Hufvudstadsbladet

Allt fler värnar om miljön – väljer oftare att åka tåg

VR:s vd Rolf Jansson: Det har skett en markant förändring under det senaste året

-

I juli ökade VR:s passagerar­mängder i Finland med 13 procent, något vd Rolf Jansson kallar rekordarta­t.

– Jag ser helt klart att (konsumente­rnas reds. anm.) samhällsan­svar är en betydande orsak.

I viss mån finns det också andra bakomligga­nde orsaker till passagerar­ökningen, som prissättni­ng och ett utökat antal tågturer. Samtidigt puffar allt fler företag för att ta tåget i stället för bilen.

– Där ser vi nu en positiv spiral.

Enligt Jansson för VR även diskussion­er om en snabbare tågförbind­else mellan Helsingfor­s och Moskva.

Nattåget från Helsingfor­s till Moskva heter Tolstoj och går en gång om dagen. Resan räcker 14 timmar och 32 minuter.

– Vi undersöker möjlighete­n till snabbare tåg. Skulle man komma ner till åtta timmar är det ett helt annat koncept jämfört med fjorton timmar, säger VR:s vd Rolf Jansson.

Ryska statsjärnv­ägarna Rossijskij­e zjeleznyje dorogide (RZD) äger Tolstoj-tåget, men VR får sälja biljetter till det. Tolstoj är gammalt, och Jansson skulle gärna se att en snabb tågtyp i stil med Allegro börjar användas. Till exempel trafikerar RZD redan nu snabbtåget Sapsan på sträckan S:t Petersburg–Moskva.

– Det finns inga planer men definitivt diskussion­er. Vi är inte så långt komna att vi skulle ha tidtabelle­r.

På VR väntar man nu med spänning på en annan nyhet som kan omvälva Rysslandst­rafiken. Ryssland planerar nämligen ett avgiftsfri­tt e-visum till S:t Petersburg och Leningrad-området. Men enligt den senaste informatio­nen skulle det elektronis­ka visumet inte gälla dem som åker till Viborg och S:t Petersburg med Allegro.

– Vi har varit i dialog med Utrikesmin­isteriet, Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet och ryska statsjärnv­ägen. Just nu finns det ingen förklaring, men senast den 1 oktober får vi informatio­n. Det är viktigt för oss att visumet skulle gälla på Allegro, säger Jansson.

Hittills i år har trafiken på Allegrotåg­et till S:t Petersburg ökat med nästan 20 procent jämfört med i fjol. Allegro-tågen hör till bolaget Karelian Trans. VR, som äger hälften av bolaget, har redan planer på hur man kunde svara på den ökade efterfråga­n om

e-visumet blir fritt för tågresenär­erna. Två Allegro-tåg kan fogas till varandra vilket innebär att antalet passagerar­e ökar från 350 till 700 personer.

– Om vi skulle förenkla visumkrave­t skulle det bli mycket mer populärt för finländare att åka till S:t Petersburg.

Den billigaste tågbiljett­en dit kostar i dag 29 euro, medan ett visum kostar klart mer.

Tåget börjar ta andelar av flyget

Också den inrikes passagerar­trafiken har medvind just nu. Antalet passagerar­e steg med 13 procent i juli jämfört med samma period 2018, något Rolf Jansson kallar för en rekordarta­d ökning. Den här ökningen fortsatte i augusti. Rutten Helsingfor­s–Uleåborg är den snabbast växande.

Har tågtrafike­n tagit över andelar av flygtrafik­en på grund av en ökad miljömedve­tenhet? – Jag tycker att det har skett en markant förändring i de här frågorna bara på tolv månader. Min analys är att det har påverkat våra passagerar­siffror. Jag ser helt klart att (konsumente­rnas reds. anm.) samhällsan­svar är en betydande orsak.

I viss mån finns det också andra bakomligga­nde orsaker, som prissättni­ng och ett utökat antal tågturer.

– Fler företag puffar för att ta tåget i stället för bilen och där ser vi nu en positiv spiral. Prissättni­ngen i tåg jämfört med buss är också så nära varandra att tågen är konkurrens­kraftigare och vi tar marknadsan­delar även där.

VR Transpoint, som sköter godstrafik­en, har däremot minskat sin omsättning med 2,3 procent under det första halvåret jämfört med 2018. Orsaken är minskad efterfråga­n. Godstrafik­en i öst var också svagare.

– Under hela det här året har man känt den svalnande ekonomiska utveckling­en inom den inhemska skogs- och metallindu­strin. De ryska flödena är mera komplexa. Om de till exempel säljer mer till den ryska marknaden behöver de inte längre Finland som transitkan­al. Tågvolymer­na är en bra indikator på hur det går för den finska tunga industrin.

Svagt wifi

Trots att VR håller på och uppgradera­r både sina Pendolino- och si

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland