Hufvudstadsbladet

Formel 1-föraren Vettel åker tåg: ”Man måste tänka på klimatet”

- FREDRIK AF PETERSENS

Sebastian Vettel, som har två barn och ett tredje på väg, är mycket medveten om debatten kring klimatförä­ndringen. Han tog tåget från sitt hem i Schweiz till Monza. När formel 1cirkusen gästade Ungern hjälpte den fyrfaldige mästaren till att samla in plastflask­or och sa till alla i depån att inte slänga dem på marken. – Att undvika att flyga är inte så lätt i vår bransch, förklarar han.

– Men jag gör vad jag kan för att leva mer miljövänli­gt och Monza är ju inte så långt borta från var vi bor.

– Det är de små sakerna man själv kan bidra med. Det finns så många människor på jorden och om alla gör lite är det otroligt mycket mer än om alla bara fortsätter att leva som de alltid gjort.

Vettel vet att formel 1 i vissa kretsar har ett dåligt rykte.

– Och när det sitter i huvudet är de svårt att ta bort det. Det viktigaste är ändå att man själv försöker göra en skillnad. Mycket har med samvetet att göra när det gäller framtiden och att man är medveten om att man inte bara går förbi något som ligger på gatan utan stannar och plockar upp det.

Kan F1 göra mer för att göra fler människor uppmärksam­made om klimatförä­ndringen? – F1 tävlar över hela världen och kan göra mycket mer. Jag tycker inte att det är tillräckli­gt att man bara säger hur effektiva motorerna är. F1 kan göra mycket mer och vara en förebild och föregå med gott exempel för jag anser att det är en synnerlige­n viktig fråga.

Vettel har också sagt att han tycker att 22 lopp, längsta säsongen någonsin, är för många. Sexton skulle räcka.

– Det skulle också ge förarna möjlighete­n och friheten att göra andra saker. Egentligen har vi förare ingen anledning att klaga men för alla andra blir det mer ansträngan­de. Framför allt för mekanikern­a.

Lewis Hamilton, som för ett par år sedan ändrade sin kost till helt vegetarisk, håller med Vettel.

– Under den tid som Bernie Ecclestone var chef gjordes inte mycket. Sedan dess har mycket skett. När man kollar de gamla V8 och V10-motorerna har det blivit en stor skillnad. Med dagens motorer kör vi ett helt lopp med en tredjedel mindre bensin, förklarar han.

– Det är en rejäl förbättrin­g men det finns absolut mer som vi kan göra. Alla borde minimera användande­t av plast.

– Jag har tre plastflask­or framför mig men jag öppnar dem inte. Men någon annan gör det och så har vi mera skräp igen. Alla måste tänka till.

❞ F1 kan göra mycket mer och vara en förebild och föregå med gott exempel för jag anser att det är en synnerlige­n viktig fråga.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA ?? Sebastian Vettel försöker tänka klimatsmar­t.
■
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA Sebastian Vettel försöker tänka klimatsmar­t. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland