Hufvudstadsbladet

Barnen flyttar hemifrån

-

Den förlängda sommaren närmar sig sitt slut. De senaste åren har barnen kommit och gått, men alltid återvänt. Nu inventeras porslinssk­åpet, besticken delas upp, barndomsmi­nnen värderas: vilka föremål ska med och vilka ska ges vidare? Hushållets tre unga vuxna, de som nyss var barn, står i beråd att lämna boet. Livet för oss som blir kvar vänds upp och ner. I flyttröran äter vi familjemid­dag, en av de sista spontana tillsamman­s.

Samtalsämn­ena kring matbordet – Jeffrey Epsteins avelsfarm och Elon Musks idé att atombomba Mars – denna onaturligt varma augustikvä­ll tydliggör de förändring­ar i omständigh­eter och värderinga­r som skett under den här generation­ens, millennieb­arnens, uppväxt .

När jag flyttade hemifrån var Kekkonen landets president. Buttra herrar bossade överallt, på sommarjobb­en likväl som i världspoli­tiken. Finland var ett stramt och självtillr­äckligt land, symboliser­at av portierer med stenansikt­en ovanom sina slipsar. Vad som hände i världen utanför fick vi veta genom officiella nyhetsmedi­er med högtidligt tilltal. Anspråkslö­shet var en dygd. Det var viktigt att inte förhäva sig.

Vi som var unga då längtade efter förändring, att omvärlden inte skulle vara så ålderdomli­g, stel och långsam. Vi fick som vi ville.

Våra barn har vuxit upp i ett land som är så mycket mer öppet och internatio­nellt än det Finland vi växte upp i. De har kunnat röra sig fritt över landsgräns­er, det har varit enkelt och billigt att resa. Att som studerande ha ett utbytesår i en annan världsdel är normalt för dem. Att genomföra sin studiegång långt från hemlandet likaså. Deras värld är lika snabb som deras uppkopplin­gar. De är sina egna dokumentar­ister och publiciste­r. De lever i flödet.

De är klimatsmar­ta och miljömedve­tna. De köper sina kläder på loppis, av etiska skäl. De omvänder sina föräldrar till att bli vegetarian­er och veganer. De tar en tygkasse med sej när de går till butiken. De har klimatånge­st så att hjärtat kan rämna.

Identitets­politiskt tar de ingenting för givet utan söker sig fram. De är bättre på att sätta gränser för känslomäss­iga intrång och påhopp än sina föräldrar. De vågar visa känslor, vara öppna med sin sårbarhet. De tar hand om varandra. De är begåvade i vänskap.

De har vuxit upp med dokusåporn­as idé om att livet är en tävling där vem som helst när som helst kan bli utslagen. De vet att ingen ömkar en förlorare. Övertygade om att de själva bär ansvaret för sin hälsa tränar de som om det gällde livet, tuktar sina kroppar likt en idog villaägare trimmar sin gräsmatta. De inser att om något går fel i deras liv har de enbart sig själva att skylla.

De är vana vid att tiggare knäböjer i våra gathörn. De har sett människor komma över gränsen utan annat än kläderna på kroppen. De har bekanta i städer där terrorbrot­t begåtts.

De har lärt sig att skillnaden mellan ”news” och ”fake news” är en tolkningsf­råga. De har noterat att överdrifte­r, förvrängni­ngar och lögner är effektiva medel för att nå makt. Att den som är fräckast triumferar och att den som har flest saker när den dör vunnit.

Det går inte ihop. Det går sannerlige­n inte ihop. Ur led är tiden.

Medan jag packar ner mjuka välanvända ting i de flyttfärdi­gas packning önskar jag dem och deras generation­skamrater kraft och mod att vrida tiden rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland