Hufvudstadsbladet

Orpo: Tiden i regeringen har lett till försiktigh­et

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo säger att partiet kommer att bjuda på hårt motstånd mot regeringen­s politik.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

I går höll Samlingspa­rtiets partifullm­äktige höstmöte. I sitt tal till delegatern­a tog ordförande Petteri Orpo upp partiets nya roll i opposition efter över tio år i regeringen.

– Tiden i regeringen har lett till att vi utrycker oss tjänsteman­namässigt och försiktigt. Men nu är vi inte i regeringen längre. Nu behöver vi inte lägga band på våra samlingspa­rtistiska åsikter, säger Orpo och får mötet att applådera.

Orpo förklarade att Samlingspa­rtiet inte ville gå med i Antti Rinnes (SDP) regering på grund av löften som inte står på ekonomiskt hållbar grund. Enligt Orpo gör regeringen Rinne potatismos av potatisarn­a som Samlingspa­rtiet tillsamman­s med Centern odlade med mycket möda i den förra regeringen.

– Rinne har byggt sitt regeringsp­rogram på att sysselsätt­ningsgrade­n höjs till 75 procent och en ekonomisk tillväxt på 2 procent, vilket han kallar normalt. Nu syns inte skymten av någondera – speciellt inte i dagens ekonomiska läge.

Orpo riktade också en känga mot att höja bränsleska­tten som han anser går ut över arbetande finländare och seniorer. Han är också kritisk till att regeringen säljer statlig egendom för att finansiera vad de kallar ”framtidsin­vesteringa­r”.

– Det har ingenting med framtiden att göra, utan handlar om att finansiera regeringen­s vallöften.

Orpo vill i stället satsa en miljard euro på utbildning och två miljarder euro på infrastruk­tur och järnvägar. Det kallar han riktiga framtidsin­vesteringa­r. Orpo har ändå själv varit finansmini­ster i en regering som skar ner i utbildning­en.

– Vi har gjort vår alternativ­a budget noggrant och kommer att bjuda på hårt motstånd mot regeringen.

Enligt de senaste partimätni­ngarna är Samlingspa­rtiets stöd lite högre än statsminis­terpartiet Socialdemo­kraterna. Sannfinlän­darna är klart störst.

– Målet kan inte vara någonting annat än att bli Finlands största parti, säger Orpo.

Partifullm­äktige valde enhälligt Kristiina Kokko till partisekre­terare. Kokko säger att hon vill satsa på att partiet ska få flera medlemmar och arbetet ute på fältet.

– Fokus kommer att vara på organisati­onen och på det kommande kommunalva­let, säger Kokko.

Kristiina Kokko har en lång bakgrund inom Samlingspa­rtiet. Hon jobbar som utveckling­schef för Akava och är också präst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland