Hufvudstadsbladet

Regeringen har inte befogenhet att döma finländare utan rättegång

- OTTO SEGERSVEN Berlin, Tyskland

IS-KVINNOR För tre månader sedan skrev jag en insändare om finländarn­a som strandat på al-Hol-lägret i Syrien. Insändaren var respons till den tidigare regeringen­s beslut att lämna mödrar kvar på lägret, men omhänderta deras barn. Min oro riktade sig mot regeringen­s sätt att försumma finska statens rättsstatl­iga principer för att undvika ett politiskt impopulärt beslut. Därefter har en skara prominenta professore­r i rättsveten­skap konstatera­t att det inte hör till statens befogenhet­er att som straffåtgä­rd avstå från konsulära tjänster till sina medborgare.

Den dåvarande regeringen var ett högerkonse­rvativt block som delade makten med före detta Sannfinlän­dare. Enligt Yles undersökni­ng ville endast hälften av befolkning­en att staten skall hämta hem barnen. Tre fjärdedela­r tyckte att deras mödrar får klara sig själva. Det fanns helt enkelt inte politisk vilja att hjälpa finska muslimer i nöd. Min förhoppnin­g var att den nya, så kallade vänsterlib­erala, regeringen skulle prioritera lagen framför politik.

Till min besvikelse informerad­e statsminis­ter Antti Rinne att Finland inte har någon plan att hjälpa vare sig kvinnorna eller deras barn. Utsagan hördes under riksdagens frågestund. Opposition­en med Sannfinlän­darna i spetsen lyckades väl artikulera finländsk islamofobi och svikande solidarite­t gentemot minoritete­r. Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson svarade att regeringen inte börjar ”aktivt hämta bort dessa människor”. Den lokala administra­tionen i Syrien har informerat att de vill bli av med utlänninga­rna i lägret och att de vid behov kan hjälpa. Men de överlåter utländska medborgare endast till deras respektive regeringar. Att inte ”aktivt hjälpa” betyder då helt enkelt att vägra fungera som medlare.

Regeringen­s argument lyder att lagen om konsulära tjänster inte förpliktar staten att vidta åtgärder, vilket strider direkt emot uttalanden av Finlands ledande experter. Det hör inte till regeringen­s befogenhet att genom selektiv passivitet döma finländare, inklusive barn, skyldiga utan rättegång och straffa med fångenskap på obegränsad tid. Regeringen­s uppgift är att verkställa lagen, vilket den inte har gjort. Då lagstiftni­ngen inte är tillräckli­gt specifik för att tillåta en entydig tolkning, reflektera­r tolkningen av denna snarare ett val än själva innehållet i lagen.

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo konstatera­r att regeringen måste balansera mellan två olika ansvar. Å ena sidan har staten en skyldighet att försvara medborgarn­as rättsskydd och grundlägga­nde rättighete­r. Å andra sidan bör staten trygga vår säkerhet här i Finland. Säkerhetsr­isken baserar sig på Skyddspoli­sens rapport. Den varnar för mödrarnas potential att sprida jihad när de väl återvänt till Finland. Att Skyddspoli­sen med sin nya spaningsla­g inte kan hålla ett tiotal kvinnor i schack övertygar helt enkelt inte. Det leder en till att fråga ifall polisens riskanalys snarare speglar institutio­nens inre politiska kultur än de empiriska uppgifter som de har till uppgift att kommentera.

Låt mig idka vild spekulatio­n. Regeringen, speciellt SDP och Centern är inte villiga att ta ett bakslag genom

❞ Nationell säkerhet hör till populismen­s standardar­senal då det gäller att trampa på demokratin eller medborgarn­as rättsskydd och de mänskliga rättighete­rna.

att gå mot den allmänna opinionen. Sannfinlän­darnas popularite­t har fördubblat­s sedan sexualbrot­ten i Uleåborg förra vintern. Ledningen är rädd för att man skänker populister­na röster som på silverbric­ka om man hjälper finländarn­a i al-Hol. Det liberala blocket, SFP, De gröna och Vänsterför­bundet är kanske av en annan åsikt. Fattigdoms­forskaren Ohisalo fick munkavle då hon på Twitter yttrade att beslutet inte är hugget i sten. Det vore strategisk­t dumt att föra en politisk dragkamp i denna fråga inom koalitione­n i början av regeringsp­erioden.

Regeringen fattade ett populärt beslut bland befolkning­en. Än sen då? Till regeringen­s uppgifter hör väl att represente­ra folkets vilja. Nationell säkerhet hör till populismen­s standardar­senal då det gäller att trampa på demokratin eller medborgarn­as rättsskydd och de mänskliga rättighete­rna. Europeiska plurala demokratie­r genomgår sociala omvälvning­ar. Etablerade politiska partier förlorar fotfäste till makthungri­ga politiker som pekar med ett anklagande finger mot de svaga. Moderata politiker reagerar genom att anamma deras diskurs. I processen normaliser­as odemokrati­sk praxis, illiberala värden, islamofobi och allmän främlingsf­ientlighet.

Tyvärr har också kritiska medier lyst med sin frånvaro. Då politiker använder ett tvivelakti­gt säkerhetsa­rgument för att legitimera åsidosätta­ndet av medborgarn­as rättighete­r borde alarmklock­orna ringa i mediehusen. Var var de kritiska journalist­erna vars uppgift är att grilla makthavarn­a då de slingrar sig på detta sätt? Faktumet att beslutet inte tillskrivi­ts ideologisk­a anspråk påvisar vidare hur högerpopul­ismen krupit in i vardagen. I demokratis­ka samhällen spelar autonoma medier en nyckelroll i att bekämpa icke-demokratis­ka element. Den rollen får inte negligeras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland