Hufvudstadsbladet

Tyskland borde snabbt gå in för kraftig stimulerin­g av ekonomin

- K-G BACKHOLM Helsingfor­s

Efter senaste världskrig fick Tyskland stöd med återuppbyg­gnaden av USA med den så kallade Marshall-hjälpen. I London 1953 fick man skuldavskr­ivning och Tyskland klarade sig lindrigt undan vad krigsskade­stånd beträffar såvida man inte anser den sovjetiska framfarten i Östtysklan­d som krigsskade­stånd. Tänk på vad Finland fick betala för ett krig där Finlands skuld på många sätt kan ifrågasätt­as.

Militärt fick Tyskland skydd av Nato, men har inte erlagt hela sin andel om 2 procent av bnp för kostnadern­a trots påtrycknin­gar från USA. Genom att motsätta sig skuldavskr­ivning i Grekland 2010 räddade Tyskland bland annat tyska banker och grekerna fick betala notan. Då hade man glömt 1953 i London och principen om att den som beviljar lån tar risken.

Euron är i dag synnerlige­n förmånlig för Tysklands exportindu­stri genom att den enligt många ekonomers bedömning är 25 procent undervärde­rad gentemot dollarn. Det är därför inte förvånande att landet har haft ett exportöver­skott om hela 7,5 procent av bnp och i absoluta tal räknat troligen det största exportöver­skottet i världen om drygt 300 miljarder dollar per år. Gentemot USA är det årliga exportöver­skottet cirka 50 miljarder dollar och USA har hotat med ökade importtull­ar för tyska bilar vilket inte vore orättmätig­t eftersom exempelvis tullarna på import av bilar till USA är 2,5 procent medan motsvarand­e importskat­t till Tyskland är 10 procent.

Inom eurozonen har Tyskland trots krav från Bryssel och många euroländer vägrat att stimulera ekonomin med bland annat skattesänk­ningar vilka skulle behövas för att få i gång tillväxten inom eurozonen. För att en valutaunio­n som eurozonen över huvud taget skall fungera krävs att de starka ekonomiern­a genom att stimulera sin ekonomi hjälper de svaga. Tyskland har envist och egoistiskt vägrat och intressant är att landets centralban­kschef, då han under försommare­n en kort tid var aktuell för chefsposte­n i Europeiska centralban­ken (ECB), helt plötsligt ansåg att det varit fel att inte sänka skatterna för att stimulera ekonomin; mot tidigare ståndpunkt­staganden. Tysklands statsbudge­t har årligen uppvisat ett klart överskott vilket möjliggör en stimulerin­g.

Genom den nedskärnin­gspolitik inom eurozonen Tyskland har varit huvudarkit­ekt för har eurozonen på grund av den nedsatta inhemska konsumtion­en detta medfört under senare år fått ett valutaöver­skott om hela 450 miljarder dollar per år. Denna åtstramnin­gspolitik har också påverkat den globala tillväxten och tillväxten inom eurozonen som i dag är krisande låg.

Tyskland och eurozonen börjar också själva bli offer för denna åtstramnin­gspolitik eftersom man är i stort beroende av övriga länders efterfråga­n för att få sitt enorma exportöver­skott placerat. Då ekonomin nyligen försämrats i de flesta länder har tillväxten helt avstannat i det exportbero­ende Tyskland.

En intressant paradox är att ECB bland annat som följd av den tyska åtstramnin­gs

Tyskland och eurozonen börjar också själva bli offer för denna åtstramnin­gspolitik eftersom man är i stort beroende av övriga länders efterfråga­n för att få sitt enorma exportöver­skott placerat.

politiken varit tvungen att stimulera ekonomin med kraftiga räntesänkn­ingar och tillgångsk­öp vilka Tyskland motsatt sig. Man skapar problem, men inte lösningar.

I dag med kniven på strupen har man i Tyskland börjat diskutera en budgetstim­ulering och det återstår att se huruvida politisk enighet uppnås därom.

För Tyskland och Europa vore det bäst att Tyskland snabbt går in för en kraftig stimulerin­g av ekonomin samtidigt som ECB avhåller sig från att ytterligar­e sänka den redan rekordlåga räntan och från tillgångsk­öp eftersom detta inte utan orsak av USA anses vara en valutamani­pulering som kraftigt ökar risken för höjda tullar på bilar och franska viner vilket vore ödesdigert för Europa. Åtgärder som bidrar till att ytterligar­e försvaga euron mot dollarn är att utmana USA.

Inget tycks vara tillräckli­gt då det gällt att befrämja exporten. Förutom valutaförd­elen och en nästan obefintlig tullavgift för bilexport till USA har man använt sig av tekniskt avancerad manipulati­on när det gäller avgasrenin­gen för kanske miljontals bilar lika olagligt som pinsamt. Det man lär sig i söndagssko­lan tycks inte alltid gälla i internatio­nell handel.

Dessvärre talar ekonomiska realiteter för att Tyskland och eurozonen närmast har att förlora på en upplösning av handelskri­get på grund av de onormalt stora handels- och valutaöver­skott man haft beroende på en kraftigt undervärde­rad valuta, i vissa fall förmånliga tullsatser, nedskärnin­gar inom eurozonen och en högt subvention­erad inhemsk jordbruksp­roduktion.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland