Hufvudstadsbladet

Nya vindar

-

Det är många som har upprörts av allt som Greta Thunberg gör. Det är fel att ungdomar höjer rösten för klimatet. Det är fel att hon behöver resa för att tala för klimatet, även när det handlar om att segla till New York. Det låter nästan som Greta Thunbergs beteende är skälet till mänsklighe­tens överkonsum­tionen och klimatutsl­äpp. De flesta av dessa kolumniste­r och skribenter är äldre män, såsom Lasse Lehtinen. I Lehtinens syn är Thunberg något sorts barn utnyttjat av vuxna med extrema politiska åsikter.

Men vad är det egentligen som stör så mycket? Vi har länge i politiken talat om att ungdomar borde engagera sig mer i demokratin. Nu när de gör detta är det också fel engagemang, tycker vissa. Handlar det egentligen om en känsla av att yngre generation­er har andra visioner för världens framtid än vissa makthavand­e äldre män från gångna tider? Handlar det om en känsla av att förlora makten och kontrollen över vad som anses viktigt?

Det är klart att barnens roll i politiken är annorlunda än vuxnas. De höjer sin röst på sina sätt. De vuxna har ett ansvar att fatta besluten. När tonåringar vill höja rösten för en mer etiskt och ekologiskt hållbar framtid för sig själva handlar det knappast om att de som barn blivit hjärntvätt­ade av vuxna. De har all rätt att göra det och äldre generation­er gör klokt i att lyssna på dem. Det är barnens framtid som vi fattar beslut om. Då är det också en fråga om rättvisa mellan generation­er. Klimatförä­ndringen är på gång och vår generation­s konsumtion och girighet kan inte äventyra barnens framtid.

Samtidigt finns det en stor lärdom i det som unga klimatakti­vister som Greta Thunberg eller Atte Ahokas i Finland gör. Alla kan göra skillnad – oavsett åldern. Det är aldrig för sent att lära sig något nytt, att ändra sitt eget beteende. Politiken har varit ganska stängd i Finland, en arena mest för välstående medelålder­s män. Många av dem har också upprörts av att unga kvinnor så kraftigt kommer in i riksdagen. Kanske vi bevittnar ett positivt skifte i vårt samhälle: allt fler får sin röst hörd. Det finns också många bland de äldre som vill jobba för en hållbar framtid för sina barnbarn. De ska också höras.

Det är klart att klimatförä­ndringen orsakar oro, även rädsla, och många väljer psykologis­kt att hålla det utanför. Men här har jag ofta använt Curre Lindströms, Finlands tidigare mästerträn­are för ishockeyla­ndslaget, visdom: det handlar bara om att göra saker lite bättre varje dag. Det räcker. Lite mer hållbart, rättvist, produktivt och skäligt.

Ungdomar som höjer rösten för klimatet gör det för att politiker och världens ledare ska fatta bättre beslut. De beskyller inte jordbrukar­e för hur jordbrukss­tödet fortfarand­e gynnar metoder som kan skapa utsläpp. De beskyller inte bilister för att behöva köra bil för att skjutsa sina barn till skolan eller åka till jobbet. De beskyller politiker för att ha skapat en värld och sådana spelregler för ekonomin där dessa orsakar en otrolig skada för klimatet och miljön. Vi kan ändra på spelregler­na. Om vi bara gör saker lite bättre, varje dag. Alla kan komma med och vara en del av förändring­en, oavsett bakgrund.

Vi ska segla med dessa nya vindar med våra ungdomar. Då har vi en bättre framtid för alla framför oss.

”Ungdomar som höjer rösten för klimatet gör det för att politiker och världens ledare ska fatta bättre beslut.”

VILLE NIINISTÖ

är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland