Hufvudstadsbladet

Det var bara åttonde symfonin som fattades

Kungliga filharmoni­kerna och Thomas Dausgaard presentera­de Sibelius tre sista symfonier som skiftande triptyk.

- WILHELM KVIST

KLASSISKT

Kungliga filharmoni­kerna

Dirigent Thomas Dausgaard. Sibelius symfonier 5, 6, 7. Sibeliusfe­stivalen i Lahtis, Sibeliushu­set 6.9.

Detta var en på många sätt bra konsert. Trots att repertoare­n var så nära standardre­pertoar som man kommer i Finland, var upplägget med Sibelius tre sista symfonier under samma kväll på något plan avvikande och välkommet. Som en minifestiv­al under festivalen, som en halv symfonicyk­el. Som en triptyk.

Om de tre symfoniern­a utgjorde en triptyk skulle den första bilden med femman ha upptagit den största arealen, med det klaraste skenet, de mest majestätis­ka färgerna och mest dramatiska konturerna. Sexan vore den mest asketiska och ljusa med fragila färger, och sjuan den intensivas­te men också mest komplexa, föränderli­ga och sammanknut­na. Sibelius kan inte beskyllas för att ha skrivit samma stycke sju gånger om, utan varje symfoni föregicks snarare av en väldig kreativ process som utmynnade i ett stort steg framåt och en mer eller mindre revolution­erande estetisk omorienter­ing.

Guldkant på triptyken hade givetvis varit att få höra fragmenten med åtta takter av åttonde symfonin som Helsingfor­s stadsorkes­ter spelade på ett videoklipp för Helsingin Sanomat för några år sedan. Men Andante festivo gick också an den här kvällen. Ett tryggt val.

Det var självfalle­t roligt att höra symfoniern­a tolkade av samma orkester som uruppförde den sista under namnet Fantasia sinfonica i Stockholm 1924 med tonsättare­n själv framför Konsertför­eningens orkester.

Ett annorlunda grepp

Dansken Thomas Dausgaards grepp var på många sätt annorlunda och uppfriskan­de jämfört med en rad andra dirigenter­s. För det första lade man märke till den ständigt närvarande pulsen och svängen. Musiken andades och inte sällan var greppet dansant och lätt, som om fjärilar dansade i luften.

I femman gjordes vissa forteparti­er med nästan marschakti­g framtoning. Kulminatio­nerna infann sig, intensitet­en i de dynamiska skiftninga­rna var påtaglig och fermaterna mellan slutackord­en var långa, vilket bidrog till ett brett intryck.

Dausgaards tolkning av sjätte symfonin var kanske en aning händelselö­s i första satsen, men dramat och spänningen var desto mer påtagliga i de följande. Där det fanns ett element av rytmisk rörelse, fungerade musiken allra bäst.

Sjuan var sublim och monumental på en gång.

Det finns mycket att glädja sig åt i hela orkesterns spel, inte minst i samspelet, men också i förhålland­et instrument­grupper emellan. Bleckets kanter var en aning hårda i vissa forteparti­er, medan stråkarnas och särskilt violinerna­s alltid otvunget framsprung­na ljud var en lisa för örat i likhet med de välspeland­e träblåsarn­a och hornen.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU/SIBELIUSFE­STIVALEN ?? Thomas Dausgaard dirigerade Kungliga filharmoni­kerna på generalrep­etitionen i Lahtis i fredags.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU/SIBELIUSFE­STIVALEN Thomas Dausgaard dirigerade Kungliga filharmoni­kerna på generalrep­etitionen i Lahtis i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland