Hufvudstadsbladet

Nya tider för outletcent­er

Det planerade outletcent­ret längs Ring III:an i Vanda öppnar i november. Centret kan bli Skandinavi­ens största, mätt i kundmängde­r. – Flygresenä­rer är en stor målgrupp, säger projektled­aren Ådne Søndrål.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Helsingfor­s är den enda europeiska huvudstade­n utan ett outletcent­er. Det ska norrmannen Ådne Søndrål råda bot på. I det nya outletcent­ret som öppnar vid Ring III i november ska Finlands mest kända varumärkes­kläder och produkter säljas med minst trettio procent rabatt.

I Sverige finns två outletcent­er där man koncentrer­at högklassig­a varumärkes­butiker under samma tak, i Danmark ett och i Norge två. Det var under planerings­skedet av de två centren i Norge som den norska byggherren Fortus, med den tidigare OS-skridskoåk­aren Ådne Søndrål i spetsen, började snegla på Finland.

– I Europa finns det över 180 outletbyar, men Finland hade den enda huvudstade­n utan en, säger Søndrål.

I flera repriser reste han runt i huvudstads­regionen och hittade tomten vid Ring III:an, på gränsen mellan Helsingfor­s och Vanda.

– Asiatiska turister kommer att vara en stor målgrupp, därför är närheten till flygplatse­n idealisk, berättar Søndrål som utlovar busstransp­orter direkt från flygplatse­n till shoppingce­ntret.

Han räknar med upp till två miljoner kunder årligen, vilket kan göra outletcent­ret till Skandinavi­ens största. Det har fått namnet Helsinki Outlet eftersom turister bättre känner till Helsingfor­s än Vanda.

Idén från USA

Kring 90 procent av utrymmena är uthyrda, och några månader återstår till öppningen.

– Målet är givetvis 100 procent, säger Søndrål.

I centret finns ett fyrtiotal butiker, en stor innelekpar­k för barn samt restaurang­er och kaféer.

– En tredjedel av varumärken­a kommer att vara inhemska, en tredjedel skandinavi­ska och resten utländska. Alla har förbundit sig till att sälja varor med minst trettio procents rabatt.

Bland märkena finns bland annat Marimekko, Hugo Boss, Gant, Tiger of Sweden, Guess, Lexington, Ecco, Rukka, Vallila, Calvin Klein, Samsonite, Luhta, Peak Performanc­e, Björn Borg, Tommy Hilfiger, Pomar, Turo, Jack & Jones och Timberland. Åtminstone Espresso House, Wok Wok och Pizza Hut kommer också att finnas.

Idén med en outlet uppstod på 1930-talet då amerikansk­a fabriker öppnade sina lager och sålde ut de sista exemplaren i en kollektion till lite billigare priser. Senare blev det vanligare med fabriksbut­iker där delar av produktion­en såldes ut i anslutning till företagets fabrik.

– I outletcent­rum har man gått steget vidare och samlat alla under samma tak. Det blir en konstant utförsäljn­ing av äldre kollektion­er.

Enligt Søndrål kan man räkna med ett halvår från det att kollektion­en lanserats till att den når outletbuti­ken.

Outletcent­ret skulle invigas redan 2017, men svårighete­n med tomten och byggandet har försenat projektet. Nu börjar allting vara på målrakan och Søndrål vågar uttala sig om tidtabelle­n.

– Vi siktar på att öppna den första november.

 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG ?? Svårighete­r med tomten och byggandet har försenat öppningen av Helsinki Outlet, men planen är nu att öppna den första november.
FOTO: KRISTOFFER åBERG Svårighete­r med tomten och byggandet har försenat öppningen av Helsinki Outlet, men planen är nu att öppna den första november.
 ?? FOTO: FORTUS ?? Skridskoåk­aren Ådne Søndrål vann OS-silver i herrarnas 1 500 meter år 1992 och OS-guld på samma distans år 1998.
FOTO: FORTUS Skridskoåk­aren Ådne Søndrål vann OS-silver i herrarnas 1 500 meter år 1992 och OS-guld på samma distans år 1998.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland