Hufvudstadsbladet

Angeläget om sexuella gränser

Det som hände Liv är en tiodelad fiktiv ljudserie för ungdomar som är omsorgsful­lt gjord och lyfter ett aktuellt, brännande ämne.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

AUDIOSERIE Det som hände Liv

10 delar, de tre första delarna publiceras på Yle Arenan den 15.9, därefter två avsnitt varje söndag. Manus: Julie Budtz Sørensen. Regi: Eva-Maria Koskinen och Marcus Groth. I rollerna: Mathilda Kurse, Oksana Lommi, Antti Saarikalli­o, Tom Salminen, Wilhelm Enckell m.fl.

Svenska Yle satsar stort på ung publik i sin dramaprodu­ktion just nu. Det gäller att vara relevant och angelägen för att fånga in framtidens publik, i sista hand handlar det som för alla medieaktör­er i dag om att behålla sin relevans och fortsätta existera. För tillfället är flera tv-serier riktade till en ung publik under produktion. Nu har även ett radiodrama premiär, Det som hände liv, som i motsats till exempelvis Eva Frantz Klassfeste­n bygger på ett översatt manus – originalup­psättninge­n av danska Julie Budtz Sørensens serie belönades med Prix Europa som bästa fiktiva audioserie 2018.

Fest och sex

Och visst torde det här vara en serie med relevans för sin målgrupp som är tonåringar.

Här finns mycket som är bekant från hur man gestaltar att vara ung i fiktionen i dag. Vi tas än en gång till en hård tonårsvärl­d med festande, sex och tuff jargong. Handlingen utspelar sig i det fiktiva Svedö gymnasium som av hur de pratar och närvaro av metro kan antas befinna sig i ett Helsingfor­s. Där bryter sig några elever in i skolan kvällstid för att ha fest. Förutom alkohol förekommer droger, och kvällen slutar med att en av flickorna, Liv (Oksana Lommi), hittas medvetslös och våldtagen.

Det här skakar om kamratkret­sen, och spekulatio­nerna sätter fart kring vem den skyldige kan vara. Vid sidan av polisutred­ningen börjar Livs bästis Matilda (Mathilda Kurse) försöka reda ut vem som gjort detta fruktansvä­rda.

Ryktet går

I tio avsnitt på knappa tjugo minuter – varje del avslutas med en rätt abrupt cliffhange­r – läggs så pusslet kring vad som egentligen hände den där kvällen. Samtidigt går ungdomarna­s liv vidare med konflikter och intriger ännu mer uppskruvad­e och tillspetsa­de efter det som hänt. Det är romantiska förvecklin­gar, och vänskaper som får sina törnar, allt under en ständigt rådande misstänksa­mhet. Som brukligt i genren görs både felaktiga antaganden och utpekanden som leder till ödesdigra missförstå­nd.

Seriens största förtjänst är dess tema sexuella gränser och hur lätt det

är att gå över dem. Det här exemplifie­ras inte bara i den centrala våldtäkten, serien tar även upp andra former av överträdel­ser av andra människors gränser. Det kan ske både fysiskt och psykiskt, och även flickor kan göra sig skyldiga till övergrepp på pojkar.

Serien har hittat de både tänkvärda och åskådliggö­rande situatione­rna. Den hanterar sitt ämne nyanserat. Ingen här är heller entydigt ond, inte ens den skyldiga när det kommer fram vem det är – liksom också offret Liv, visar sig ha dåliga sidor utan att för den skull bära skuld till eller förtjäna det som hänt.

Välfångad dialog

Språkligt låter det här i ett medelålder­söra väldigt trovärdigt för hur ungdomar kan tänkas prata svenska i dagens Helsingfor­s, och här har man också tagit hjälp av målgruppen själv, det vill säga tonåringar från Helsingfor­s och elever i Tölö gymnasiums dramakurs. Den här språkliga bearbetnin­gen verkar ha getts en hel del omsorg.

Frågan är sedan hur väl den här serien når sin kräsna målgrupp. Problemet med audiodrama är att det ställer högre krav på lyssnaren – när det inte finns någon bild på dem som pratar kan rösterna åtminstone i början låta väldigt lika, vilket gör att det kan vara förvirrand­e och svårt att hänga med. Men visst förtjänar serien, i regi av Eva-Maria Koskinen och Marcus Groth, att få lyssnare. Här bjuds på utarbetade ljudscener där jargongen då unga människor interagera­r är noggrant fångad. I intima, kroppsliga scener skapar andhämtnin­gen och det smackande ljudet av kyssar bilder av vad som pågår, må sedan vara att slafsandet även kan uppfattas som irriterand­e.

Serien är recenserad i sin helhet.

Serien hanterar sitt ämne nyanserat. Ingen här är heller entydigt ond, inte ens den skyldiga när det kommer fram vem det är.

 ?? FOTO: JONATAN SUNDSTRöM ?? Mathilda Kurse och Oksana Lommi som huvudperso­nerna Matilda och Liv.
FOTO: JONATAN SUNDSTRöM Mathilda Kurse och Oksana Lommi som huvudperso­nerna Matilda och Liv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland