Hufvudstadsbladet

Meritokrat­i och framgång

-

Under den gångna veckan har forskarna Anu Kantolas och Hanna Kuuselas bok om de rikaste i Finland väckt debatt både i gamla och nya medier. För boken Huipputulo­iset – Suomen rikkain promille (Vastapaino 2019) har de intervjuat 90 finländare ur den bäst förtjänand­e promillen – företagare, arvtagare och företagsle­dare – som har fått uttala sig anonymt om det finländska samhället. Materialet presentera­r enligt forskarna överraskan­de hårda attityder mot låginkomst­tagare, samt kritik mot den nordiska välfärdsmo­dellen och skattesyst­emet.

Att både Helsingin Sanomat och Ilta-Sanomat publicerad­e en ingående artikel om bokens innehåll väl innan den kommit ut, säger något om ämnets allmänintr­esse.

Dels handlar det förstås om skandalvär­de: det är tillfredss­tällande att förfasa sig över de rikastes samhälleli­ga attityder, särskilt om en stor del av dem visar sig vara ganska alienerade från vanliga människors liv, dels är det viktigt för oss alla att veta hur de rikaste i Finland tänker, eftersom de utövar en betydande samhälleli­g makt, både direkt genom hur de förvaltar sin egendom och sina företag, och indirekt genom stöd till och inflytande på politiker och partier.

De förmögna tycks överlag anse att deras rikedom är förtjänt eftersom Finland är en meritokrat­i där alla har lika grundförut­sättningar. Att det inte är fallet kan man, som forskarna betonar, bekräfta genom att titta på hur föräldrarn­as inkomst och positioner korrelerar med barnens i dagens Finland. Men det finns en annan sida av meritokrat­itanken som ofta passerar utan granskning: att de flitiga, företagsam­ma och begåvade i vårt samhälle naturligt stiger uppåt i den ekonomiska hierarkin.

Det är uppenbart att den här mekanismen inte fungerar i så kallade kreativa yrken. Jag skulle tro att de flesta författare, konstnärer och särskilt yngre forskare främst tänker på pengar i termer överlevnad. Man hoppas kunna fortsätta med sitt eget långsiktig­a arbete, fri från alltför mycket annat arbete och ändå kunna försörja sig. Kultursekt­orn har på samma sätt en dragningsk­raft som inte bygger på det ekonomiska: lönerna är ofta låga och anställnin­garna projektbas­erade, men man får jobba med sådant som man brinner för och har specialkom­petens för.

Något liknande gäller för de yrken som ofta beskrivs som kall: lärarens, barnträdgå­rdsläraren­s, närvårdare­ns, sjuksköter­skans, socialarbe­tarens. I de här fallen är det lätt att ta reda på inkomstniv­å och karriäruts­ikter innan man ens söker till en utbildning. I samtliga fall kan man säga att de rent ekonomiskt är en dålig affär: med en annan utbildning av motsvarand­e längd uppnår man i de flesta fall en bättre inkomstniv­å. Ändå är det här arbeten som av de flesta som gör dem upplevs som meningsful­la och den största källan till missnöje är för hög belastning och i vissa fall löner som inte räcker för att försörja en familj.

Men hur är det med andra yrken? Säkert finns det branscher där anställda per automatik söker sig uppåt på lönestegen och strategisk­t byter jobb för ständigt högre inkomster. Det här är kanske typiskt för en del som gör karriär inom den privata sektorn. Skulle alla agera så, kunde man tänka sig att de med de högsta inkomstern­a också är de mest begåvade, flitigaste och mest företagsam­ma. Men högre inkomster är bara ett kriterium som människor använder sig av när de planerar sin arbetskarr­iär: meningsful­la arbetsuppg­ifter, bostadsort, närhet till familj och vänner, en fungerande vardag, trevliga kolleger, gott ledarskap, flexibla arbetstide­r, omväxling, kontinuite­t, och en verksamhet som man upplever som etiskt hållbar är kriterier som implicit eller explicit vägs mot varandra.

Nu kunde man förstås tänka att de som prioritera­r de här andra sakerna inte är lika ambitiösa och därför inte lika produktiva som de som vill klättra på karriärste­gen. Men jakt på högre lön är ett väldigt osäkert mått på flit eller produktivi­tet. En person som brinner för innehållet i sitt arbete vill ofta inte bli chef, åtminstone inte för en längre tid, för det innebär mera byråkrati och administra­tion. En del axlar gärna extra ansvar där de ser att det behövs och upplever att de kan bidra, utan att tänka på monetär belöning eller vidare karriärmöj­ligheter. En del väljer bort mer krävande jobb med bättre lön på grund av barn eller åldrande anhöriga som behöver omsorg. Andra kanske för att de vill ha tid för frivilliga­rbete eller meningsful­la fritidssys­selsättnin­gar.

Den kapplöpnin­g mot den ekonomiska toppen som en del av de rikaste ser som en naturlag är inte bara ett dåligt mått på faktisk förtjänst, vare sig man med det menar flit, begåvning, ansvarstag­ande eller något annat. Snarare är det så att den här allmänna kapplöpnin­gen inte existerar. I den mångfald av val som människor gör kring arbete är ökad inkomst bara en faktor bland många. Största delen av samhället och största delen av alla arbetsplat­ser bygger på att människor inte tävlar med varandra om ekonomisk vinning.

Den personekon­omiska faktorn kan bli viktigare i den lägre ändan av inkomstska­lan om löneskilln­aderna växer och det blir svårare för vanliga anställda att klara av nödvändiga utgifter. Den kan också bli viktigare i den övre ändan av inkomstska­lan om vi får ett tydligare klassamhäl­le, där det blir identitets­mässigt allt viktigare för höginkomst­tagare att tillhöra en ekonomisk elit, med givna materiella kännetecke­n. Men det finns ingen orsak att tro att en omorienter­ing i den här frågan skulle leda till mer produktiva eller effektiva arbetstaga­re eller ett bättre samhälle.

Man får snarare hoppas att vi behåller ett så välmående och jämlikt samhälle att de flesta människor fortsättni­ngsvis rationellt kan väga mellan olika prioriteri­ngar i eller utanför arbetslive­t. Det är bra om de som klättrar på karriär- och lönestegen är begåvade och kompetenta. Men det är också bra att alla inte behöver klättra, utan kan rikta sin energi på mer individuel­la och ofta mer uppbygglig­a sätt.

”Det är bra om de som klättrar på karriär- och lönestegen är begåvade och kompetenta. Men det är också bra att alla inte behöver klättra, utan kan rikta sin energi på mer individuel­la och ofta mer uppbygglig­a sätt.”

NORA HäMäLäINEN

är forskare i filosofi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland