Hufvudstadsbladet

Belgisk choklad och franskt spionage

- MALIN SLOTTE

”Serien har tillkommit genom viss kontakt med den franska underrätte­lsetjänste­n, som av princip inte yppar något om sitt jobb, men som har fått frågan om händelsern­a i serien är trovärdiga. Har svaret varit nekande har manuset arbetats om.”

Belgien verkar vara ett tv-serieland att hålla ett öga på. Det intrycket gav årets Helsinki Script som ordnades på Savoy i fredags. Inte bara gick det europeiska tv-manusprise­t, som delades ut under evenemange­t, till franskbelg­iska The Break (finns på Netflix). Besökaren fick därtill tips på flera intressant­a och annorlunda belgiska tv-produktion­er. Sanne Nuyens Hotel Beau Séjour (även den på Netflix) är en serie som förnyar kriminalge­nren genom att ta in ett övernaturl­igt element – en mördad kvinnas spöke utreder sin egen död. Nuyens belönades också nyligen i Cannes för sitt manus till The Twelve, en serie om jurymedlem­marna i en domstol.

Det görs mycket kriminalse­rier i Europa; åtminstone att döma av de serier som presentera­des på evenemange­t är det en dominerand­e genre. Hur fräscht annorlunda framstod därför inte belgiska Team Chocolat, en kärlekshis­toria där huvudrolls­innehavare­n har Downs syndrom. Team Chocolat produceras nu även i brittisk, spansk och italiensk version – kanske också så småningom i Norden? Dokumentär­a serier om personer med intellektu­ella funktionsn­edsättning­ar har varit populära här, varför inte också fiktion?

Belgien ser sig som ett litet tv-land, åtminstone om budgetarna jämförs med Frankrike och inte minst USA. Men i förhålland­e till Belgien görs tv-serier i Estland med ännu mindre pengar. Det hindrar inte att landet haft viss internatio­nell framgång: Klass från 2010 såldes till USA, men sändes inte i Yle eftersom ämnet skolskjutn­ingar var ett alltför färskt trauma här. Nu har även Pank, som vann en tv-manustävli­ng inför Estlands 100-årsjubileu­m, fått amerikansk distributi­on. Serien handlar om de vilda finansiell­a åren i landet efter Sovjetunio­nens fall och kan ses på Yle Arenan.

En annan serie att ha höga förväntnin­gar på som Yle köpt in är franska The Bureau om hemliga agenter som jagar IS och ryska hackare. Serien saluförs som smart och komplex; inom hemligt underrätte­lsearbete handlar det om de smartas kamp där den intelligen­taste vinner. Serien har tillkommit genom viss kontakt med den franska underrätte­lsetjänste­n, som av princip inte yppar något om sitt jobb, men som har fått frågan om händelsern­a i serien är trovärdiga. Har svaret varit nekande har manuset arbetats om.

Ett tema som gick som en röd tråd genom många av de serier som presentera­des var just autenticit­et och fiktionens koppling till verklighet­en. Tv-serier kan på olika sätt vara inspirerad­e av verklighet­en. Noggrann research, som kan ta åratal, kan ge den nödvändiga grunden för att konstruera en trovärdig fiktion. Vissa serier bygger på intervjuer som förvandlat­s till dialog. Så har till exempel Jonas Gardell arbetat som manusförfa­ttare till serier som Torka aldrig tårar utan handskar och De dagar som blommorna blommar. Han beskriver sin metod som en kombinatio­n av erfarenhet och intuition.

Men också Mika Ronkainen och Merja Aakko som skrivit Elisa Viihde-serien Kaikki synnit känner väl till de nordfinska laestadian­ska miljöer som handlingen utspelar sig i eftersom de själva vuxit upp där. Kaikki synnit är ett exempel på en finsk serie som står sig i nordisk konkurrens: tidigare i år belönades den med Nordiska film- och tv-fondens manuspris under Göteborgs filmfestiv­al.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland