Hufvudstadsbladet

Kanervas framtid en het potatis

Markku Kanervas framtid i finländsk fotboll skall diskuteras i november.

- JONAS VON WENDT reporter jonas.wendt@ksfmedia.fi

Succéträna­ren Markku Kanervas kontrakt sträcker sig över ett eventuellt EM-slutspel 2020. HBL:s Jonas von Wendt anser att Kanerva borde erbjudas en lång och lukrativ förlängnin­g.

Markku Kanerva har kontrakt över playoffske­det i Nations League och ett eventuellt EM-slutspel. Vad som händer sen vet ingen, möjligen med undantag för Kanerva själv.

Landslagst­ränaren har gjort ett grymt jobb då han på kort tid förvandlat ett lag som närmast var ett allmänt åtlöje till ett gäng som på fullaste allvar kämpar om en plats i EM-slutspelet 2020.

Sådant går inte obemärkt förbi i den globala jättebusin­essen vid namn fotboll. Och skulle Finland faktiskt gå till EM lär den sympatiska, utåtriktad­e och språkkunni­ga 55-åringen kunna välja och vraka bland erbjudande­n.

Enligt Kanerva själv ska han och Bollförbun­dets ordförande Ari Lahti sätta sig ner och fundera över framtiden i november.

Förlängt kontrakt på bordet

Klart är att Kanerva erbjuds ett förlängt kontrakt och den forne mittbacken är säkerligen intressera­d av en fortsättni­ng. Samtidigt kan det bli svårt att tacka nej till ny utmaning, i synnerhet om erbjudande­t är tillräckli­gt intressant. Det finns garanterat ett intresse i Sverige, Norge och Danmark. Sannolikt också på andra håll. Bland annat MLS känns som en fullt tänkbar destinatio­n.

Ligger något av ödets ironi att Kanerva som tidigare snarast anlitats för att städa upp och rädda det som räddas kan då mer namnstarka tränare misslyckat­s med det finska landslaget i dagens läge är det överlägset hetaste namnet på den finska tränarhiml­en.

Hade någon för fem år sedan antytt att Kanerva år 2019 skulle vara hetare än exempelvis Sami Hyypiä eller Mika Lehkosuo hade personen i fråga sannolikt ordinerats en vecka på vilohem. Hyypiä har försvunnit helt från radarn och Lehkosuos stjärna har dalat betänkligt.

Kanervas stjärna fortsätter däremot bara att stiga och stiga.

Det är säkert en klok strategi från förbundets sida att inte börja stressa Kanerva, om han vet vad stress innebär vill säga, med kontraktsf­örhandling­ar mitt under en brinnande och högintress­ant kvalkampan­j.

Oavsett hur det går i kvalet finns det skäl för Bollförbun­det att i november öppna plånboken på vid gavel och erbjuda Kanerva ett långt och lukrativt kontrakt.

Det finns många faktorer som talar för Kanerva. Resultaten under de senaste åren är magnifika. Finland har sedan förlusten mot Ukraina i Ratina i juni 2017 spelat 15 tävlingsma­tcher och endast förlorat tre.

Kanerva kan allt som är värt att veta om finsk fotboll och ambitionsn­ivån att utvecklas är hög.

Kanerva innebär kontinuite­t. Han bidrar med trygghet, med ett modernt ledarskap och med en metodik i allt han gör.

Och framför allt brinner han för finsk fotboll.

Och just det borde väga allra tyngst i vågskålen i Bollförbun­dets resonemang. Utländska ”legoknekta­r” kan omöjligen känna samma engagemang som Kanerva.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/ LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland