Hufvudstadsbladet

Med skottsäker ryggsäck till skolan

- PEPPE ÖHMAN Bloggar på amerika.blogg.hbl.fi

När skolorna började i slutet av augusti googlade min man på fullt allvar skottsäkra ryggsäckar. Varför inte slå två flugor i en smäll när nioåringen ändå kommer att vilja uppgradera sin ryggsäck inför skolåret? resonerade han. Sen är det bara att lära pojken att huka sig när skolskytte­n kommer. Eller bara och bara.

Jag tyckte det var en dålig idé. Främst för att en ryggsäck knappast kan rädda ett barn från att bli skjuten, men också för att jag inte vill stödja företag som skor sig på risken för skolskjutn­ingar. Det måste ändå tillhöra topp tre av cyniska sätt att tjäna pengar på.

Skolskjutn­ingar är ingen hemlighet ens i lågstadies­kolorna i Los Angeles. Lika ofta som barnen får göra jordbävnin­gsövningar (ner på golvet, under bänken och håll i) får de öva på scenariot skolskytte (låsa dörren till klassrumme­t, gömma sig och hålla sig så stilla som möjligt).

Vapenförsä­ljningen ökade i USA under Obamas presidentp­eriod eftersom folk som gillade vapen köpte på sig några extra exemplar ifall den liberale presidente­n skulle få för sig att skärpa vapenlagar­na. Av samma orsak, eller motsatt, gick vapenförsä­ljningen ner när Trump kom till makten.

Det senaste året har masskjutni­ngarna avlöst varandra. Vid det här laget börjar mönstret bli bekant: masskjutni­ng sker, republikan­erna skickar böner och tankar, klandrar demokrater­na för att ”politisera” olyckan och pekar på en ”ensam galning”. Demokrater­na kräver striktare vapenlagar.

Det som skiljer den senaste skjutninge­n från tidigare är att privata företagare agerar. Wal-Mart, USA:s största varuhusked­jor, slutar sälja patroner för vapen som används av militär. I Alaska, den enda delstaten där Wal-Mart säljer vapen, plockas vapnen bort från hyllorna helt. Wal-Mart uppmanar också sina kunder att dölja sina vapen, för i vissa delstater är det tillåtet att bära vapen öppet när man handlar.

Det vore väl typiskt USA om det inte var politikern­a, utan företagen som fick en förändring till stånd. Jag får väl hålla tummarna.

Hälsningar från Amerika,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland