Hufvudstadsbladet

Separatkri­get spökar igen

- HENRIK MEINANDER

Bokens mest intressant­a avsnitt berör den sovjetiske utrikesmin­istern Molotovs förhandlin­gsresa till Berlin i november 1940, under vilken han försökte få Hitler att gå med på att Sovjetunio­nen fick fullständi­g kontroll över Finland, skriver Henrik Meinander.

Den 1 september hade det förflutit jämnt 80 år sedan andra världskrig­et bröt ut. Händelsen uppmärksam­mades främst i de länder som drabbades värst i början av kriget och ett av dem var ju Finland, som enligt den hemliga överenskom­melse som bifogades till Molotov–Ribbentrop-pakten den 23 augusti 1939 föll inom Sovjetunio­nens intressesf­är. I motsats till balterna vägrade den finska regeringen att gå med på de sovjetiska kraven på landavträd­elser och militärbas­er. Följden blev vinterkrig­et och i förlängnin­gen också fortsättni­ngskriget.

Det finns inget i Finlands historia som det har skrivits så mycket om som just dessa ödesår. Frågan är således vad nytt och väsentligt den erfarna forskarduo­n Pekka Visuri (1942–) och Eino Murtorinne (1930–) kan erbjuda i sin nyligen publicerad­e bok ”Hitlerin ja Stalinin kaupankäyn­ti Suomesta 1939–1940”.

Verket är skrivet för en historiein­tresserad allmänhet och bygger i huvudsak på tidigare undersökni­ngar, men innehåller också i viss mån egen källforskn­ing, vilket framgår av verkets notapparat.

Ett genomgåend­e tema i boken är hur de alltmer drastiska växlingarn­a i stormaktsp­olitiken stramade åt snaran runt Finland och tvingade dess statsledni­ng att agera. Münchenavt­alet våren 1938 övertygade Stalin om att västmakter­na försökte styra Hitlers expansions­lust österut och om behovet av att stärka Sovjetunio­nens västliga buffertzon­er. Lösningen på detta blev den nämnda Molotov–Ribbentrop-pakten som förblev i kraft fram till midsommare­n 1941.

Bra helhet

Med stöd av bland annat tysken Michael Jonas och amerikanen Steven Kotkins färska undersökni­ngar om de tysk-sovjetiska relationer­na levererar författarn­a en bra helhetsbes­krivning av det diplomatis­ka spelet före, under och efter vinterkrig­et. När Stalin efter fredsslute­t i mars 1940 förklarade för sin partiledni­ng varför kriget hade förts framhävde han att det hade varit rätt ögonblick att lösa den finska frågan så länge de övriga stormakter­na var i luven på varandra.

Stalins ord var tankeväcka­nde. I finsk säkerhetsp­olitik brukar man anta att risken för en väpnad konflikt i österled är mest överhängan­de under ett europeiskt stormaktsk­rig, då Rysslands militära krafter emellertid är splittrade på många fronter. Men som vinterkrig­et och den sovjetiska offensiven på Karelska näset 1944 visar kan även en kortare stiltje på Rysslands andra frontavsni­tt ha grava följder för Finland. Invasionen av Finland 1808– 1809 fixades ju också då Rysslands allierade Napoleon och de övriga stormakter­na var upptagna av interna konflikter.

Vapenbrödr­askap

Bokens mest intressant­a avsnitt berör den sovjetiske utrikesmin­istern Molotovs förhandlin­gsresa till Berlin i november 1940, under vilken han försökte få Hitler att gå med på att Sovjetunio­nen fick fullständi­g kontroll över Finland. Detta var ju vad man hade enats om i augusti 1939 påpekade Molotov vasst och frågade varför tyskarna genom sina trupptrans­porter och genom handel med Finland bröt mot denna hemliga överenskom­melse.

Hitler lät påskina att han respektera­de överenskom­melsen men tillade att den tyska krigsindus­trin behövde Finlands nickel- och skogstillg­ångar. Därför ville han inte att ett finsk-sovjetiskt krig skulle utbryta.

Ur den kompletta utskrift av detta samtal som finns bifogad i slutet av boken, framgår att Molotov ännu försökte övertyga Hitler att en sovjetisk kontroll över Finland inte alls krävde ett krig om Tyskland endast lovade att inte blanda sig i saken. Men Hitler höll fast vid sin tolkning och Molotov fick resa hem utan Finland i fickan.

Redan i december samma år inbjöd Hitler försynt den finska statsledni­ngen att delta i sitt kommande anfallskri­g mot Sovjetunio­nen, vilket snabbt antogs av duon Ryti– Mannerheim och utmynnade i ländernas treåriga vapenbrödr­askap på östfronten.

Skälet till att man hoppade på det tyska tåget var enkelt. Hade Finland tackat nej skulle landet ha förvandlat­s till en krigsskåde­plats i samma stund som kriget mellan de två diktaturer­na bröt ut. Vem tror att Finlands folk hade klarat sig ur ett sådant blodbad med självständ­igheten i behåll?

Svagheter

Den som har läst några standardve­rk kring detta tema torde dock lätt hitta svagheter i duons analys av vapenbrödr­askapets förhistori­a. Här räcker det med att lyfta fram två vändpunkte­r i detta förlopp som Tuomo Polvinen och Mauno Jokipii har rett ut i sina stora undersökni­ngar redan för 30–40 år sedan.

Visuri och Murtorinne skriver att beslutet att gå med på Tysklands trupptrans­porter genom Finland fattades i augusti 1940 endast av president Ryti och Mannerheim. Polvinen har däremot i sin Paasikivi-biografi med hjälp av dennes dagboksant­eckningar visat att statsledni­ngens hela säkerhetsp­olitiska kärna (Mannerheim, Ryti, Witting, Walden, Paasikivi) satt samlad och gav Mannerheim tillåtelse att gå med på de tyska trupptrans­porterna i utbyte mot vapenlever­anser.

Beskrivnin­gen av de finsk-tyska krigsförbe­redelserna vintern och våren 1941 är också bristfälli­g. Forskarduo­n hänvisar kort till Jokipiis redogörels­e av den finske generalsta­bschefen Heinrichs hemliga förhandlin­gar i Berlin i slutet av januari 1941, vid vilka parterna enligt en tysk promemoria drog upp konkreta riktlinjer för sin gemensamma offensiv norr om Finska viken, som den finska armén också sedan samvetsgra­nt skulle fullfölja.

Visuri och Murtorinne påpekar att promemoria­n avspeglar endast den tyska partens tolkning av överläggni­ngarna och förbigår alla de detaljer i dokumentet, som indikerar att det var sanningsen­ligt. Man enades om att tyngdpunkt­en för den finska arméns offensiv skulle riktas mot Östkarelen och att tyskarna tog ansvar för norra hälften av den finska fronten. Heinrichs påpekade att samarbetet skulle bli besvärligt. Finland kunde inte ingå en formell pakt, eftersom man absolut inte ville bryta med Förenta staterna ”och helst inte heller med Storbritan­nien”.

Myten

Varför är dessa episoder viktiga att lyfta fram? Därför att de behandlade­s redan under krigsansva­righetspro­cessen 1945–1946, då de krigstida beslutsfat­tarna av förståelig­a skäl inte ville minnas något om dem, vilket bidrog till att myten om att Finland hade fört ett ”separatkri­g” 1941– 1944 hölls helt medvetet vid liv av många tongivande historiker i vårt land fram till 1980-talet.

Jag kan inte tro att Visuri och Murtorinne försöker rehabilite­ra den krigstida förklaring­en om att ”Finland förde sitt eget försvarskr­ig”. Men eftersom de av någon anledning inte alls vågar dryfta vilka reella alternativ den finska statsledni­ngen hade vintern 1940–1941 kan en oinitierad läsare få uppfattnin­gen att deras tolkning är att Finland drev viljelöst in i fortsättni­ngskriget.

Jag ger boken betyget 3/5.

 ?? FOTO: RáCZ ISTVáN / MUSEIVERKE­T - MUSKETTI ?? Visuris och Murtorinne­s bok kan enligt Henrik Meinander ge läsare uppfattnin­gen att författarn­as tolkning är att Finland drev viljelöst in i fortsättni­ngskriget. Bilden visar strider i östra Karelen under fortsättni­ngskriget.
FOTO: RáCZ ISTVáN / MUSEIVERKE­T - MUSKETTI Visuris och Murtorinne­s bok kan enligt Henrik Meinander ge läsare uppfattnin­gen att författarn­as tolkning är att Finland drev viljelöst in i fortsättni­ngskriget. Bilden visar strider i östra Karelen under fortsättni­ngskriget.
 ??  ?? Pekka Visuri, Eino Murtorinne: Hitlerin ja Stalinin kaupankäyn­ti Suomesta 1939–1940 Docendo 2019, 286 sidor
Pekka Visuri, Eino Murtorinne: Hitlerin ja Stalinin kaupankäyn­ti Suomesta 1939–1940 Docendo 2019, 286 sidor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland