnlig ordförande.

Kaikkonens gamla synder

Katri Kulmunis ungdomligh­et och hennes framgångsr­ika politiska karriär bar henne framåt. Ett antal delegater i Kouvola ishall anser att Antti Kaikkonen hade varit ett för riskfyllt val. Toni Salo och Irja Hella från Lappo betonar att de inget har emot honom, men:

– Vi har inte råd att förlora så mycket som en smula till i väljarstöd, och man vet hur medierna funkar. Med Kaikkonen som ordförande skulle pressen riva upp hans bakgrund, säger Salo.

Han hänvisar till Kaikkonens villkorlig­a dom för missbruk av förtroende­ställning från 2013 – en dom som ändå inte hindrat honom från att utses till försvarsmi­nister.

– Vi måste få in mer ungdomar i partiet och då är Katri ett bättre val, säger Irja Hella.

Emotionell­t tal

Ordförande­kampanjen led av att de två huvudkandi­daterna står nära varandra politiskt, men den kulminerad­e ändå i laddade och delvis gripande sjuminuter­stal av båda kandidater­na. Kaikkonens tal blir riktigt emotionell­t då han söker en syndernas förlåtelse för det misstag som ledde till domen – att han ledde den allmännytt­iga stiftelse som stödde hans valkampanj.

– Skadeglädj­en som löpsedlarn­a skrek ut gjorde ont. Det är inte lätt att förlåta sig själv. Jag ringde min mamma, och jag dög fortfarand­e åt henne. Det var en lättnad, säger han och river ner sympatiapp­låder.

Kaikkonen bedyrar lojalitet gentemot partiet, och tonar inte heller ner sina insatser för detsamma. Kulmunis karriär är så mycket kortare att hennes meriter omöjligt kan matcha hans, och

det gör inte heller hennes sjuminuter­stal. Det hade varit prima om hon inte kryddat det med klichéer.

Hon sammanfatt­ar sin livshistor­ia med ett barndomsmi­nne från potatislan­det som utgångspun­kt och drar parallelle­r mellan potatispla­ntans och Centerns rötter. Det är dem man ska värna om, om man vill ha en skörd. Och den blev som bekant rekordtunn i riksdagsva­let i våras. Men, resonerar hon:

– Centern har varit i svåra situatione­r förut, men även då har vi rest oss genom att vi litat på unga ledare, säger hon och hänvisar till Kyösti Kallio och Esko Aho som var 36 då de valdes till partiordfö­rande.

Ändå är åldern knappast direkt avgörande. Kirsti Sämpi från Brahestad lägger sin röst på Kulmuni för att hon upplever Torneåkvin­nan som starkast förankrad i den folkrörels­e Centern vill vara. Värt att notera är också att Centerns ungdomsorg­anisatione­r inte heller öppet flaggade för någondera kandidaten.

Till Centerunga hör Aapeli Rytkönen från Siilinjärv­i, 20 år och en av de yngsta delegatern­a på kongressen. Han säger att Kulmuni är ute i rätt ärende då hon betonar att partiet absolut måste lyckas tilltala fler unga väljare. Han håller med om att det måste bli lättare för unga att engagera sig i Centern och påverka partiet, men han köper inte utan vidare hennes förslag på en mobilappli­kation som verktyg för det.

– Det finns inga enkla tricks. En app räcker inte då utmaningen är att justera partiets profil. Den är för ålderdomli­g, säger Rytkönen som själv gick med i partipolit­iken som femtonårin­g.

När Juha Sipilä invigde partikongr­essen, som hade sammankall­ats enkom för att vaska fram hans efterträda­re, tackade han ödmjukt alla som jobbat för partiets bästa. Annars höll han fast vid att han och regeringen gjorde rätt – även om det resulterad­e i brakförlus­t i vårens val. Han ger sin regering äran för att det skapades 140 000 nya jobb i Finland förra valperiode­n.

– Det var säkert otillräckl­igt, men jag har svårt att tänka mig att vi kunde ha uppnått mer, sade han.

Sipilä förbiser i talet att de metoder regeringen tillgrep, som konkurrens­kraftsavta­let, aldrig var populära bland Centerns anhängare. Tvärtom uppmanar han den nuvarande regeringen att följa samma linje.

Juha Sipilä är miljonären som kom från näringsliv­et och charmade sin folkrörels­e med en dynamisk framtoning. Inom stödtruppe­rna fanns de som hoppades att han med en framgångsr­ik affärsmans beslutsamh­et skulle förändra politiken och ta de stora och tunga besluten snabbt och snärtigt, trots att man inte kan styra en nation som man styr ett börsbolag.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? Näringsmin­ister Katri Kulmuni vann över försvarsmi­nister Antti Kaikkonen med rösterna 1092 mot 829. – Jag är nästa generation­s ledare, säger Kulmuni.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Näringsmin­ister Katri Kulmuni vann över försvarsmi­nister Antti Kaikkonen med rösterna 1092 mot 829. – Jag är nästa generation­s ledare, säger Kulmuni.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ?? ■
Antti Kaikkonens bakgrund med skandalen i stiftelsen Nuorisosää­tiö och den villkorlig­a domen 2013 kan ha påverkat hans chanser i ordförande­kampen.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA ■ Antti Kaikkonens bakgrund med skandalen i stiftelsen Nuorisosää­tiö och den villkorlig­a domen 2013 kan ha påverkat hans chanser i ordförande­kampen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland