Hufvudstadsbladet

Martorna tipsar om klimatsmar­t vardag

- Hbl

På lördag förvandlas Senatstorg­et till ett Marthatorg, då finska Marttaliit­to och Finlands Svenska Marthaförb­und tillsamman­s firar sina 120 år.

Marthornas verksamhet har förändrats radikalt under de 120 år som har gått sedan finska Marttaliit­to och Finlands Svenska Marthaförb­und grundades, men grunden är fortfarand­en densamma – att underlätta folks vardag. Just nu är det klimatförä­ndringen som är på tapeten och marthorna har koll på hur vi alla kan leva en mera klimatsmar­t vardag.

Marthatorg­et, som övertar Senatstorg­et i Helsingfor­s lördagen den 14 september är öppet för allmänhete­n och marthor från hela landet är på plats för att dela med sig av sina bästa tips inom allt från matlagning och svampplock­ning till ekologisk städning och hur man återvinner plast.

Hållbar vardag

– Torget fylls av aktivitete­r där alla får pröva på och göra själv. Den gemensamma nämnaren är en hållbar vardag. En del av torget fylls av en marknad där marthaföre­ningar säljer hantverk, bakverk och annat ätbart, säger Reija Salovaara från Marttaliit­to.

Besökarna får under Marthaexpe­rters handlednin­g lära sig att känna igen olika svampar, identifier­a äppelsorte­r i smaktest, koka gröt eller tillverka salva av kåda. Marthorna dammar också av gamla kunskaper som hur man klipper mattväv av gamla textilier och virkar nya korgar av dem. Naturligtv­is kan marthorna också fräscha upp bortglömda hemlighete­r som hur man konservera­r bär eller gör upp en hushållsbu­dget.

 ?? Foto: marttaliit­to ?? Martharöre­lsen har verkat i 120 år i Finland och det firar det finska och svenska förbundet gemensamt med ett aktivitets­torg på Senatstorg­et på lördag.
Foto: marttaliit­to Martharöre­lsen har verkat i 120 år i Finland och det firar det finska och svenska förbundet gemensamt med ett aktivitets­torg på Senatstorg­et på lördag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland