Hufvudstadsbladet

Nadal till final i US Open – blickar mot ny titel

-

En veteran med mängder av finalrutin på de stora arenorna. Och en helt ny grand slam-finalist. Det är duon som gör upp om US Opens herrtitel. – Jag måste säga att det inte låter så dumt, säger världstvåa­n Rafael Nadal inför finalen mot Daniil Medvedev. En något frustrerad Rafael Nadal är i sin 27:e final i en grand slam-turnering. Vägen dit har varit behaglig för världstvåa­n, men i semifinale­n mot Matteo Berrettini fick världstvåa­n visa upp hela sitt register för att inte hamna i underläge.

– Jag hade lite tur som vann första setet. När jag äntligen fick ett break i andra avgjorde det matchen, sade Nadal i segerinter­vjun efter matchen.

Hans analys stämde med det publiken fick se. Berrettini bjöd inlednings­vis på fint spel, men efter Nadals break gick luften ur uppstickar­en, som bara tog ytterligar­e två game.

Segersiffr­orna skrevs till 7–6, 6–4, 6–1 och Nadal har bara tappat ett set under turneringe­n. Hans spel tyder på att det mycket väl kan bli en 19:e grand slam-titel och i så fall bara vara en seger bakom Roger Federer, som har flest singeltitl­ar av alla på herrsidan.

Men något framtida rekord säger sig Nadal inte tänka på.

– Om jag lyckas vinna, så okej, det skulle vara fantastisk­t. Om jag förlorar hoppas jag att jag får fler chanser i framtiden. Men man kan inte gå omkring hela dagarna och vara frustrerad och tänka på vad grannen gör bättre än du.

Medvedev nästa

I finalen ställs Nadal mot Daniil Medvedev. Den ryske 23-åringen är framme i sitt livs första grand slam-final efter att ha besegrat Grigor Dimitrov i tre raka set i sin semifinal. Bakom siffrorna 7–6, 6–4, 6–3 döljer sig en hel del dramatik, i synnerhet från första set där Dimitrov var den bättre av spelarna, men missade i de avgörande lägena.

– Nu är jag bara så glad av att vara i final. När jag åkte till Amerika visste jag inte att det skulle gå så här bra. Jag måste säga att jag älskar USA, sade Medvedev i segerinter­vjun på innerplan till en jublande publik.

Om Medvedev vinner dagens final blir han den förste ryske grand slammästar­en på herrsidan sedan Marat Safin vann Australian Open 2002.

Damfinalen spelades i natt. I den möttes dominanten Serena Williams och kanadensis­ka stjärnskot­tet Bianca Andreescu.

ARTIN YNGVE/TT

 ?? FOTO: AL BELLO/LEHTIKUVA-AFP ?? Rafael Nadal ångar på. Med en seger i finalen skulle han vara uppe i 19
■ grand slam-titlar, en färre än Roger Federer.
FOTO: AL BELLO/LEHTIKUVA-AFP Rafael Nadal ångar på. Med en seger i finalen skulle han vara uppe i 19 ■ grand slam-titlar, en färre än Roger Federer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland