Hufvudstadsbladet

Åländska Emmaus och finländskt ekomärke tävlar om miljöpris

Finländsk miljömärkn­ing och åländskt hållbarhet­sarbete är två av sju kandidater för Nordiska rådets miljöpris. Frågan är om inte den globala klimatröre­lsens frontfigur Greta Thunberg är favorit i alla fall.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Norden stoltserar gärna med hög miljö- och klimatprof­il, men i global jämförelse sticker de nordiska länderna också ut som storkonsum­ent av varor och tjänster som lämnat ett stort miljöavtry­ck, ofta i andra delar av världen.

Det är därför Nordiska rådet väljer hållbar konsumtion och produktion, FN:s hållbarhet­smål nummer 12, som tema för årets miljöpris. Avsikten är ”att hedra de smartaste och mest effektiva nordiska initiative­n som visar vägen till en mer hållbar framtid”, heter det.

– Hållbar konsumtion och produktion berör många områden av vårt samhälle. Det har därför varit helt fantastisk­t att se vilken bredd det finns bland de inlämnade förslagen. Med så många fina initiativ och röster blir det tydligt att Norden kan klara av att ändra på konsumtion­smönstret, säger bedömnings­kommitténs ordförande Ethel Forsberg.

Bland kandidater­na finns det internatio­nella miljömärke­t Eko Energy som hjälper konsumente­r att välja hållbart producerad energi. Det har lanserats av Finlands naturskydd­sförbund i samarbete med flera utländska miljöorgan­isationer.

Emmaus Åland kandiderar också med sitt verksamhet­skoncept som förenar flera former av hållbarhet, även social. Emmaus butiker säljer varor som fått ett nytt liv och i restaurang­er serveras vegetarisk mat tillagad på rester för att minimera matsvinnet.

Sveriges bidrag är Greta Thunberg, tonåringen som blivit världskänd­is och frontfigur för ungdomens globala klimatröre­lse sedan hon började skolstrejk­a för klimatet för ett drygt år sedan. Greta Thunberg har samtalat med hela hopen av världens ledare och krävt förändring för att hejda klimatförä­ndringen utifrån vetenskapl­iga forsknings­rön.

Time Magazine har utsett Greta Thunberg till en av de mest inflytelse­rika tonåringar­na i världen. Hon har fått mycket kritik för sina ambitioner, oftast av vuxna som menar

att hon hellre skulle gå i skolan och hålla tyst eftersom hon ändå inte kan påverka. Sextonårin­gen brukar bemöta den sortens invändning­ar med att ”du är aldrig för liten för att göra stor skillnad”.

– Debatten om klimatet är ofta negativ. Projekten som är nominerade i år fokuserar på en ljus framtid. De visar på uppfinning­srikedom och handlingsk­raft, och fungerar som initiativ för oss alla till att skapa något nytt och annorlunda, sade Islands samarbetsm­inister Sigur ur Ingi Jóhannsson när kandidater­na presentera­des.

Nordiska rådets miljöpris delas i år ut för 25:e gången. Vinnaren offentligg­örs 29 oktober under NRsessione­n i Stockholm. Priset är på 350 000 danska kronor (cirka 47 000 euro).

 ?? FOTO: BRYAN R. SMITH/LEHTIKUVA–AFP ?? Greta Thunberg har gett den globala klimatröre­lsen ett ungdomligt ansikte med allvarlig uppsyn, men med en gnutta hopp i ögonvrån.
FOTO: BRYAN R. SMITH/LEHTIKUVA–AFP Greta Thunberg har gett den globala klimatröre­lsen ett ungdomligt ansikte med allvarlig uppsyn, men med en gnutta hopp i ögonvrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland