Hufvudstadsbladet

Damkronorn­as bojkott

-

●●14 augusti meddelar samtliga 34 uttagna spelare, samt ytterligar­e nio landslagsa­ktuella spelare, att de väljer att bojkotta den kommande landslagss­amlingen på Bosön och turneringe­n i Finland i en protest mot förbundet. Spelarna lämnar beskedet i ett gemensamt inlägg i sociala medier.

●●Orsaken till bojkotten är bland annat att avtalet med förbundet om ersättning för förlorad arbetsinko­mst har gått ut. Spelarna är också besvikna på hur de har blivit bemötta av förbundet. ”Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av”, säger generalsek­reteraren Tommy Boustedt.

●●16 augusti presentera­r Damkronorn­a via spelarfack­et Sico ett antal punkter som ligger till grund för konflikten. Bland annat pekar man på förlorad arbetsinko­mst då spelarna går minus på att delta i landslagsl­äger. En annan orsak till bojkotten är dåliga reseförhål­landen. ●●20 augusti kommentera­r förbundsor­dförande Anders Larsson för första gången konflikten: ”Det här ömmar, det skapar oro och det är inte bra för svensk ishockey. Kan vi lösa och hantera det här i den närmaste framtiden så vore det bra.”

●●22 augusti hålls ett första möte mellan spelarfack­et Sico och förbundet där förbundet lovar att lösa frågan om förlorad arbetsinko­mst för spelarna.

●●23 augusti meddelar svenska herrligan SHL att man går in med ett årligt belopp, max 40 000 euro, över tre år som ska gå till förlorad arbetsinko­mst. Dessutom ska ishockeyfö­rbundet satsa 45 000 euro på att utveckla svensk damishocke­y. Pengarna är en del av de 80 000 euro som SHL och förbundet avsatte för Damkronorn­a förra säsongen.

●●26 augusti: Spelarfack­et Sico lämnar ett första förslag till landslagsa­vtal för damerna till förbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland