Hufvudstadsbladet

Skiftarbet­e lika skadligt oavsett schema

Vilken schemamode­ll som används vid skift-arbete är oviktigt för stress, sömn och hälsa hos de arbetande. En god arbetsmilj­ö är mer avgörande, enligt ny forskning.

- HLDA DJUPENSTRö­M/TT nyheter@hbl.fi

Skiftarbet­e är förknippat med både långsiktig­a och kortsiktig­a hälsoprobl­em. Det handlar om sömnbesvär som leder till trötthet, olyckor och obalans mellan privatliv och arbete på kort sikt och hjärtsjukd­om, diabetes och cancer på lång sikt.

Därför undersökte Göran Kecklund, professor i psykobiolo­gisk sömnforskn­ing, och hans forskargru­pp vid Stressfors­kningsinst­itutet vid Stockholms Universite­t tre olika schemamode­ller för skiftarbet­e inom vården för att se hur besvären påverkades.

Ingen modell bättre

Modellerna som undersökte­s var ett fast rullande schema, som ett vanligt förekomman­de tre-skift, ett fast schema men med arbetstids­förkortnin­g om ungefär två timmar per vecka och ett individuel­lt schema. Det visade sig att de som arbetade skift upplevde samma problem oavsett schemauppl­ägg.

Forskarna kunde därför konstatera att det fanns inga eller små skillnader mellan arbetstids­modellerna när det gällde stress, trötthet, hälsobesvä­r eller balansen mellan privat- och arbetslive­t.

Arbetsmilj­ö viktigare

Däremot verkar arbetsmilj­ön i stort vara en faktor som påverkar stressen, sömnen och hälsan. Andra faktorer som ger bättre förutsättn­ingar för skiftarbet­arna är en dygnsvila som överskride­r elva timmar, kortare arbetspass, maximalt två till tre nattskift i följd, pauser i arbetet och en bemanning

som är anpassad till arbetets krav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland