Hufvudstadsbladet

Kosovos tid är nu

-

I kvalet till VM 2018 tog Kosovo en poäng. Den kom mot Finland i Åbo och resultatet ansågs allmänt vara ett verkligt lågvattenm­ärke i finsk fotboll.

Landets första kval som självständ­ig nation blev ingen höjdare rent sportsligt. För landets kollektiva mentala välbefinna­nde var det ändå ett stort steg. Bland andra Serbien, som alltjämt anser sig bestämma över Kosovo, gjorde allt i nationens makt för att Kosovo inte skulle få spela kvalmatche­r som självständ­ig nation.

Och man kan ju bara tänka sig vilken frustratio­n och vrede serbiska nationalis­ter känner då de tar en titt på kvaltabell­erna. Serbien förlorade med 2–4 hemma mot Portugal och börjar vara illa ute i grupp B där Ukraina leder i stor stil och portugiser­na också verkar bli svårstoppa­de.

I grupp A är Kosovo obesegrat efter fyra matcher, senast blev det 2–1 över Tjeckien. England leder men Kosovo ligger bara en poäng efter, visserlige­n med en match mera spelad.

Kampen om andra plats ser ut att avgöras mellan just Kosovo och Tjeckien. Kosovo ska ännu möta England två gånger och det lär innebära noll poäng. Om nu inte Kosovos osannolika svit håller i sig.

Sedan förlusten mot Island i oktober 2017 har Kosovo nämligen spelat 15 matcher utan förlust.

Någon sensation är ändå inte Kosovos fina form. Tar man en titt på spelarmate­rialet vimlar det av lirare från bra europeiska klubbar. Torino, Verona, Standard Liege, Lazio, Basel, Fenerbahce och så vidare.

Mot den bakgrunden kanske 1–1 mot Kosovo nästa gång Finland stöter på lirarna från Balkan inte anses som en katastrof.

Bistra miner i Serbien alltså. Och lite små orosmoln på himlen också i Tyskland där Joachim Löw fick en rejäl skopa ovett från pressen efter att tyskarna fallit med 2–4 mot Nederlände­rna.

En del experter frågade sig om det var så klokt att stänga dörren till landslaget för Dortmundba­cken Mats Hummels? Defensivt imponerade Tyskland sannerlige­n inte men frågan är om Hummels faktiskt är lösningen på det problemet. Hummels sensommar i Bundesliga har varit väldigt ojämn.

Snarare kan det väl vara så att Löw möjligen suttit något år för länge på sin post. Efter VM-titeln 2014 har kurvan pekat neråt. EM 2016 tog slut i semifinale­n och VM 2018 blev ett enda stort magplask.

Löw tror stenhårt på sina egna teser och val. Och så ska naturligtv­is en topptränar­e göra. Men att blint lita på Manuel Neuer mellan stolparna är inte särskilt smart. Neuer lever på gamla meriter och det är tjänstefel att låta honom stå då laget förfogar över herrar Leno och framför allt ter Stegen. Neuer var världens bästa målvakt en gång i tiden. Men det är rätt många år sedan.

Skoj med lite isländskt flyt. Laget toppar grupp H tillsamman­s med Frankrike och Turkiet. Välkommet lyft för kraftigt ifrågasatt­e svenska tränaren Erik Hamrén.

”Och man kan ju bara tänka sig vilken frustratio­n och vrede serbiska nationalis­ter känner då de tar en titt på kvaltabell­erna.”

 ??  ?? JONAS VON WENDT
Reporter
JONAS VON WENDT Reporter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland