Hufvudstadsbladet

”Våra resultat har väckt motståndar­na”

Italien ser EM-kvalet borta mot Finland som en utmaning. Markku Kanerva känner att Finland har fått mer respekt från motståndar­na.

- MATS AHLNäS/SPT

Hur ser ett historiskt övertag ut? Statistike­n mellan Finland och Italien är ett bra exempel.

Italien har vunnit tolv av fjorton matcher genom tiderna, Finland har bara förlorat sedan 1975.

Det här finländska landslaget går på moln, kan rabbla upp grunderna i spelstilen lika snabbt som treans multiplika­tionstabel­l och spelarna är beredda att springa tills de stupar. Men kan de röra på Italien?

– De flesta lagen i den här kvalgruppe­n är nöjda om de tar poäng mot Italien. Vi har inte tagit poäng mot dem på över fyrtio år och därför kan en pinne vara bra, säger Finlands förbundska­pten Markku Kanerva.

Finland badar i självförtr­oende. Landslaget har inte förlorat på hemmaplan sedan juni 2017 – och man ger givetvis inte slaget förlorat inför mötet mellan gruppens etta och tvåa.

– Om vi har fler lägen och missar en seger kommer vi att vara besvikna. Vi går ut för att slå Italien. Laget tror på det.

”Kan inte ge dem utrymme”

Italien är kvalgruppe­ns stora favorit. De är i Tammerfors för att utföra ett jobb med trötta ben.

”Gli Azzurri” kommer från en bortamatch i Armenien och enligt italienska journalist­er ser förbundska­ptenen Roberto Mancini matchen på Ratina-stadion som Italiens svåraste uppgift i år.

– De har ett bra lag och är i god form. Vi kan inte ge dem utrymme att ställa om. Där är de farliga. Det blir tufft för oss, men vi är här för att vinna, säger Mancini när han möter det stora italienska pressuppbå­det i Tammerfors.

Finland har gått som tåget det senaste året. Först vann landslaget sin Nations League-grupp, sedan har laget radat upp fyra segrar i EM-kvalet.

Kanerva känner att landslaget möter en större respekt.

– Den har växt. Våra motståndar­e har givetvis scoutat oss tidigare också, men våra starka resultat har väckt dem på ett annat sätt. De har börjat granska vårt spel noggrannar­e.

Saknar flera stjärnor

Enligt Kanerva har förberedel­serna gått bra. På fredagen genomförde landslaget en lätt träning och i går låg fokus på förberedel­serna inför mötet med Italien.

Gästerna har flera avbräck att hantera. I torsdags tog mittfältsm­otorn Marco Verratti sin tredje varning i kvalet och han är avstängd nu. Dessutom har Italien ett par skadade backar.

– De saknar spelare i världsklas­s, men de har också alternativ. Deras nivå sänks inte speciellt mycket, säger Kanerva.

Han ger inte mycket för papperslan­dskamper.

– Det jämnar ändå ut sig på planen. Vi visade det mot Grekland och Bosnien-Hercegovin­a. Vi har klarat oss tidigare och har tänkt göra det igen.

– Vi har en av de tuffaste utmaningar­na framför oss, men segern mot Grekland var väldigt viktig. Nu har vi mycket att vinna.

Finlands hyllade tränare är däremot imponerad av hur Italien skötte torsdagens match.

– Armenien skakade dem i början, men sedan visade Italien klass och rutin. De blev inte oroliga. De gjorde målen som behövdes och det visar styrkan som finns i deras lag.

❞ De har ett bra lag och är i god form. Vi kan inte ge dem utrymme att ställa om. Där är de farliga.

Roberto Mancini

Italiens förbundska­pten

 ?? PARKKINEN/LEHTIKUVA
FOTO: KALLE ?? Enligt Finlands förbundska­pten
■ Markku Kanerva har landslaget allt att vinna mot Italien.
PARKKINEN/LEHTIKUVA FOTO: KALLE Enligt Finlands förbundska­pten ■ Markku Kanerva har landslaget allt att vinna mot Italien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland