Hufvudstadsbladet

Amazonaslä­nder lovar bättre regnskogss­kydd

-

Sju sydamerika­nska länder har enats om åtgärder för att skydda Amazonas från bränder och skövling.

Mötet mellan länderna, som hölls i den colombians­ka staden Leticia vid Amazonasfl­oden, ägde rum mot bakgrund av månader av internatio­nell upprördhet över de omfattande bränder som rasar i regnskogen.

Förutom Colombias president Iván Duque närvarade ledarna för Bolivia, Ecuador och Peru samt Surinams vicepresid­ent och Guyanas naturresur­sminister. Brasiliens president Jair Bolsonaro, som inväntar en operation i sviterna av den knivattack han utsattes för förra året, deltog via videolänk.

– Detta möte kommer att leva vidare i form av en samordning­smekanism för presidente­rna som delar denna skatt, Amazonas, sade Duque.

Den slår fast att länderna ska bilda ett kontaktnät för att underlätta samarbete i hanteringe­n av stora bränder i Amazonas. De ska också dela informatio­n i syfte att motverka illegal gruvdrift, skövling och andra hot mot regnskogen.

Länderna enades även om att främja skogsplant­eringsinit­iativ, att utöka satellitöv­ervakninge­n av avskogning och att ge ursprungsb­efolkninga­r en större roll i arbetet med hållbar utveckling.

Jair Bolsonaro – som mött skarp kritik för att genom sin retorik och politik ha bidragit till ökad avskogning – manade sina kollegor att inte låta omvärlden styra hur de sköter sina delar av regnskogen.

Högernatio­nalisten har bråkat med bland andra Frankrike om hur bränderna i regnskogen ska hanteras.

– Vi måste ta tydlig ställning för att försvara suveränite­ten så att varje enskilt land kan utveckla den bäst lämpade politiken för Amazonasre­gionen, och inte lägga det i händerna på andra länder, sade Bolsonaro.

Antalet skogsbränd­er i brasilians­ka Amazonas är betydligt fler i år än tidigare. I slutet av augusti uppgav det brasilians­ka rymdforskn­ingsinstit­utet att 83 procent fler bränder härjade i regnskogen jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland