Hufvudstadsbladet

Fadern, sonen och segelbåten

Under en veckas seglats längs kusten utanför Nordnorge tar far och son del av gemensamma naturupple­velser. Här finns snötäckta toppar, gröna sluttninga­r och en midnattsso­l som aldrig går ner.

- TEXT & FOTO JOHAN AUGUSTIN

En regnig eftermidda­g på Hinnøya i Nordnorge inleder en far och en son sin gemensamma seglats söderut. De har en vecka på sig att njuta av naturen, havet och midnattsso­len. Fadern Hans har redan seglat i en månad och hunnit gå ner i varv. Sonen, journalist­en Johan Augustin, behöver lite tid för att nå samma harmoni. Han hittar den på land, under en ensam midnattsva­ndring 800 meter över byn Tromvik.

– Välkommen till Nordnorge!

Pappa möter mig vid bryggan där hans Bavaria Cruiser 37 ligger förtöjd. Det är en regnig eftermidda­g i Harstad. Vi befinner oss på Hinnøya, Norges största ö. Fast det är första veckan i juli har sommaren fått en långsam start i Nordnorge, och temperatur­en hänger envist kring tiograders­strecket. Jag har rest med tåg och buss i tjugo timmar från Stockholm för att komma hit, och det känns skönt att veta att båten är mitt och pappas hem en vecka framåt.

Harstad visar sig inte från Nordnorges bästa sida. Vädret är dystert, så tidigt nästa morgon beger vi oss av norrut mot ön Senja. Pappa är min motsats och väldigt morgonpigg, så han vaknar vid femtiden. Jag stiger aldrig upp före klockan åtta, vilket funkar bra ombord. Jag sover i akterns sovkabin och pappa i fören, och jag vaknar när han startar motorn ett par timmar efter att han vaknat.

Den svaga vinden gör att vi går för motor också sedan vi kommit ut från hamnen. Pappa är seglings- och navigering­sansvarig och jag hjälper till med det övriga. Största delen av tiden håller jag honom sällskap vid rodret och håller utkik. Vi passerar den lilla fiskebyn Engenes som ligger på Andørjas nordvästra spets. Ön har landets största antal bergstoppa­r, ett tjugotal reser sig över tusen meter över havet. Också under ytan simmar det giganter. Håkäringen eller grönlandsh­ajen blir lika stor som en vithaj och kan bli upp till 500 år gammal. De snötäckta topparna och sluttninga­rna färgar det norska landskapet i vitt och smaragd. Jag kastar ett snabbt öga på båtens gps och upptäcker en stor variation i djup. Med allt mellan 400 och 20 meter blir det ungefär samma struktur över och under ytan.

– Det är en spegling av naturen, havsbotten påminner om bergskedja­n, säger pappa.

Vi åker förbi östra Senja där solstrålar­na lyser upp de smaragdgrö­na sluttninga­rna med utspridda hus nedanför, vissa i gläntor omgivna av skog, andra direkt på de vita stränderna. Vi reflektera­r över hur lokalborna kan få sitt uppehälle mitt i ingenstans, långt från all slags civilisati­on. Solstrålar­na slår emot bergssidor­na, vars ljusgröna nyans lyser upp som smaragder. I dag har vi den första dagen med fint väder efter flera veckor av regn. När vi passerar 69:e breddgrade­n sneglar pappa på

mig och ler. ”Skål” säger han.

Efter att ha gått på motor i 45 sjömil och tillbringa­t de första åtta timmarna ombord är det en känsla av lättnad att gå i land i Finnsnes, en liten stad på fastlandet som separeras från Senja av ett trångt sund.

Två månaders midnattsso­l

Långt ifrån alla potentiell­a hajar beslutar jag mig för att simma i det turkosa vattnet, eller rättare sagt ta ett snabbt dopp från en klippa intill bryggan. Efteråt lagar jag och pappa en renskavsgr­yta med kokt potatis och sallad. Vi slappnar av i sittbrunne­n, äter, dricker rödvin och följer solen som vägrar att gå ner. Det är fortfarand­e lika varmt och ljust som under eftermidda­gen. Jag har alltid velat uppleva midnattsso­len, och här i Nordnorge på andra sidan norra polcirkeln, lyser midnattsso­len i över två månader från 20 maj till 22 juli.

Som om han läste mina tankar tittar pappa på mig:

– Du kan stanna uppe. Jag går och lägger mig.

Köttgrytan och vinet har emellertid gjort mig dåsig, och vågornas kluckande mot båten ökar den känslan. Jag somnar snabbt.

Nästa dag hänger mörka regnmoln från himlen. De konstanta växlingarn­a i vädret gör det svårt att planera seglingen många dagar framåt, men i dag ska vi bege oss till Tromsö, den största staden i Nordnorge. När vi närmar oss hamnen syns landmärket Ishavskate­dralen, utformat som ett isberg, resa sig över staden. Kyrkan som påminner om operahuset i Sydney, är speciellt känd för konsertern­a i midnattsso­l som blir ett oförglömli­gt minne för besökare.

Tidvattnet pressar båten tillbaka ut ur sundet och vi rör oss knappt, ett faktum som båda verkar nöjda med.

– Du verkar betydligt lugnare nu än när du hoppade ombord för några dagar sedan, säger pappa till mig.

Det har gått en månad sedan han lämnade hamnen i Bergen och började sin seglats norrut, och jag märker en väsentlig förändring av hans vanligtvis otåliga personligh­et. Han har gått ner i varv många knop. Hans, som hans riktiga namn är, pensionera­de sig nyligen efter över fem årtionden som plåtslagar­e med eget företag och många anställda. Nu känner han sig fri från stressen som företagsle­dandet medförde.

– Jag har aldrig känt mig så här bra. Jag kanske säljer huset och fortsätter segla jorden runt, säger han.

Efter att ha besökt de pittoreska kaféerna och restaurang­erna tar vi oss an ännu en ö, Kvaløya. Där ligger höjdpunkte­n på den här resan. Vi lägger till i den lilla hamnen i fiskeläget Tromvik. Pappa vill helst inte att vi använder den spartanska duschen ombord, men jag vill bli av med den ingrodda svettodöre­n, slänger av mig kläderna och hoppar i det kristallkl­ara vattnet. De blandade nyanserna i smaragd och akvamarin hade kunnat vara i tropikerna, men det arktiska salta stinget tvingar mig snabbt upp ur vattnet. Jag känner mig som en orakad sjöman med salt i håret, uppfriskad och föryngrad. Vi slänger ihop en snabb middag och sätter oss tillrätta i sittbrunne­n. Klockan har passerat nio, men solstrålar­na värmer fortfarand­e. Pappa verkar totalt avkopplad.

– Vilken kväll! Det här är segling när den är som bäst, säger han med lysande ögon.

Den lilla byn Tromvik är omgiven av ett bergsmassi­v med spetsiga snöklädda toppar som påminner om en solande drake. Jag sätter på mig vandringss­kor och ger mig uppför stigarna som genomskär bergen – en vandring som kommer att ta över fyra timmar och sträcka sig över elva kilometer. Kvaløya har minst tio toppar över 700 meter och tre över 1 000 meter. Det här är första kvällen på två veckor som midnattsso­len kommer att vara helt synlig över en klar himmel, och därför är det gott om likasinnad­e vandrare på stigarna.

”Jag och naturen, inget annat”

Tursamt nog är jag ensam på min stig, vilket känns befriande. Det enda ljud jag hör kommer från en porlande bäck. Jag böjer mig ner och dricker. Smaken är ren och utan tillsatser, bara natur. Jag fortsätter uppåt tills jag når ett platt stenblock där jag sätter mig ungefär 800 meter över havet. Det är helt vindstilla. Det hörs inga ljud, det finns inget mobilnät. Midnattsso­len värmer mitt ansikte och strålarna lyser upp havet. Fast klockan har passerat ett känns det fortfarand­e som eftermidda­g. Nu förstår jag varför människor reser så långt för att uppleva midnattsso­len. Detta är utan tvekan en av mina största naturupple­velser någonsin. Här finns jag och naturen, ingenting annat.

När jag når båten sover pappa sedan länge. I morgon kommer vi att fortsätta söderut längs Senjas kustlinje och passera fjordarna som skär in i ön. Havet delar vi med knölvalar och späckhugga­re. Vandringen har skruvat upp mitt serotonin och jag känner mig nöjd. Lilla Tromvik i Nordnorge, där elementen står i fokus, har lärt mig att vara helt i nuet. Det har samtidigt fört mig närmare min pappa.

 ?? FOTO: JOHAN AUGUSTIN ?? Längs den nordnorska kustlinjen finns vyer som tar andan ur vem som helst.
FOTO: JOHAN AUGUSTIN Längs den nordnorska kustlinjen finns vyer som tar andan ur vem som helst.
 ??  ??
 ??  ?? Far och son seglade tillsamman­s i nordnorska vatten. De kom nära naturen, men också närmare varandra.
■
Far och son seglade tillsamman­s i nordnorska vatten. De kom nära naturen, men också närmare varandra. ■
 ??  ??
 ??  ?? Landskapen i norra Norge kan ta andan ur vem som helst.
Landskapen i norra Norge kan ta andan ur vem som helst.
 ??  ?? På andra sidan norra polcirkeln lyser midnattsso­lven i över två månader, från 20 maj till 22 juli.
På andra sidan norra polcirkeln lyser midnattsso­lven i över två månader, från 20 maj till 22 juli.
 ??  ?? Färgerna är som i tropikerna, men vattentemp­eraturen är mycket lägre.
Färgerna är som i tropikerna, men vattentemp­eraturen är mycket lägre.
 ??  ?? Kyrkan i Tromsdalen.
Kyrkan i Tromsdalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland