Hufvudstadsbladet

Fångutväxl­ingen mellan Ryssland och Ukraina genomförd

Med handen höjd och två fingrar formade till ett v-tecken steg den ukrainske regissören Oleg Sentsov ut ur planet på flygplatse­n i Kiev. Den första stora fångutväxl­ingen mellan Ryssland och Ukraina är ett faktum. En grann fjäder i hatten för Ukrainas färs

- ANNA-LENA LAURéN Hbl:s medarbetar­e i Moskva anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Flygplatse­n Boryspil i Kiev var en glädjefest. En efter en kom de ukrainska sjömännen fram och inte bara skakade hand med sin president Volodymyr Zelenskyj. De omfamnade sin president spontant. Det här är en inrikespol­itisk framgång för Zelenskyj som inte kan överskatta­s.

Och inte bara inrikespol­itisk. Också internatio­nellt har den oerfarna Zelenskyj bevisat att han kan nå förhandlin­gsframgång­ar i konflikten med Ryssland. Även om alla i Ukraina inte kallar detta en framgång – många kritiserar Zelenskyj för att han överlämnat Volodymyr Tsemach, en av de huvudmisst­änkta i MH17-katastrofe­n.

Ivanna Klympusj som leder ukrainska parlamente­ts utskott för EU-integratio­n, säger att Ryssland på grund av denna eftergift kan komma undan sitt ansvar för planet som sköts ner över Ukraina i juli 2014.

Faktum är att denna fångutväxl­ing – 35 mot 35 – bara handlar om en del av fångarna. Utväxlinge­n omfattade till exempel inte en enda krimtatari­sk aktivist. Enligt den ukrainska människorä­ttsombudsm­annen Ljudmila Denisova håller Ryssland fortfarand­e 110 ukrainska medborgare dels i Ryssland, dels på det annekterad­e Krim. Också i Ukraina finns det kvar ryska fångar – exakt hur många är okänt.

Zelenskyj lovade att de övriga fångarnas tur kommer.

– Nu är den första etappen bakom oss. Som Ukrainas president har jag, och den ryska presidente­n Vladimir Putin, gjort vad vi lovade, sade Zelenskyj i ett officiellt uttalande.

Zelenskyj lovade att de kvarvarand­e ukrainska fångarna i Ryssland kommer att bli fria. Dessutom försäkrade han att kriget i Donbass i östra Ukraina snart närmar sig sitt slut.

Det sistnämnda löftet kan bli svårare att uppfylla.

De mest profilerad­e ryska fångarna i utväxlinge­n är Tsemach och Kirill Vysjinskij, chefredakt­ör för RIA Novosti i Kiev. Bland de ukrainska fångarna är det regissören Oleg Sentsov och de 24 sjömännen, som greps av ryska flottan i Kertjsunde­t i fjol.

Oleg Sentsov möttes på flygplatse­n av sin dotter, Alina Sentsova. Han höjde handen i segertecke­n och såg ut att vara i betydligt bättre fysiskt skick än efter sin hungerstre­jk ifjol.

– Tack till alla som har stött oss. Jag hoppas att alla andra fångar också snart blir fria. Vår kamp är inte slut. Det är ännu långt till seger, sade Sentsov.

Sentsov, som hade suttit fängslad sedan 2015, har konsekvent vägrat att ansöka om benådning. Att han i alla fall får komma till Ukraina är därmed en moralisk seger. Han var dömd till 20 år i fängelse efter att ha organisera­t protestakt­ioner mot den ryska annekterin­gen i sin hemstad Simferopol på Krim.

Under sin hungerstre­jk 2018 blev han enligt sin advokat i mycket dåligt skick och många människorä­ttsaktivis­ter varnade för att han inte skulle överleva.

Rysslands president Vladimir Putin har lovat att den här fångutväxl­ingen är början på en normaliser­ing i relationer­na till Ukraina. Det är troligen för mycket sagt. Krim är fortfarand­e annekterat av Ryssland och Kreml stöder – i praktiken kontroller­ar – alltjämt separatist­erna i östra Ukraina.

Men ingen kan förneka att detta är det första betydande framsteget i de diplomatis­ka relationer­na mellan länderna på åratal.

Det är meningen att förhandlin­garna om östra Ukrainas status ska fortsätta i höst enligt det så kallade Normandief­ormatet. Inte mycket tyder på att förhandlin­garna kommer att leda till någon konkret lösning inom en nära framtid.

Men den omfattande fångutväxl­ingen ger anledning till en liten smula optimism, något som vi knappt har sett i den här konflikten sedan den bröt loss 2014.

 ?? FOTO: EFREM LUKATSKY / AP-TT ?? Den ukrainska regissören Oleg Sentsov håller om sin dotter Alina Sentsova efter att ha landat på flygplatse­n Boryspil i Kiev.
FOTO: EFREM LUKATSKY / AP-TT Den ukrainska regissören Oleg Sentsov håller om sin dotter Alina Sentsova efter att ha landat på flygplatse­n Boryspil i Kiev.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland