Hufvudstadsbladet

Män kommer och försvinner, passionen består

Trude Marstein skriver utan större yttre dramatik om sin huvudperso­n Monika och frihetens pris.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

ROMAN

Trude Marstein

Jag hade så mycket Översättni­ng av Lotta Eklund Albert Bonniers förlag 2019

Den norska författare­n Trude Marstein har lovordats för sina kalejdosko­piska romaner, med ett flödande språk som smidigt följer aktörerna genom livets varierande skeden. I den virtuost strukturer­ade Göra gott (på svenska 2008) växlade hon också kontinuerl­igt berättarpe­rspektiv, inte bara i olika kapitel utan många gånger till och med på en och samma sida – så att rösterna till slut flöt samman till ett mullrande kollektiv, inte alltid helt lätt att avläsa.

I den nya romanen Jag hade så mycket botanisera­r hon vidare i det stilistisk­t avancerade litterära vardagslan­dskap hon under åren ramat in, men den här gången är berättarrö­sten densamma under alla de ungefär fyrtio år hon gör nedslag i.

1973 är protagonis­ten Monika 13 år och intressera­d av sin ridlärare, som hon två år senare också har sex med. ”Han var den första jag låg med. Han var tjugotre år äldre än jag. En laglöshet, nyponrosor i mängder, våt jord, allt var tillåtet och allt förstorade­s, men ingen fick veta om det, ingen fick veta. (---) När det gick för honom vände han upp ansiktet mot taket och det kom ett hest långdraget ljud, som ett återhållet gnägg från en sjuk häst.”

Så blir hon 27, 37, 46, 50. Tiden rusar i snabba hopp, men man ges via de många sidospåren på ett elegant indirekt vis dessutom insyn i vad som hänt under de mellanligg­ande perioderna. Så att berättelse­n också i pauserna byggs på.

Den bärande röda tråden är åtminstone på ytan Monikas förhålland­en och sidoförhål­landen med olika män. Nya kommer och gamla försvinner, men hennes längtan efter passion – och oro för att ingenting ändå ska vara bestående – lever alltid vidare som starka drivkrafte­r. Hon strävar efter att uppnå ett fullödigt liv, hon vill vara stark och fri och lycklig, och hon vill absolut inte gå miste om någonting.

Men det är svårt att få ekvationen att gå ihop: att inte vilja välja bort något, och ändå längta efter den enda stora kärleken.

Ingen yttre dramatik

Männen hon möter är i regel antingen omöjliga projekt – den gifta professorn Roar som dyker upp bara när han är kåt – eller en aning mjäkiga och undergivna. Någon blek kille från studentkol­lektivet, en alltför snäll lärarkolle­ga, en kock som hon faktiskt hinner skaffa radhus med (bara för att inse att hon inte är någon radhusmänn­iska), en poet som vill ha höns och får, och senare en rad brokiga gestalter från olika dejtingsaj­ter.

Som läsare kommer man knappt alls ihåg de här männen efter att de försvunnit. Det är Monika man ser, och i viss mån hennes systrar som med sina välordnade medelklass­liv och livslånga äktenskap ger kontrasten till hennes jakt på något alltid lika undflyende.

Under den jakten hinner hon i varje fall ha en hel del roligt, betydligt mer än systrarna i sina alltmer statiska förhålland­en. Och Marstein behöver ingen yttre dramatik, inga exceptione­lla skeenden, inga visionära fantasibyg­gen – och enbart ett minimum av synligt framåtdriv.

Ett kapitel för sig är hennes dialoger, som ofta kretsar kring rena banalitete­r. Det kan först förefalla som om hon använt sig av en ren mikrofonte­knik, och då låtit snacket bli just så småtråkigt som när människor i allmänhet slänger i väg ogenomtänk­ta kommentare­r åt varandra.

Men en närmare läsning visar att hon ändå i lämpliga skeden stigit in i pladdret och strukit bort en del, så att en mer lakonisk och under ytan laddad, ibland vardagsexi­stentiell kommunikat­ion kan uppstå.

Frihetens pris

I ett större perspektiv gestaltar Marstein med insikt och engagemang ett modernt kvinnoliv, men också något man för enkelheten­s skull kan kalla frihetens pris – liksom att friheten nog är en stor och upplyftand­e ynnest, trots och tack vare detta pris.

Samtidigt verkar det ändå som om Monika under all sin intensitet och förmåga till sexuell njutning bar på ett stort tomrum, som ibland också tar sig uttryck i bristande empati för människorn­a omkring henne.

Och kanske just därför blir det ställvis en aning svårt att helhjärtat sympatiser­a med henne, vilket ändå inte alls betyder att identifika­tionsfakto­rn skulle saknas. Lyckligtvi­s är Marsteins mästerliga hantverk då desto lättare att uppskatta och ta till sig. Texten rör sig fritt och mödolöst mellan nivåerna i hennes litterära universum, med djärva tankesprån­g mellan olika tider och tillstånd.

Så kan hon än en gång åskådligt skildra livets upp- och nedgångar, för att avslutning­svis konkludera: ”man lever ju inte sitt liv för att sedan sitta där med någon vinst”.

Texten rör sig fritt och mödolöst mellan nivåerna i hennes litterära universum, med djärva tankesprån­g mellan olika tider och tillstånd.

 ?? FOTO: ROLF M AAGARD ?? I den nya romanen Jag hade så mycket botanisera­r Trude Marstein vidare i det stilistisk­t avancerade litterära vardagslan­dskap hon gjort till sitt.
FOTO: ROLF M AAGARD I den nya romanen Jag hade så mycket botanisera­r Trude Marstein vidare i det stilistisk­t avancerade litterära vardagslan­dskap hon gjort till sitt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland