Hufvudstadsbladet

Färg piggar upp förortsväg­gar

Muralmålni­ngar dyker upp på de mest överraskan­de bostadshus i huvudstads­regionen. Invånarna i den naturnära förorten Karabacken får följa med hur deras hem piffas upp med efterfråga­de konstnärer­s verk.

- Vad gör en muralmålni­ng lyckad? SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Björnar, unga kvinnor i randiga tröjor, sagoväsen och Fingerpori. Det är bara några motiv för muralmålni­ngar i Finland. Allt fler höghus pryds nu av granna och imponerand­e konstverk. I helgen jobbar två erkända konstnärer med väggmålnin­gar i den naturnära Esboförort­en Karabacken.

– Hej, är det du som målat den där? frågar en man som ser ut att precis ha avslutat sitt arbetsskif­t som byggjobbar­e.

Japp, svarar konstnären Jussi TwoSeven. På husgaveln ovanför oss håller huvudet på en fiskgjuse, som är en rovfågel, på att ta form. Den är klar om kanske en och en halv vecka, beroende på vädret. Lämpligt nog heter också gatan vi befinner oss på Fiskgjusvä­gen 8, som ligger i Esboförort­en Karabacken.

Byggjobbar­en vill gärna ha en Batmansymb­ol målad i samma stil som fågeln i vardagsrum­met. Jussi TwoSeven förklarar lugnt att han mest brukar måla sina egna motiv. Men mannen trampar ändå nöjt i väg med ett visitkort i handen.

Fiskgjusen kommer att få en kompis på husets andra gavel, men i negativa färger, så att fågel nummer två blir som ett negativ av den första målningen.

– Det har jag aldrig gjort tidigare. Jag gillar att låta målarfärge­n rinna. Väggen är tillräckli­gt liten för att färgen inte ska hinna torka. När man jobbar på större väggar är det svårare att få den att rinna som jag vill.

Jussi Twoseven har målat muralmålni­ngar med djurtema sedan 2015. Under festivalen i fjol blev det till exempel två björnar i Helsingfor­sförorten Gamlas.

– Jag ville välja ett ämne som passar i stadsrumme­t och som påminner om hur viktig miljön och naturskydd­et är.

Han gillar att det kommit fler muralmålni­ngar i Finlands städer, speciellt i områden som annars är rätt trista.

– Att den passar in i miljön. Jag gillar också när de är snygga eller storslagna.

”Man gör vad man vill”

En bit högre upp på vägen, på adressen Fiskgjusvä­gen 10 håller italienska Pixel Pancho från Turin på med en muralmålni­ng som föreställe­r en version av myten Leda och svanen. Den blev klar under fredagskvä­llen.

Det är bland annat tack vare festivalen Upeart, som pågår just nu, som muralmålni­ngarna ökar i Helsingfor­s och Esbo. De allra flesta målas på väggar till höghus. Upeart ordnas också i S:t Michel och Joensuu i höst, som får konstverk av två finska och en grekisk konstnär.

Upeart-festivalen­s konstnärli­ga ledare Jorgos Fanaris tipsar HBL-läsarna om en muralmålni­ng värd att se. Det är den italienska konstnären Tellas färggranna verk med naturtema från 2016 som finns på Söderviksg­atan 9 i Sörnäs.

– Den är målad på framsidan av huset mitt bland balkonger och fönster i stället för på gaveln. Det är sjukt läckert hur färgerna kommer fram när man tittar på huset i motljus. På vintern, när det är molnigt eller regnar ser färgerna annorlunda ut.

Många konstnärer som gör muralmålni­ngar har sina rötter i graffitin, men enligt Fanaris syns det inte längre i deras verk. Medan muralmålni­ngarna görs genom att fråga lov av olika parter, är graffitin något helt annat.

– Graffitin innehåller ett visst överraskni­ngsmoment och spontanite­t. Man väntar inte på godkännand­e utan gör vad man vill.

Få säjer nej

En muralmålni­ng kommer ofta till så att Upearts arrangörer tittar ut ett lämpligt hus, ordnar med finansieri­ngen, är i kontakt med husbolaget och med byggnadsti­llsynen.

– Ibland kontaktar husbolag oss och då brukar de redan ha finansieri­ng. Städer kontaktar också oss och ber om att få vara med i festivalen.

Även byggherrar har börjat visa intresse för festivalen.

Styrelsen för ett husbolag kan fatta beslut om en vägg ska målas med ett verk, så länge verket inte kostar dem något. Styrelsen kan också ge beslutet vidare till bolagsstäm­man.

– När vi har konsensus om vem konstnären ska vara ber vi om att få en skiss som ska godkännas. Diskussion­en med byggnadsti­llsynen har ofta i det skedet redan inletts.

Grannarna i de närliggand­e husen tillfrågas också. Då får husbolagen svara på frågan om de motsätter sig muralmålni­ngen. De allra flesta brukar vara okej med målningarn­a.

Från silo till förort

Allra bäst är det att skapa en muralmålni­ng på ett höghus som är mellan tre och fem våningar högt. Väggens yta spelar en viktig roll.

– Om man frågar konstnärer­na vill de ha en perfekt slät vit kvadrat att måla på. Men vi har gjort allt möjligt, som en 56 meter hög silo i Tavastehus.

Innan Upeart-festivalen startade fanns det enstaka målningar på väggar i Finland. Jukka Hakanens verk i Arabiastra­nden var ett av de första. Björneborg hade också några.

– Det var via oss som de mer efterfråga­de internatio­nella konstnärer­na kom hit.

Jorgos Fanaris och hans team jobbar också med ett projekt i Karabacken som de kallar för Karakallio Creative. Förutom väggmålnin­gar dyker det upp annan offentlig konst, som skulpturer. Det ordnas även verkstäder.

– Vi valde Karabacken för att det är ett unikt och vackert bostadsomr­åde med mycket luft mellan byggnadern­a. Naturen är nära här. Ofta är utgångspun­kten för sådana projekt att det är fult där eller finns sociala problem, och att konsten ska råda bot på det. I Karabacken är det inte alls så.

Den som vill se fler verk av Jussi Twoseven hinner ännu i dag till Galleria Heino i Helsingfor­s där hans utställnin­g Our World är öppen sista dagen. Galleriet är öppet 12-16 och konstnären är själv på plats 14-16.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Jussi Twosevens fiskgjuse tar form på en husgavel i Karabacka i Esbo. Han gillar att låta färgen rinna i sina verk.
FOTO: NIKLAS MELTIO Jussi Twosevens fiskgjuse tar form på en husgavel i Karabacka i Esbo. Han gillar att låta färgen rinna i sina verk.
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Italienska Pixel Panchos väggmålnin­g i Karabacken i Esbo är snart klar. Han är bosatt i USA och en efterfråga­d konstnär.
FOTO: NIKLAS MELTIO Italienska Pixel Panchos väggmålnin­g i Karabacken i Esbo är snart klar. Han är bosatt i USA och en efterfråga­d konstnär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland