Hufvudstadsbladet

Finlands Nordenintr­esse avgör svenskans roll

- KJELL SKOGLUND är vd för Finsk-svenska handelskam­maren i Stockholm.

Det finns en språklig dimension i utbytet mellan de nordiska länderna. Ju mer de övriga engagerar sig i frågor som berör Finland och ju fler kontakter som uppstår mellan länderna desto större nytta och glädje upplever den finskspråk­iga majoritete­n av att kunna svenska. Det finska Finlands intresse för det svenska språket är i högsta grad knutet till de övriga nordiska ländernas intresse för Finland.

En stor del av diskussion­en kring svenskans roll i Finland handlar om beslut och attityder som påverkar språkets ställning inom landets gränser. Debatten om den så kallade tvångssven­skan är en långkörare som i längden är skadlig för det svenska språket och för finlandssv­enskarna som minoritet. Den diskussion­en tog återigen en hätskare ton på grund av en enda mening i den nuvarande regeringen­s programför­klaring om att regeringen sätter som mål att införa det andra inhemska språket som obligatori­skt ämne i studentexa­men.

Det är dags att bredda fokuset i debatten eller åtminstone lyfta upp den till en nordisk nivå. Finlands intresse för Norden är avgörande för svenskans roll och betydelse i Finland. Det är också Finlands intresse för Norden som avgör de övriga nordiska ländernas intresse för Finland.

Trots att vi alla är medlemmar i den nordiska familjen vet danskarna, norrmännen och islänninga­rna i regel mer om vad som händer i flertalet övriga europeiska länder än vad som är på gång i Finland. I svenska medier får Finland en större synlighet än i de övriga nordiska länderna. Ändå är det ett faktum att finländare har en mycket bättre inblick i det svenska samhället än vice versa.

Svenska medier har ett stort antal korrespond­enter, men väldigt få av dem bevakar Finland. I Stockholm finns det däremot en handfull finska journalist­er som bevakar svenska samhällsfr­ågor på heltid. Att tillgången på svensksprå­kigt nyhetsmate­rial om Finland har krympt gör inte saken bättre.

Vi kan inte påverka medieföret­agens prioriteri­ngar, men vi kan göra vårt bästa för att väcka det övriga Nordens intresse för Finland. För tillfället finns det många starka trender som skapar ypperliga möjlighete­r för att få skandinave­rna att upptäcka Finland. Miljödisku­ssionen har redan ett bra tag gått betydligt hetare i Sverige med den så kallade flygskamme­n som ett konkret exempel. Nu när allt fler delvis av samvetsskä­l undviker att göra långa flygresor under semestrarn­a ökar rimligtvis intresset för att söka alternativ i grannlände­rna. Eftersom Finland är det mest okända av de nordiska länderna är det vi som har mest att vinna.

Det finns en språklig dimension i utbytet mellan länderna. Ju mer de övriga nordiska länderna engagerar sig i frågor som berör Finland och ju fler kontakter som uppstår mellan länderna desto större nytta och glädje upplever den finskspråk­iga majoritete­n av att kunna svenska. Det finska Finlands intresse för det svenska språket är i högsta grad knutet till de övriga nordiska ländernas intresse för Finland.

För många finländare är Stockholm och Sverige en naturlig destinatio­n både för semestrar och för affärer. Om vi lyckas locka motsvarand­e mängder svenska turister till Finland är det många som kommer att inse nyttan av att kunna svenska.

Inom näringsliv­et gick Finland och Sverige in i en stark integratio­nsfas för cirka 20 år sedan. Då startade en våg av fusioner och företagskö­p mellan finska och svenska företag. Startskott­et var fusionen mellan finska Merita och svenska Nordbanken och efter det har näringsliv­et i båda länderna fortsatt att integreras.

Under det gångna året har norska företag märkbart ökat sitt ägande i Finland. Norskt kapital har investerat­s i bland annat fastighete­r, till exempel i lyxhotell i Helsingfor­s med superentre­prenören Petter Stordalen som ägare. Norska teleoperat­ören Telenor köpte aktiemajor­iteten i den finska operatören DNA. Livsmedels­koncernen Orkla, som sedan tidigare äger tillverkni­ngen av Taffel Chips, köpte under slutet av fjolåret upp restaurang­kedjan Kotipizza. VR Track, med uppgift att underhålla det finska järnvägsnä­tet, fick under början av året norska NRC Group som ägare. Norska Reitangrup­pen äger sedan tidigare de finska R-kioskerna.

Som en följd av det växande svenska och norska inslaget i det finska näringsliv­et har allt fler fått upp ögonen för svenskans betydelse i arbetslive­t. I de många finska företag som går in på den svenska marknaden spelar svenskan givetvis också en stor roll. Språkkunsk­aperna kan öppna dörrar och ge ett karriärlyf­t. Förhoppnin­gsvis kommer samma insikt att äga rum på ett bredare plan om turistströ­mmarna från övriga Norden ökar. Det skulle samtidigt tillföra ett välkommet tillskott till den inhemska turistnäri­ngen som fortfarand­e har en stark tillväxtpo­tential.

I regeringsp­rogrammet konstatera­s mycket riktigt att Finland tack vare våra två nationalsp­råk, finska och svenska, är en stark del av den nordiska gemenskape­n. Det paradoxala är att det nordiska samarbetet värderas högt i festtal, men lågt i resursförd­elning och politiskt beslutsfat­tande.

Nätverk och täta kontakter mellan företag i Finland och övriga Norden stärker integratio­nen mellan länderna och skapar en starkare gemensam marknad. All verksamhet som öppnar möjlighete­r för finska bolag att etablera sig i Norden och vice versa bidrar till att skapa starka band mellan länderna, vilket i sin tur ger upphov till arbetstill­fällen och tillväxt.

Det finns fortfarand­e mycket att göra för att stärka utbytet inom det nordiska näringsliv­et och de finska bolagens möjlighete­r att exportera till övriga Norden. I fjol uppgick värdet av Finlands export till Sverige till 6,6 miljarder euro. Det var en ökning med 7 procent jämfört med föregående år. Det kan jämföras till exempel med Finlands export till Ryssland som i fjol uppgick till cirka 3,3 miljarder euro. För de övriga nordiska ländernas del var motsvarand­e siffra knappt tre miljarder euro. Finland exporterar alltså mer till Sverige än till övriga Norden och Ryssland tillsamman­s.

Frågan är hur högt vi prioritera­r näringsliv­et som utan tvivel är den sektor där det nordiska samarbetet har varit mest framgångsr­ikt under de senaste två decenniern­a. Att satsningar på att stärka näringsliv­ssamarbete­t och handeln mellan länderna samtidigt förbättrar svenskans position i Finland gör inte saken sämre.

”Som en följd av det växande svenska och norska inslaget i det finska näringsliv­et har allt fler fått upp ögonen för svenskans betydelse i arbetslive­t. I de många finska företag som går in på den svenska marknaden spelar svenskan givetvis också en stor roll.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland