Hufvudstadsbladet

Stora som stater

”Globala teknologif­öretag har inflytande och ansvar. De har också intresse av dialog med beslutsfat­tare.”

-

Innovativa och framgångsr­ika stora globala företag är i ekonomiska termer ofta större än små stater. De är aktörer som följer de spelregler både nationella lagstiftni­ngar och internatio­nella avtal ställer. Ofta måste de navigera i situatione­r där motstridig­a spelregler kan gälla.

Men det vore för snävt att granska detta enbart ur ett ekonomiskt perspektiv, det vill säga hur dessa globala företag agerar på marknaden.

En intressant nyhet från Danmark väckte mitt intresse. Danmark har utnämnt en ambassadör för teknologib­olag, Casper Klynge.

I en intervju för New York Times (3.9) motiverar Klynge utnämninge­n med att konstatera att dessa (digitala) teknologib­olag inte endast är aktörer med ekonomiska intressen utan att dessa företag de facto också är utrikespol­itiska aktörer.

Ambassadör­suppdraget och utnämninge­n är intressant, strategisk­t och smart.

Danmark ser dessa globala bolag i ett bredare ljus. Ambassadör­ens mandat är globalt och hans kontor har närvaro i tre tidszoner; i Silicon Valley, i Köpenhamn och i Peking. Allt som allt har ambassadör­en en stab på 18 personer. Det är alltså frågan om en verklig satsning.

Den danska regeringen lyfter fram behovet av teknologid­iplomati och teknologip­olicy i frågor som berör bland annat artificiel­l intelligen­s, Internet of Things (IoT) och cybersäker­het. Alla dessa är frågor där internatio­nella avtal och nya spelregler behövs då teknologin utvecklas.

Jag kom omedelbart att tänka på hur Nokia, då bolaget växte till en global aktör, insåg behovet av att skapa färdighete­r genom att anställa en ”utrikesmin­ister”.

Nokia utnämnde först Paavo Rantanen, som bland annat varit Finlands ambassadör i Washington DC, till chef för samhällsre­lationer (1988–1995). Rantanen blev återkallad till Utrikesmin­isteriet då regeringen Aho behövde honom till uppdraget som utrikesmin­ister.

Rantanen efterträdd­es av Veli Sundbäck som jobbade för Nokia 1996–2009. Han hade en bakgrund i Utrikesmin­isteriet och en mycket central roll i förhandlin­garna kring Finlands EU-medlemskap. Sundbäcks efterträda­re var vår tidigare statsminis­ter Esko Aho.

Globala teknologif­öretag har inflytande och ansvar. De har också intresse av dialog med beslutsfat­tare. De har precis som exemplet Nokia bevisar, färdighete­r till diplomati.

Ett exempel på teknologid­iplomati där stater och bolag jobbar samman är ett initiativ som Frankrike gjorde i december 2018 gällande cybersäker­het. Initiative­t kallas ”Paris Call” och har samlat stöd av såväl stater som bolag. Finland har bland annat underteckn­at initiative­t.

Då jag ännu jobbade för Microsoft var jag involverad i processen. Man måste skapa globala spelregler för hur stater agerar och utnyttjar teknologi och hur teknologif­öretag samarbetar med stater inom detta område.

Finland har utnämnt ambassadör­er för hybridfråg­or och för cybersäker­het. Nu borde regeringen granska Danmarks insats. Vore det på sin plats att ha en tech-ambassadör med inte bara ett mandat utan också en organisati­on?

 ??  ?? MAX MICKELSSON är företagspa­rtner och strateg.
MAX MICKELSSON är företagspa­rtner och strateg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland