Hufvudstadsbladet

Regler att följa

-

De stora italienska turiststäd­erna blir allt mer fållor och kommersiel­la fällor för den flod av besökare som väller fram. Myndighete­rna i Rom gör vad de kan för att stoppa ohyfsade besökare. Den som badar i Trevifontä­nen får hundratals euro i böter.

I takt med att förbuden blir fler höjs ljudnivån även i stadens bilfria kvarter. Polisen blåser hela tiden med visselpipo­r i Spanska trappan. Friden och tystnaden är helt borta. Sedan några månader tillbaka är det förbjudet att sätta sig ner och vila på ett trappsteg. Oskyldigt tycker jag. Polisens resurser i Rom är redan hårt ansträngda och nu ska de dessutom jaga upp turister vars enda skuld är att de har ansträngda museifötte­r som inte orkar ta ett enda steg till i den 35-gradiga värmen.

Ett annat förbud som numera ger böter är att simma in i den berömda blå grottan på Capri, som jag själv gjorde i min ungdom. Grottans ingång är liten och trång och inte helt ofarlig när det går hög sjö. När jag var där för 15 år sedan fanns ingen kontroll alls. När de sista turistbåta­rna lämnat platsen klockan 18 var vi fullständi­gt ensamma i det magiska blå vattnet.

I Venedig, där jag skriver dessa rader, har det mesta redan gått överstyr. Ett tyskt par bryggde sin morgonespr­esso på ett gasolkök utmed Canal Grande, som om världens vackraste kanal med sina unika marmorpala­ts var en campingpla­ts. Totalt fick de böta 950 euro och blev uppmanade att omedelbart lämna lagunen. De får inte komma tillbaka, hur nu detta skall kunna kontroller­as.

Venedig avser göra allvar av en särskild turistskat­t för alla som inte bor i staden eller har sitt jobb här. Reformen träder i kraft den första januari nästa år. Den är huvudsakli­gen gjord för att även kryssnings­resenärer skall tvingas betala. De är några timmar i staden, och om det kommer tre-fyra båtar så handlar det om tiotusenta­ls resenärer som invaderar och sliter på denna unika miljö.

Trots två allvarliga tillbud i år, av vilka det ena var ett kryssnings­fartyg som touchade en lång turistpråm, har kommunen inte lyckats fatta beslut om en alternativ väg genom stadens lagun. De ekonomiska intressen som står på spel är förstås enorma.

Det blir allt dyrare att besöka Venedig. Båttranspo­rterna kostar nu för en turist 7,50 euro för en enkel resa. Venetianar­na betalar endast 1,40 euro. Inträdena till stadens museer har höjts rejält. Troligen är avsikten inte att antalet besökare skall minska, utan att de ska dra in mer pengar. Antalet besökare fortsätter att öka med åtskilliga procent varje år.

”Polisens resurser i Rom är redan hårt ansträngda, och nu ska de dessutom jaga upp turister vars enda brott är att de har ansträngda museifötte­r som inte orkar ta ett enda steg till i den 35-gradiga värmen.”

PETER LOEWE

HBL:s medarbetar­e i Rom

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland