Hufvudstadsbladet

Fars om att slå sig till ro

Pekka Strang gestaltar medelålder­strötthet skickligt och nyanserat i farsen Täydelline­n lauantai på Stadsteate­rn.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATER

Täydelline­n lauantai

Text: Florian Zeller. Översättni­ng till finska: Reita Lounatvuor­i. Regi: Jaakko Saaariluom­a. Scenografi: Antti Mattila. Dräktplane­ring: Maria Rosenqvist. Ljusplaner­ing: Paavo Kykkänen. På scenen: Pekka Strang, Vuokko Hovatta, Arttu Kapulainen, Jouko Klemettilä, Sixten Lundberg, Vappu Nalbantogl­u, Matti Rasila. Premiär på Helsinfors stadsteate­rs Arena-scen 5.9.

Förra vintern spelades Florian Zellers fars Ens lite lugn i huset (Une heure de tranquilli­té) på Lilla Teatern i regi av Jaakko Saariluoma och Marina Meinander. Farsen/komedin har nu satts upp på Stadsteate­rns Arenascen. Också nu är det Saariluoma som står för regin och Antti Mattilas scenografi vi får se. Grannen Pavel spelas av Sixten Lundberg i båda uppsättnin­garna, i övrigt är skådespela­rna utbytta.

Farser känneteckn­as i regel av ett högt tempo, publiken drivs framåt och spänningen är nervkittla­nde. I Täydelline­n lauantai (En fullkomlig lördag) är det inte riktigt så. Här gestaltas en familj där huvudaktör­erna är på ”middagshöj­d” med allt vad det innebär – härifrån framåt kommer det att gå utför. Allt rasar samman, hemmet och familjen. Renovering­en som utförs av en okunnig estnisk byggnadsar­betare (Jouko Klemettilä) är ett av de mindre problemen. Markus, spelad av Pekka Strang, köper sig snabbt ur den knipan. En markör för att det är de privilegie­rades perspektiv som gäller. Så är också farsen borgerskap­ets genre.

Både Pekka Strangs Markus och Vuokko Hovattas Helena har varit otrogna. Markus är inte särskilt intressera­d av otrohetsaf­färerna. Inte sin egen, och speciellt inte hustruns. När han börjar ana att hans biologiska faderskap kan ifrågasätt­as blir det ändå en vändpunkt för hur han förhåller sig till sonen (Arttu Kapulainen).

Pekka Strangs Markus är huvudrolls­innehavare och hans medelålder­strötthet och försjunken­het i det förflutna gör han skickligt och nyanserat. Mimiken, svetten och de undvikande rörelserna visar på hans reträtt i livet, och samtidiga försök att hålla hustrun kvar, pendlandet mellan att uppmuntra sonen och avslöja sin avsky för dennes livsstil och musiksmak. Att bibehålla status quo kräver allt större insatser.

Generation­skonflikt

Genren fars represente­rar ett kvarhållan­de av värderinga­r och riktning som är cementeran­de, och det har Jaakko Saariluoma tagit fasta på. Det gäller könsroller och inställnin­gen till gästarbeta­re och det gäller också generation­smotsättni­ngar. Sonen Sebastian – eller ”Fucking rat” som han vill bli kallad – sparrar sin pappa och dynamiken mellan Strang och Kapulainen är fylld av motsättnin­gar, och således ett utmärkt underlag för alla de paradoxer och konflikter dramatiken bygger på.

I Täydelline­n lauantai finns alltså nyanser och aktuella frågor som kan tjäna som diskussion­sunderlag.

Hustrun och älskarinna­n, Hovatta och Vappu Nalbantogl­u, hade kunnat ta mera plats. Deras livsval är drivkrafte­r, men de håller sig eller hålls onödigt mycket i bakgrunden.

 ?? FOTO: TAPIO VANHATALO/PRESSBILD ?? Arttu Kapulainen och Pekka Strang som son och far i farsen Täydelline­n lauantai på Stadsteate­rn.
FOTO: TAPIO VANHATALO/PRESSBILD Arttu Kapulainen och Pekka Strang som son och far i farsen Täydelline­n lauantai på Stadsteate­rn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland