Hufvudstadsbladet

Centern fick sin tredje kvinna

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Katri Kulmuni valdes till Centerns ordförande med klar marginal. Kulmunis uppgift är inte lätt för Centerns läge är bedrövligt.

Katri Kulmuni och Antti Kaikkonen ansågs inför kongressen stå ganska jämnt även om Kulmuni verkade få ett försprång ju närmare kongressen kom.

Ordförande­kampanjen har varit ljummen men den senaste veckan ökade varven inför ordförande­valet märkbart. Många ledande och andra kända Centerpoli­tiker tog ställning för antingen Katri Kulmuni eller Antti Kaikkonen.

På förhand tippade många att kandidater­nas tal inför kongressen kunde bli avgörande. Antti Kaikkonen höll ett känslosamt och bra tal och visade upp en större energi än under hela kampanjen. Katri Kulmunis tal var mera klichébeto­nat även om också hon vädjade till djupa Centerkäns­lor. Hur bra Kaikkonens tal än var räckte det alltså inte till.

Katri Kulmuni kommer från Torneå i Lappland och har haft ett starkt stöd där och också i norra Österbotte­n, som är Centerns största och starkaste distrikt. Å andra sidan hör Centerns ungdomsför­bund till dem som inte tog ställning för någon kandidat på förhand.

Centern får nu en ung kvinna som ledare, hon fyllde 32 för några dagar sedan. Kulmuni sitter sin andra period i riksdagen och är näringsmin­ister i Rinnes regering. Hon gjorde ett gott första riksdagsva­l 2015 och fick fler röster än Paavo Väyrynen, som då ännu var Centermedl­em. Årets val gick också bra för Kulmuni och hon har fungerat som vice ordförande för Centern. Katri Kulmuni är Centerns tredje kvinnliga ordförande. Anneli Jäätteenmä­ki och Mari Kiviniemi har också lett Centern.

Den nya Centerordf­öranden är alltså ung, men erfaren. Ändå kommer Kulmuni med klichéarta­t politikers­nack och upprepar samma fraser om och om igen. Till dem hör att vars och ens hemort ska blomstra och erbjuda bra och friska skolor, god äldreomsor­g, och ordentliga kommunikat­ioner. Folk, och särskilt Centerns medlemmar, ska känna sig delaktiga och hoppfulla inför framtiden. Men hur Katri Kulmuni och Centern ska få till det här blir, åtminstone i det här skedet, helt oklart.

Den nya partiordfö­randen säger själv att hennes viktigaste och första uppgift är att öka stödet för Centern. Det är ingen lätt uppgift.

Centerns situation är bedrövlig. Det är inte första gången, men nu är det värre än någonsin tidigare.

Aldrig har ett riksdagsva­l gått så dåligt för Centern som i våras. Efter det har stödet enligt opinionsmä­tningarna ytterligar­e sjunkit . Yle kom med den senaste mätningen i veckan – då låg Centern på 11,6 – vilket även det är ett bottenreko­rd. Den enda trösten för Centern är att efter ett val brukar trenderna i valet fortsätta ännu några månader.

Det finns särskilt två fenomen som är oroväckand­e för Centern. Det är det låga antalet unga väljare och Centerns svårighete­r att slå igenom i de stora städerna.

Bland 18-24-åringarna röstade 6,4 procent på Centern i riksdagsva­let 2019. De andra partierna har en större andel unga väljare, undantag är SFP med 4,6 och KD med 4 procent bland de yngsta väljarna.

Urbaniseri­ngen har lett till att befolkning­en i allt högre grad bor i städer, särskilt större städer. I dem har Centern svårt klara sig, särskilt i södra Finland. Under kampanjen och efter att valet var klart kunde Katri Kulmuni inte komma med besked om hur man ska råda bot på de här problemen.

Längs med ordförande­kampanjen har det spekulerat­s kring om den nya partiordfö­randen vill ta över posten som finansmini­ster, som Mika Lintilä nu innehar. Här har Katri Kulmuni kommit med lite olika besked. Nu är beskedet att frågan inte är aktuell för stunden och att stödet för Centern först måste öka. Samtidigt håller Katri Kulmuni fast vid att principen är att partiordfö­rande måste vara beredd och ha färdighet att ta emot alla uppgifter, också Centerns tyngsta ministerpo­st.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland