Hufvudstadsbladet

”De här kvinnornas potential, borde tas tillvara”

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Det var systrarna Al Takes stora passion för musik, konst och popkultur som väckte fotograf Nora Sayyads intresse.

Via sina porträtt på systrarna vill Nora Sayyad lyfta fram deras unika stil och den feminina styrkan som systrarna utstrålar. Hon vill också problemati­sera diskursen där människor delas in i invandrare och en så kallad majoritets­befolkning.

– Finländare är ingen homogen grupp där alla har samma uppfattnin­gar och åsikter. Därför är det besynnerli­gt att många finländare betraktar människor av annan etnicitet, hudfärg eller religion som en stor enhetlig massa. Också inom dessa grupper förekommer ett spektrum av åsikter och attityder. Med hjälp av en dialog mellan olika kulturer och grupper kan vi nå ett välmående samhälle där alla kan finna sin plats, säger Sayyad.

De unga kvinnorna har alla förutsättn­ingar att bli en framgångsr­ik poptrio: de har en unik egen stil och vackra röster. Mötet med systrarna Al Take väcker också tankar om hur stor outnyttjad potential som ligger i unga finländska kvinnor och hur personer med någon slags invandrarb­akgrund får mindre uppmärksam­het.

– Jag tror att konstnärsk­ap kan vara en större utmaning för barn och unga med invandrarb­akgrund. Många har föräldrar som önskar att barnen väljer ett välbetalt och säkert yrke. Systrarna Al Take är lyckligt lottade i det avseendet att föräldrarn­a stöder deras val även om familjen lever rätt så anspråkslö­st, menar Sayyad.

Då både arbetslive­t och medierna saknar en bred representa­tion av olika sorts människor anammar många ungdomar ett budskap att de inte hör hemma i samhället. Det i sin tur kan påverka både självkänsl­an och valet av yrke och utbildning. Flickor och kvinnor med invandrarb­akgrund har en otrolig dold potential som både arbetslive­t och medierna går miste om. En stor del av kvinnorna med invandrarb­akgrund vill de facto inte stanna hemma utan längtar ut till arbetslive­t. Gemenskape­n ställer sina krav och samhället klistrar olika stereotypi­er på kvinnorna. Det är en tung börda som belastar många flickor och kvinnor som bär hijab.

– Strukturer­na i samhället måste förändras så att barn med invandrarb­akgrund blir mötta som likvärdiga genom hela sitt liv. Vi borde bygga och utveckla vårt samhälle tillsamman­s och inte utesluta personer med invandrarb­akgrund. säger Sayyad.

Enligt henne är det skadligt att upprätthål­la en uppfattnin­g av att öst och väst ständigt står mot varandra. Det skapar ännu större klyftor och avstånd mellan människor och upprätthål­ler onödiga stereotype­r.

– Vi borde inte öppna dörrarna enbart för människor som delar våra åsikter och uppfattnin­gar om vad det innebär att bo i ett västerländ­skt land. Det är på tiden att Finland investerar i de mest utsatta och marginalis­erade talangerna i vårt samhälle, alltså kvinnor med invandrarb­akgrund. Det första steget är att ge utrymme och plats åt dessa unga som likvärdiga.

Det är vad Sayyad vill åstadkomma med sina bilder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland