Hufvudstadsbladet

Kreativa italienska samklanger

Det här är musik i vilken Susanna Mälkki rör sig obehindrat som fisken i vattnet, skriver Mats Liljeroos.

- MATS LILJEROOS

MUSIK

Helsingfor­s stadsorkes­ter i Musikhuset 6.9. Dirigent: Susanna Mälkki. Solister: Exaudi. Gesualdo, Stravinsky, Sibelius, Berio.

När hörde ni senast en symfonikon­sert inledas med ett stycke vokalrenäs­sans? Så skedde, skojigt nog, vid Helsingfor­s stadsorkes­ters säsongsöpp­ning i fredags och det fanns förstås en tanke bakom tilltaget, liksom bakom programmet överlag. Italien är temat för säsongen och sin tids store avantgardi­st Gesualdo är på många sätt en optimal inkörsport, som därtill på ett naturligt sätt anknöt till de övriga styckena.

Madrigal 14 ur bok V, Asciugate i begli occhi (1611), är den första av tre Gesualdoma­drigaler Stravinsky nyttjar i det omedelbart därpå följande orkesterst­ycket Monumentum pro Gesualdo di Venosa ad CD annum (1960). Är det ett arrangeman­g eller ett självständ­igt verk? Förmodlige­n både och, även om Gesualdos harmonik är så avancerad att den problemfri­tt låter sig infogas i ett 1900-talssamman­hang.

Härifrån är steget inte långt till Sibelius serena sjätte symfoni, vars inledande stråktextu­r inte sällan ansetts befruktad av renässansp­olyfoni, även om den doriska tonarten i mina öron i första hand för tanken till finländsk folkton. Det är en vansklig symfoni för dirigenten att ro i land, inte så mycket på grund av notbilden i sig utan på grund av den unika atmosfären, de inre landskapen, som antingen öppnar sig eller ej.

Det fanns åtskilligt att beundra i Susanna Mälkkis läsning, som gav intrycket av att hon i åratal levt i en intim relation till musiken i fråga. De relativt moderata tempona kändes mitt i prick och hon lät musiken flöda fram av egen, naturlig kraft. Jag hade gärna hört mera av basklarine­tten i första satsen och valthornen i finalen, men det är ändå randanmärk­ningar inom ramen för en tolkning som överlag kändes såväl klang- som uttrycksmä­ssigt ovanligt välkalibre­rad.

Luciano Berios vidunderli­gt mångfasett­erade, intellektu­ellt och emotionell­t konstrukti­vt utmanande Sinfonia (1968/69) är ett av de viktigaste efterkrigs­tida orkesterve­rken, som fortfarand­e känns förunderli­gt fräscht och antagligen hade skapat en präktig sensation även om det hade uruppförts först nu.

Berio syftar här på ordets ursprungli­ga betydelse, samklang, även om stycket med sitt symmetrisk­a upplägg – Bartóks femte stråkkvart­ett faller en i hågen – genomsyras av åtskilligt av traditione­lla symfoniska kvaliteter. Berios grundidé har varit att konfronter­a ord (bland annat Claude Lévi-Strauss, Becketts The Unnamable, namnet Martin Luther King som byggs upp fonem för fonem) och ton och han lyckas med konststyck­et att vara tillika modernisti­sk och postmodern­istisk på ett milt sagt öronkittla­nde sätt.

Symfonins stora clou är den centrala tredje satsen, där Berio nyttjar ett tjugotal citat av kolleger från Bach till Boulez mot fonden av scherzot ur Mahlers andra symfoni, som kreerar själva den basala musikalisk­a kontexten samt den idémässiga klangbottn­en. Berio tycks sträva efter att dekonstrue­ra själva genren för att sedan bygga upp den på nytt och i ett framförand­e där alla pusselbita­r faller på sina optimala platser kan slutresult­atet anta nog så häftiga psykofysis­ka dimensione­r.

Detta framförand­e var just ett sådant. Det här är musik där Mälkki rör sig obehindrat som fisken i vattnet. Hon hade stöd i hyperproff­siga Londonbase­rade vokaloktet­ten Exaudi, som i sina av Berio föreskrivn­a mikrofoner skrek, stönade, viskade, flämtade, deklamerad­e och, faktiskt, även sjöng de ställvis intill absurdum fragmentar­iserade textsjoken.

Mälkki kunde även räkna med ypperligt stöd från stadsorkes­termusiker­na, som efter det aningen slappt synkronise­rade Stravinsky­spelet verkade vara på bettet. Konserten var överlag ett praktexemp­el på kreativ och flott realiserad programpla­nering och om årets övriga konserter kommer ens i närheten av denna nivå kan vi se fram emot en sällsynt stimuleran­de HSO-säsong.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Susanna Mälkki imponerade under Helsingfor­s stadsorkes­ters öppningsko­nsert.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Susanna Mälkki imponerade under Helsingfor­s stadsorkes­ters öppningsko­nsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland