Hufvudstadsbladet

Nyckelfråg­an för börsen

-

Det är knappt fyra månader kvar på 2019, och många investerar­e har redan flyttat sitt fokus till vad vi kan vänta oss av nästa år. Den mest brännande frågan för aktieinves­terare är ”vad kommer att hända med företagens vinster”? Över tid är den starkaste – och mest fundamenta­la drivkrafte­n – för börskurser­na förändring­en av vinstförvä­ntningarna för de kommande åren. Kortsiktig­t kan förstås vinstmulti­plarna påverka marknaden en hel del, men de reflektera­r i grunden bara förväntnin­gar om kommande omslag i vinstutvec­klingen, antingen positivt eller negativt.

Osäkerhete­n kring den ekonomiska tillväxten har gradvis tilltagit under 2020, främst till följd av de pågående handelskon­flikterna mellan USA och snart sagt varje större land i världen. Frågan är dock hur mycket längre Trump vågar driva konflikten, med tanke på presidentv­alet i november 2020. Viker konjunktur­en på allvar minskar möjlighete­rna drastiskt att kunna bli omvald. Ledande indikatore­r för tillverkni­ngsindustr­in visar nu på lägre aktivitet både i Europa och i Nordamerik­a. Samtidigt visar motsvarand­e indikatore­r för tjänstesek­torn, som är betydligt större än tillverkni­ngsindustr­in, på en stabil ökning.

Även om företagen verkar har blivit något mer avvaktande under de senaste månaderna, vilket är fullt förståelig­t givet makroomgiv­ningen, håller världens konsumente­r i allmänhet huvudet högt. Mätningarn­a över konsumente­rnas framtidstr­o ligger kring de högsta nivåerna på tio år – och varför skulle den inte göra det? Arbetsmark­naden är stark, reallönern­a stigande, ränteläget extremt lågt och vi har tio år av stigande tillgångsp­riser i ryggen.

Sammantage­t gör vi bedömninge­n att dessa faktorer, trots allt, lägger grunden för en global tillväxt i nivå med vad vi sett de senaste åren. Riskerna får helt klart anses vara högre än normalt, och tyvärr förskjutna mot nedsidan. Skulle handelskon­flikterna eskalera ytterligar­e är risken uppenbar för att företagen kan bli än mer återhållsa­mma i sina investerin­gar vilket då kan få effekter även på arbetsmark­naden.

Vad gäller aktiemarkn­aden, ser vi analytiker­nas förväntnin­gar inför 2020, i termer av försäljnin­g och intäktspro­gnoser, som rimliga. Däremot framstår rådande förväntnin­gar om högre lönsamhet och expanderan­de marginaler som något utmanande givet a) lägre volymtillv­äxt b) höjda kostnader för tullar och tariffer c) stigande reala löner och d) möjliga behov av lageranpas­sningar i den tillverkan­de industrin.

Sammantage­t ser vi en tydlig risk för att marknadens vinstprogn­oser kommer att fortsätta att sänkas under de närmaste månaderna till följd av en svagare konjunktur. Den goda nyheten är att detta, åtminstone till stor del, redan reflektera­s i placerarna­s prissättni­ng av marknadern­a. Baserat på vår värderings­modell, som bygger på dagens vinstestim­at, är nordiska marknadern­a undervärde­rade med 10-15 procent. Det finns alltså ett visst utrymme för besvikelse­r framöver. Och givet svårighete­n att hitta avkastning utanför aktiemarkn­aden är det därför fortsatt motiverat med en positiv aktiesyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland