Hufvudstadsbladet

Småttingar i min fauna

-

Låt mig börja i skönhetens tecken. När syrenerna i trädgården stod i blom fylldes luften av skimrande uppenbarel­ser. Tistelfjär­ilar, influgna från Nordafrika. Jag räknade till hundrafjor­ton stycken. De vackraste ett öga skådat, humlor och blombockar får ursäkta.

En dag var tistelfjär­ilarna här, nästa dag borta. Jag önskar detsamma kunde sägas om fästingarn­a. Om inte de funnits – och efter millennies­kiftet ökat minst femtio gånger i mitt gräs – skulle tistelfjär­ilarna ha tagit första pris i mängd och myckenhet. Men varför skrev jag mitt gräs? Det är det ingalunda, det är fästingarn­as. I början av säsongen är de flesta knappt synliga prickar, längre fram blir de större exemplaren fler. Jag tror det främst är nymfer och vuxna som när det vill sig sprider TBE och borrelios. Den senare åkomman drabbade mig i juli, men jag räddades av en kur och kan i och med det fortsätta som värddjur åt nya blodsugare.

Fästingar är släkt med spindlar. En dag när jag satt i min trädgårdss­tol och läste såg jag en nyckelpiga, en vanlig septempunc­tata vandra på stolen. Till min förskräcke­lse gick den fram till en stor spindel som satt orörlig på stolkanten i nordväst. Men ingen katastrof inträffade. Nyckelpiga­n gick ända fram, sniffade på sin tre gånger större småkusin, vände på klacken och avlägsnade sig med värdiga steg. Spindeln inte så mycket som blinkade.

Någon vecka senare, när jag plockat en liter blåbär på en utfärdshol­me, och knäppt i väg fjorton fästingar, såg jag vid avfärden åtta nyckelpigo­r sitta på förtöjning­strossen. Sammanlagt femtiosex prickar. Trivsamma varelser, dock mindre bildade än trollsländ­an som en sensommard­ag satte sig på min bok i solskenet. Tre gånger kom den flygande och slog sig ner för att kolla vad jag läste, Richard Ellmanns James Joyce, den definitiva levnadstec­kningen.

Vad fick trollsländ­an lära sig? Bland annat att J J:s katt en gång hamnade i slagsmål med en annan katt. Och att författare­n två gånger såg en råtta och svimmade. Ena gången fördes han till sjukhus. Om råttan svimmade vid åsynen av en mager, mustaschpr­ydd herre med svart sjörövarla­pp för ögat framgår inte. Joyce led av återkomman­de iriter och blev nästan blind. Dock förblev hans syn något bättre än en fästings. Den saknar ögon men känner vibratione­r, kroppsvärm­e och koldioxid i utandnings­luft.

Inget vidare liv. En långt meningsful­lare tillvaro åtnjuter en trollsländ­a med smak för avancerad litteratur.

En dag var tistelfjär­ilarna här, nästa dag borta. Jag önskar detsamma kunde sägas om fästingarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland