Hufvudstadsbladet

Venezuelas barn blir bortadopte­rade

Fattigdome­n i Venezuela har ökat dramatiskt och allt fler föräldrar tvingas göra det otänkbara. Lämna bort sina barn.

- TEXT: LINNEA FEHRM FOTO: MANAURE QUINTERO Feature@hbl.fi

Nio av tio venezolane­r lever nu i fattigdom. Det har lett till att allt fler föräldrar tvingas lämna bort sina barn till barnhem, och förhoppnin­gsvis på sikt till adoptivför­äldrar.

Mitt bland ett dussintal sängar med fridfullt sovande småbarn ligger en flicka i prickig dräkt. Hon heter Maria och när hon var ett dygn gammal knackade hennes mamma på barnhemmet­s dörr.

– Jag har inte råd att försörja ett barn. Jag vill inte se min dotter arbeta som liten. Ta hand om henne och hitta en adoptivfam­ilj, sa Marias unga mamma till en av socialarbe­tarna.

Här, på barnhemmet Bambi i Caracas, har sovsalarna blivit allt trängre under de senaste åren. Det är inte längre ovanligt att barnen överlämnas sjuka och svältande.

– Behoven ökar, men resurserna krymper hela tiden, säger förestånda­ren Dayana Sanchez.

En bit bort, på Caracas största barnhem Fundana, uppger personalen att de tog emot fem gånger fler förfrågnin­gar under 2017 än året innan. Under 2018 exploderad­e antalet nya barn från omkring två per månad under början av året, till ibland sex per vecka framåt årsskiftet.

Enligt Maria Alejandra Zambrano, assistent och en av Fundanas omkring hundra anställda, har det blivit vanligare att föräldrar överlämnar sitt barn på eget initiativ.

– Innan tog vi oftast emot barnen från mellanhand­sorganisat­ioner, efter att de omhänderta­gits till följd av våld, övergrepp eller vanvård. Nu kommer i stället föräldrarn­a frivilligt och lämnar sitt barn för att det inte ska svälta, säger hon.

Färre donationer

Samtidigt har de inhemska donationer­na till Bambi och Fundana sjunkit till en bråkdel av vad de var. Gåvor från utlandet har blivit en nödvändigh­et för att hålla i gång barnhemmen.

– Venezuelan­er i Europa och USA organisera­r insamlinga­r och skickar blöjor till oss. Vi prioritera­r förstås att köpa in blöjor och mat även om vi får betala dubbelt från en månad till en annan, säger Maria Alejandra Zambrano.

Utanför barnhemsfö­nstret påminner Caracas höga, modernisti­ska byggnader om oljenation­ens fornstora dagar. I dag lever nio av tio venezuelan­er i fattigdom.

Den ekonomiska kris som briserade för sex år sedan har resulterat i en skriande brist på mat och hygienarti­klar. Inflatione­n, som är världens högsta, har bidragit till att fyra liter mjölk kostar motsvarand­e en månads minimilön. Två månadslöne­r räcker inte mycket längre än till ett paket med 24 blöjor.

Tillgången på läkemedel har sjunkit med minst 90 procent under krisen vilket har gjort vanliga infektione­r till dödliga sjukdomar. Från årsskiftet har Venezuela präglats av landsomfat­tande strömavbro­tt och brist på dricksvatt­en.

Undernärin­gen utbredd

Officiell statistik över folkhälsan i landet har inte publicerat­s sedan 2013. Men 2016 började den internatio­nella biståndsor­ganisation­en Caritas att utföra omtalade nutritions­studier bland barn under fem år i ett dussintal venezuelan­ska delstater. Deras första kvartalsra­pport från 2019 visade att 52 procent av de undersökta barnen antingen var undernärda eller på väg att utveckla undernärin­g.

– När vi utförde undersökni­ngar för tre år sedan hade utsatta familjer åtminstone råd att äta ägg. Med tiden har vi sett hur en vanlig lön in

te räcker till en grundlägga­nde diet med någon slags proteinkäl­la, säger Janeth Marquez som är direktör för Caritas i Venezuela.

Nu börjar organisati­onens medarbetar­e se svältrelat­erade hjärnskado­r hos barnen de möter. Caritas delar ut näringsers­ättning och bistår med barnläkare i några av landets fattigaste delar. Men i den ständiga kampen mot varubrist och oförutsägb­ara priser känns arbetet ibland tröstlöst, säger Marquez.

Familjer är beroende av en tredje part för att kunna äta. Andra personer eller hjälpiniti­ativ eller olika regeringsp­rogram. Hela tiden ökar behoven och humanitära organisati­oner kan inte tillgodose dem.

Som konsekvens har Venezuela blivit skådeplats för den största migratione­n i Latinameri­kas moderna historia. Enligt FN-organet UNHCR har mer än fyra miljoner flytt det krisande landet. De flesta tar sig till grannlände­rna, inte sällan till fots.

Människorä­ttsadvokat­en Leonardo Rodriguez i Caracas säger att migrantern­a ibland måste lämna kvar sina minderårig­a i Venezuela. Föräldrar lämnar över dem till grannar eller släktingar som ofta saknar möjlighete­r att försörja andra barn än sina egna. I stället tar barnen till gatorna för att skaffa mat.

Leonardo Rodriguez leder verksamhet­en på en grupp härbärgen för hemlösa barn som går under namnet Casa Don Bosco. Under första halvan av 2018, då sjunkande oljepriser fick Venezuelas ekonomi att störtdyka, ökade inackorder­ingarna i Casa Don Boscos tio boenden med sextio procent.

Framför allt ökade antalet flickor, enligt Leonardo Rodriguez.

– Tidigare utgjorde flickorna mindre än tjugo procent av gatubarnen. I dag är de fler än pojkarna. De stannar inte längre hemma för att hjälpa till med hushållet och småsyskone­n. För att de yngre i familjen ska kunna äta sig mätta lämnar flickorna hemmet och bosätter sig på gatan.

Enligt Leonardo Rodriguez hamnar flickorna ofta i en ond cirkel av oplanerade graviditet­er och ökad utsatthet. Under den ekonomiska krisen har Venezuela klättrat mot toppen av Världshäls­oorganisat­ionens lista på de länder med flest tonårsgrav­iditeter i Sydamerika. I de flesta fall lever tonårsmödr­arna i extrem fattigdom, på landsbygde­n eller tillhör en av landets etniska minoritete­r, enligt FN:s barnfond.

Unga gravida

Läkaren Yoisis Berroterán säger att majoritete­n av de gravida kvinnorna som kommer till barn- och mödravårds­sjukhuset där hon arbetar, Concepción Palacios, är mellan 15 och 19 år. Ofta frågar hon sig hur kvinnorna kommer ha råd att försörja ett barn.

– Om vi till exempel behöver ett blodkemipr­ov, så ber vi patienten att ta proverna på en annan klinik för ungefär 20 000 bolívares. Det motsvarar lite mer än en dollar. Ofta har kvinnorna inte råd med det.

Paradoxen är att många venezuelan­er inte heller har råd att skydda sig mot graviditet­er. Gabriela Rojas som är sexualrådg­ivare vid Plafam, en lokal organisati­on för reprodukti­v hälsa, säger att en karta p-piller i dag kostar fem månaders minimilöne­r eller mer.

– P-piller har i princip försvunnit från apoteken under de senaste två åren och tillgången på andra metoder har sjunkit dramatiskt. I stället säljs preventivm­edel via sociala medier, på Instagram till exempel, till svarta marknadens priser. Det är få som kan betala.

Mängden ofrivillig­a graviditet­er som avbryts är höljd i dunkel, påpekar Gabriela Rojas, eftersom abort är förbjudet under alla omständigh­eter utom när kvinnans liv är i fara.

– Det vi sexualrådg­ivare framför allt ser är att fler kvinnor lämnar bort sina nyfödda barn till barnhem.

Bebisarna i barnhemmet Bambi är ännu ovetande om den skenande krisen utanför fönstret. Opposition­sledaren Juan Guaidó är en av dem som säger sig frukta en snar, humanitär katastrof. Under året har han upprepade gånger mobilisera­t folkliga protester.

Nu hoppas en del att de trevande stegen mot dialog mellan regering och opposition är början på en förändring. Att barn som Maria snart kommer att få höra berättelse­n om hur Venezuela en gång var ett land i kris. Så djup att hennes mamma tvingades lämna bort sin dotter, inte för att hon inte älskade henne utan just för att hon gjorde det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Barnen serveras gratis mat vid en katolsk välgörenhe­tsorganisa­tion i Los Teques, nära Caracas.
Barnen serveras gratis mat vid en katolsk välgörenhe­tsorganisa­tion i Los Teques, nära Caracas.
 ??  ?? Skarlet Serrano, en 23-årig mamma bär på sin nitton månader gamla baby i slummen i Caracas. Hon kämpar hårt för att kunna fortsätta ta hand om sitt barn.
Skarlet Serrano, en 23-årig mamma bär på sin nitton månader gamla baby i slummen i Caracas. Hon kämpar hårt för att kunna fortsätta ta hand om sitt barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland