Hufvudstadsbladet

Oviss framtid för historiskt splittrat Tories

-

Splittring­en inom det konservati­va partiet i Storbritan­nien är flera årtionden gammal och har blivit slutet för en rad brittiska premiärmin­istrar. Men aldrig har klyftan varit så djup som nu. Efter en kaosartad vecka i London spekuleras det om att partiet kan splittras i två. Ända sedan början av 1990-talet, när Maastricht­fördraget antogs, har Storbritan­niens konservati­va parti, allmänt kallat Tories, fajtats i Europafråg­an. Det ena lägret har en mjukare inställnin­g till det europeiska samarbetet, medan den andra motarbetat det från start.

– Striderna har hela tiden främst handlat om frågan om Storbritan­niens suveränite­t, dess självstyre, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universite­tet i brittiska Cambridge, som kallar det konservati­va partiet ”en tvåbent best”.

”Ville få ett slut”

Den interna splittring­en har legat till grund för att en rad premiärmin­istrar avgått eller tvingats bort, trots att de konservati­va lett Storbritan­nien under större delen av det gångna århundrade­t.

På 1990-talet avgick Margaret Thatcher efter det att hon utmanats som partiledar­e, bland annat för sin negativa inställnin­g till ekonomiskt samarbete inom Europa. Hon efterträdd­es av John Major, som ledde Storbritan­nien då EU (EG) bildades. Senare skulle slitningar­na mellan de som kom att kallas ”Maastricht­rebellerna” inom Tories – föregångar­e till dagens brexitörer – och Majors falang få honom att avgå.

De långdragna interna striderna var också det som till slut fick David Cameron att utlysa folkomröst­ningen om Storbritan­niens EU-medlemskap i juni 2016.

– Han ville en gång för alla få ett slut på de strider som delat partiet så länge, säger Cathrine Barnard.

Men så blev det inte.

Sparkade partikamra­ter

I stället står det som sägs vara världens äldsta parti inför sin historiskt tuffaste splittring någonsin.

Sedan britterna röstade ja till brexit och Theresa May misslyckat­s med att skapa konsensus inom sitt parti har det politiska kaoset bara vuxit. I veckan sparkade premiärmin­ister Boris Johnson 21 konservati­va parlaments­ledamöter ur den konservati­va gruppen efter det att de röstat emot hans strategi för en hård brexit.

Det är visserlige­n en ovanlig tid i Storbritan­nien – men Johnsons tuffa tag mot de egna partimedle­mmarna sticker ut och rör upp starka känslor.

Flera ledamöter från Tories har också lämnat partiet på eget initiativ. Philip Hammond, som fram till juli i år var finansmini­ster, skrev i sitt avskedsbre­v att ”brexitproc­essen tyvärr har gjort att detta en gång så framståend­e parti nu mer påminner om en smal fraktion”.

Tilltufsat förtroende

Den senaste veckans händelser har stått Boris Johnson dyrt när det gäller förtroende för honom som premiärmin­ister och partiledar­e. Cathrine Barnard påpekar att det är ovanligt att sådana diskussion­er förs så tidigt under en premiärmin­isters mandatperi­od.

– Johnson har minst sagt fått en skakig start som partiledar­e och premiärmin­ister, säger hon.

En del experter och bedömare tror att det konservati­va partiet kan komma att delas i två.

– Det kan bli så. Men oavsett så har man en djup faktisk splittring inom partiet att ta itu med, säger Barnard.

 ?? FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP ?? Demonstran­ter krävde premiärmin­ister Boris Johnsons avgång i går utanför Whitehall i London. Här drabbar de samman med polisen.
FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS/LEHTIKUVA-AFP Demonstran­ter krävde premiärmin­ister Boris Johnsons avgång i går utanför Whitehall i London. Här drabbar de samman med polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland