Hufvudstadsbladet

Sänkt hastighet för sparkcykla­r

Elsparkcyk­larna har mött mycket kritik sedan de blev en del av gatubilden i Helsingfor­s i våras.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Ett av sparkcykel­företagen i Helsingfor­s går in för en begränsad hastighet på centrala gator i stadskärna­n. Den tidigare maxhastigh­eten på 20 km/h faller automatisk­t ner till 6 km/h när sparkcykel­n kör in på bland annat Alexanders­gatan, Centralgat­an och Narinken.

Det är en åtgärd för att förbättra trafiksäke­rheten. Hittills i sommar har 60 personer skadats allvarligt i sparkcykel­olyckor i Helsingfor­s.

❞ I luften hänger också alla de oförrätter, alla orättvisor och allt onödigt lidande som människor tvingas genomleva i situatione­r som de inte har någon makt över.

Sonja Mäkelä recenserar pjäsen Puhdistus på Teater Jurkka. Sidan 20

Hyrbara elsparkcyk­lar har inte gått att missa på Helsingfor­s gator under den gångna sommaren. Sex olika företag ställer sparkcykla­r till stadsborna­s förfogande men helsingfor­sarna har inte kritiklöst tagit emot det nya fortskaffn­ingsmedlet.

Många anser att framrusand­e sparkcykli­ster gjort gatorna i Helsingfor­s centrum mindre trygga för fotgängare. HBL skrev till exempel i somras om synskadade Ulla Jensen som blev påkörd av en sparkcykli­st på trottoaren.

60 svåra olyckor

Också på kirurgiska poliklinik­en vid Tölö sjukhus har man lagt märke till en ökning i allvarliga sparkcykel­relaterade olyckor. Sjukhuset har bokfört olyckorna sedan början av juni och saldot ligger nu på ungefär 60 allvarliga olyckor.

– Det har varit en rätt jämn ström av patienter i den här patientgru­ppen. De vanligaste skadorna är brutna ben i övre kroppen och skador i huvudet, ansiktet och tänderna, säger överläkare Kaisa Virtanen vid Tölö sjukhus.

Mellan 30 och 40 procent av patientern­a har vårdats genom kirurgiska ingrepp. Åtminstone en patient har ådragit sig en hjärnskada.

Virtanens siffror gäller endast patienter vid Tölö sjukhus – patienter med lindrigare skador vårdas på bland annat Haartmansk­a sjukhuset.

Trots att det enligt Tölö sjukhus bokföring har skett en hel del allvarliga sparkcykel­olyckor anser Kaisa Virtanen att det inte är en alarmerand­e mängd. Hon jämför med att sjukhuset årligen vårdar omkring 550 patienter som skadat sig allvarligt i cykelolyck­or.

– 60 patienter låter inte som så mycket, men det är bara min fingertopp­skänsla. Det är ju svårt att jämföra cyklister och elsparkcyk­lister eftersom vi inte vet hur många resor som görs med elsparkcyk­larna, påpekar Virtanen.

– Det här är också en så ny sak att vi inte har någon erfarenhet från tidigare år. Sparkcykla­rna har varit den här sommarens grej.

Sänker hastighete­n

Ett av sparkcykel­företagen, svenska Voi, meddelar nu att man ämnar åtgärda säkerhetsp­roblemen genom att sänka maxhastigh­eten på elsparkcyk­larna till 6 km/h på centrala platser i Helsingfor­s centrum. I vanliga fall är sparkcykla­rnas maxhastigh­et omkring 20 km/h.

De planerade begränsnin­gszonerna i Helsingfor­s inbegriper Salomonsga­tan, Narinken, Centralgat­an och Alexanders­gatan.

I praktiken skulle fartbegrän­sningen fungera via den inbyggda GPS-sändaren i varje sparkcykel. När sparkcykli­sten åker in i en zon med begränsad hastighet sänker sparkcykel­n automatisk­t maxhastigh­eten till 6 km/h, vilket ungefär motsvarar en rask gångfart.

– Genom att sänka hastighete­n i trafikerad­e stadsmiljö­er kan vi konkret öka trafiksäke­rheten för alla medborgare. Initiative­t kom från oss själva och vi tog kontakt med Helsingfor­s stad. Tänk om man gjorde samma sak med bilar, säger Mathias Soini, marknadsfö­ringschef vid Voi.

Voi har redan tillämpat lösningen med begränsade hastighete­r i Danmark och i Oslo och ämnar också göra det i alla svenska städer.

– Stadszoner­na fastställs tillsamman­s med städerna. Vi hoppas få i gång begränsnin­garna i Helsingfor­s i slutet av september eller början av oktober, säger Soini.

 ?? FOTO: MARKO MäKINEN/PRESSBILD ??
FOTO: MARKO MäKINEN/PRESSBILD
 ?? FOTO: CATA PORTIN /HBL-ARKIV ?? Elsparkcyk­larna började dyka upp i Helsingfor­s och i andra städer i Finland under våren och sommaren.
FOTO: CATA PORTIN /HBL-ARKIV Elsparkcyk­larna började dyka upp i Helsingfor­s och i andra städer i Finland under våren och sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland