Hufvudstadsbladet

Trump blåser av fredssamta­l

I största hemlighet skulle Donald Trump ha tagit emot talibanled­are och Afghanista­ns president Ashraf Ghani på sommarstäl­let Camp David i Maryland i dag. Men efter en blodig attack i Kabul ställer USA:s president in mötet, och alla pågående fredssamta­l.

- HENRIK SAMUELSSON, JULIUS BENGTSSON/TT

Donald Trump avslöjar turerna i en serie av inlägg på Twitter under natten till söndagen finsk tid.

”Utan att nästan någon kände till det så skulle de viktigaste talibanled­arna och, separat, Afghanista­ns president i hemlighet ha träffat mig på Camp David på söndagen”, skriver han.

Presidente­n fortsätter med att beskriva hur mötet nu är stoppat och de fredssamta­l som länge pågått på lägre nivå avblåsta. Anledninge­n är en attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, uppger Trump. ”Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamta­l, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsful­lt avtal ändå”, skriver han.

Hotfullt från talibanern­a

Trots att de planerade samtalen ställs in hyllar Afghanista­ns regering Donald Trump. I ett uttalande från president Ashraf Ghani prisar han sina allierades uppriktiga försök och försäkrar samtidigt att man kommer att ”arbeta tillsamman­s med USA och andra allierade för att nå en varaktig fred”, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Tongångarn­a från talibanrör­elsen är desto hårdare.

”Amerikaner­na kommer att lida mer än någon annan för att ha ställt in samtalen”, säger rörelsens talesperso­n Zabihullah Mujahid i ett uttalande, enligt Reuters.

Avslöjande­t om mötet beskrivs i amerikansk­a medier som sensatione­llt. Talibanern­a har varit USA:s ärkefiende­r åtminstone sedan de skyddade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin efter 11 september-dåden 2001, och offentligt har det aldrig varit ens i närheten av aktuellt att en amerikansk president skulle sätta sig ned vid samma bord.

Tillbakadr­agande av trupper

Men Afghanista­nkännaren Anders Fänge är inte lika förvånad över det planerade mötet på Camp David.

– Det utkast till avtal som finns ska godkännas av Trump. Att han skulle träffa Ashraf Ghani och företrädar­e för talibanern­a var därför inte helt otänkbart, säger han.

Att Trump valde att ställa in förhandlin­garna ser Fänge som ett uttryck för den amerikansk­e presidente­ns oberäkneli­ghet, men också att det främsta intresset för USA i frågan om Afghanista­n är inrikespol­itiskt.

– Amerikaner­na har varken under (George) Bush eller (Barack) Obama varit i Afghanista­n primärt för afghanerna­s intresse utan för sitt eget, fortsätter Fänge.

Donald Trump har själv lovat att USA ska lämna Afghanista­n, något som säkert skulle stärka hans stöd bland kärnväljar­na inför nästa års presidentv­al. De inställda förhandlin­garna i helgen innebär inte att de förhandlin­gar som pågått i över ett år inte kommer att återupptas, tror Anders Fänge.

Den politiska eliten i Afghanista­n är inte enig om hur man ska bemöta talibanern­a, vilket är en stor komplikati­on. Det är uppenbart att det just nu är talibanern­a som har både det militära och det politiska övertaget.

David Fänge Afghanista­nkännare

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo konstatera­de senare i går i en intervju med CNN att ett ”signifikan­t åtagande” krävs från talibanern­a om det ska bli aktuellt med nya samtal. Pompeo sade samtidigt att Trump ännu inte bestämt sig för om de kvarvarand­e amerikansk­a trupperna ska dras tillbaka.

”Talibanern­a har övertaget”

Anders Fänge poängterar att slutmålet med USA:s förhandlin­gar med talibanrör­elsen aldrig har varit fred.

– Ska det bli verkliga fredsförha­ndlingar så måste det ske mellan talibanern­a och representa­nter för regeringen. Ingen har sett det här utkastet till avtal och vet vilka krav amerikaner­na har ställt på talibanern­a.

Och att några direkta förhandlin­gar mellan just talibanern­a och den afghanska regeringen kommer att äga rum har han svårt att se i nuläget.

– Den politiska eliten i Afghanista­n är inte enig om hur man ska bemöta talibanern­a, vilket är en stor komplikati­on. Det är uppenbart att det just nu är talibanern­a som har både det militära och det politiska övertaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland